Paylaş
Hastaların, göçmenlerin yoğun yaşadığı semtte yaşayan ve kızamık aşılarını reddeden Somalili aileler olması düşündürücü. Ölüme yol açabilen kızamık sadece bebek ve çocuklarda değil, yetişkinlerde de bulaşıcı olabiliyor.
Hastalık her yıl 20 milyon kişiyi etkiliyor!
En yüksek riski taşıyanlarsa henüz aşılanmamış küçük bebekler. Bağışıklığı olmayan, yani aşılanmamış, aşılanmış ancak bağışıklığı gelişmemiş ya da çocukluğunda kızamık hastalığı geçirmemişler de hastalığı geçirme riski taşıyor. Hamileliğinde virüsle enfekte olan kadınlar ciddi komplikasyon riski altında. Gebelikleri düşük ya da erken doğumla sonuçlanabilir.
Kış sonu ve ilkbaharda daha çok çıkıyor!
Kızamık, kış sonu ve ilkbahar döneminde ortaya çıkan, ateş ve döküntülerle seyreden bir hastalık. Virüs, hastanın ağız ve burun boşluğuna yerleşip, sağlıklı insanlara virüs yoluyla bulaşıyor. Virüsü, döküntü başlamadan önceki ve başladıktan sonraki 1 haftalık dönemde konuşma hapşırma öksürme ile havaya atılan damlacıklarla etrafa yayılıyor. Havadaki virüs sağlam kişiler tarafından solunum yolula alınıyor. Çok bulaşıcı olan kızamık virüsü, hava ve yüzeylerin üzerinde 2 saate kadar canlı kalabiliyor.
Yetişkin aşısı da var!
* Hastalığın sadece çocuk değil, yetişkinler için de aşısı var. Aşı en etkili koruma yöntemlerinden biri
* Hijyen ve temizliğe dikkat edin.
* Ellerinizi sık sık, sabunla iyice yıkayın.
* Gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza elinizin temiz olduğundan emin değilseniz dokunmayın.
* Öksürür ve hapşırırken ağız ve burnunuzu mendil ya da kolunuzla kapatın.
* Hastalarla öpüşmek, sarılmak veya yemek yerken aynı kabı ve bardağı paylaşmaktan kaçının.
* Seyahat dönüşü kendinizi hasta hissediyorsanız, özellikle ateşiniz de varsa hemen doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna başvurun. Seyahatiniz hakkında doktorunuzu bilgilendirin.
Paylaş