Paylaş
Nepal ve Hindistan’da her yıl kutlanan ‘Tihar’ adlı festivalin başrolleri, cana yakın dostlarımız köpekler. Hindistan’da festival süresince köpeklerin dünyadaki varlıkları için tanrılara teşekkür ediliyor. Ekim ve kasım aylarında düzenlenen Köpek Festivali Tihar’ın düzenlenme sebebi; karanlığın içindeki aydınlığın, cehaletin içindeki bilginin çıkarılmasında yardımcı olan dostlarımız köpekleri dünyaya getiren tanrıya şükretmek.
Hint dinlerindeki ‘karma’ yani ‘yeniden doğuş’ inanışı gereğince, bu yaşanılan yaşamda kötü ruhlardan arınma en başında geliyor. Dünyanın en ilginç geleneklerine sahip Hindistan’da kadınlar köpekle evlendiriliyor. Hint inanışına göre cana yakın dostlarımızın kadınların yaşamına şans, bereket getireceğine inanılıyor. Evlilikten iki yıl sonraysa kadının tamamen kötü ruhlardan arındığı ve bir daha kötü ruhların kadınlara gelmeyeceğini söyleniyor.
Hindistan’da köpekle evlenen kadınların düğünü ihtişamlı ve görkemli oluyor. Damat ve kadın için özel kıyafetler dikiliyor. Düğün genellikle kutsal yerlerde yapılıyor ve düğün günü altı saat boyunca fakirlere, çocuklara ve sokak hayvanlarına yemekler dağıtılıyor.
Ömür boyunca köpeğin korumasına ve yardımına ihtiyacı olduğunu söyleyen Hint geleneğine göre, eğer köpek evi terk edip kaybolursa nikâh bozulmuş sayılıyor.
Hindistan’da inekler kadar köpeklerde kutsal sayılıyor. El üstünde tutulan köpeklere yanlışlıkla dahi zarar verilirse o kişi 6-12 ay arasında yıkanmaz, temizlenmez, sakalını ve tırnaklarını kesmez. Hatta sosyal ve iş hayatını devam ettiremez. Bu süre sona erdiğinde Hindistan’da yine kutsal kabul edilen bir ağacın altında büyük bir ziyafet verip o ağacın yapraklarını bol miktarda tereyağında yaktıktan sonra günahından arındığına inanılır.
Paylaş