Paylaş
Beni en çok etkileyen sözü, “Yunanistan’ın yaşadığı depremde bile böyle bir seferberlik görmedim” oldu, bir feribot dolusu yardımı Bodrum Belediyesi’ne teslim ederken. Sami Payzanoğlu ile birlikteyim. Bodrum’a en yakın 2 ada Kos ve Leros halkının yardımlarını Bodrum’a getiren ekipte yer alan Türk kökenli Yunan vatandaşı. Payzanoğlu, Yunanistan eski başbakanı Aleksis Çipras’a, Adalar’da yaşayan Türklerle ilgili danışmanlık yapan bir isim. 1961 doğumlu, Çipras’ın partisinden ve Leros Belediyesi’nde Türk turizminden sorumlu. İzlenimlerini merak ediyordum.
İNANMAYACAKSINIZ AMA ÖNCE KİLİSELER BAŞLADI BAĞIŞLARA
İnanmayacaksın ama önce kiliseler başlattı. Biliyorsun, mum dikerler, mum için para atarlar kiliselerdeki yardım kutularına. Önce kiliseler bu yardım paralarını bağışladı. Ve herkesi yardıma çağırdı. Leros metropoliti beni aradı. Nasıl yardım toplarız diye, çok duygulandım. Kiliseler beni şaşırttı doğrusu. Onları çok katı milliyetçilikleri ile tanıdım ben. Ama haksızlık etmeyelim. Ana okulundan liseye kadar bir kampanyaydı bu. Öğrenciler harçlıklarını, polisler ve öğretmenler maaşlarını bağışladı
YUNAN ÇOCUKLAR, TÜRK KARDEŞLERİ İÇİN MEKTUP YAZDI
· Ne tür yardımlar getirdiniz?
· Çocuklar, Türk çocuklarına oyuncak göndermiş. Konserve yiyecekler var, battaniye, yatak. Aklınıza ne gelirse. Mektup bile varmış.
· Mektup mu? Kim, kime yazmış?
· Okulda öğretmenleri, depremzede Türk kardeşlerinize mektup yazın diye ödev vermiş.
· O mektuplar da feribotla geldi mi?
· Bana gönderdiklerini söylediler.
ONLAR BENİM KARDEŞİM, BEN ETMEYECEĞİM DE YABANCILAR MI YARDIM EDECEK?
· Sizi en çok ne etkiledi bu kampanyada?
· 90 yaşında bir nine geldi. Elinde 200 Euro ve 6-7 adet sıvı deterjan var. Al bunları “Bey” dedi. Önce deterjanları verdi sonra da 200 Euro’yu verdi. Deterjanın 1 kutusu 15 Euro. Ve bu yaşlı kadın 380 Euro maaş alıyor. Deterjanları aldım ama parayı iade ettim. Kabul etmedi. “Nasıl geçineceksin” dedim. “Bırak ben vereyim senin yerine” itiraz etti. “O topraklar benim de topraklarım, benim kardeşlerim orada yaşayanlar. Ben yardım etmeyeceğim de, yabancılar mı edecek?” dedi. Ben şoke oldum. Hiçbir şey diyemedim. O parayı da getirdik.
TÜRK TURİSTLER NEDENİYLE YARDIM YAPILDI ALGISI YANLIŞ
· Adalar’daki bu hassasiyet, biraz da Türk turistlerin yoğunluğundan olabilir mi?
· Mesela Leros’ta yaşayan hiç Türk yok. Ama Kos’ta 1300 civarı Türk yaşıyor. Turizmin katkısı olabilir de. Ama size bir şey söyleyeyim. Yunanistan’ın yaşadığı depremde bile ben böyle bir seferberlik görmedim. Atina’ya böyle bir yardım akmadı. Ama Türk turistlerden dolayı bu kadar yardım yapıldı algısı bence çok yanlış. Eski Yunanca’da 1900, yeni Yunanca’da da 900’e yakın Türkçe kelime var. Bir millet 3 bin kelime ile konuşur ortalama. Yani bir Yunanlı ile bir Türk yan yana gelse ve tek bir kelime bile dil bilmese yüzde 60 anlaşırlar. Bir Yunan vatandaşı bunu ne bir Bulgar ile, ne Sırp ile, ne de bir Rumen ile yapamaz. Aynı kültürün insanlarıyız biz çünkü. Sorunuzun yanıtı bu.
BODRUM'DA TÜRK VE YUNAN DOSTLUK TURNUVASI
· Sami Payzanoğlu’nu yardım kampanyasında en çok çocuklar ve gençler etkilemiş.
· Ana sınıfından, üniversiteye kadar hepsi yardım için çırpındı. Acılarda ortak olan dilimiz var bizim. Bu deprem yeni bir başlangıcın, dostluğun başlangıcı olsun. Şimdi size bir önerim var. Var mısınız?
· Elimden ne gelirse elbette.
· Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’a da konuyu açtım. Siz bunu duyurun. Gelin adalar ile Bodrum arasında bir spor dostluk turnuvası yapalım. Ve bunu geleneksel hale getirelim. Basketbol, futbol vs gibi dallarda karşılıklı mücadele etsin gençlerimiz. Birbirlerini daha iyi tanısınlar. Bir yıl Bodrum’da, bir yıl adalarda. Madem spor gazetecisiniz. Bunu siz hazırlayın. Sami Bey’e elimden geleni yapacağıma ve bu öneriyi Gençlik ve Spor Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na ileteceğime dair söz verdim. Dostluk ve kardeşlik için atılacak adımda en küçük bir katkım olursa ne mutlu bana, bizlere...
Paylaş