Namaz vakitlerini Hürriyet uygulaması ile takip edin!
Hürriyet App
Web
İslam dini Müslümanlara namaz kılmayı farz kılmıştır. Yani namaz kılmak İslam'ın şartlarından bir tanesidir. Bu kapsamda bütün Müslümanlar namaz kılarlar. Namaz içerisinde ve namaz ile birlikte yapılması gereken bir takım rükünler bulunmaktadır. Bu rükünler; iftitah tekbiri, kıyam, kıraat, rüku, secde ve ka‘de-i ahîredir. Peki, bu rükünler arasında sayılan iftitah tekbiri ne demektir? Bu tekbir nasıl alınmaktadır? İftitah tekbiri farz mıdır? Namazda yapılmasının hükümleri nedir? İşte, iftitah tekbiri hakkında Diyanet İşleri Bakanlığının vermiş olduğu bilgiler.
Dünya üzerinde yüzlerce milyon Müslüman insan yaşamaktadır. Bu Müslümanların hepsi farklı coğrafyalarda yaşamlarını sürdürmektedirler. İslam çatısı altında bulunan Müslümanların bazı müşterek değerleri vardır. Mekke'de bulunan Kabe işte böyle bir değerdir. İstikbal-i kıble kavramı İslami bir kavram olup tam olarak ne anlama geldiği zaman zaman kafalarda soru işareti olarak belirmektedir. İşte istikbal-i kıble nedir, farz namazlarında manası nedir ve çok daha fazlasını sizler için derledik.
Namaz, tüm Müslümanlara farz bir ibadettir. Günün belirli vakitlerinde ve günde 5 defa olmak üzere kılınması şart olan namaz kadın erkek her Müslüman'a farzdır. Namaz kulun Allah'a teslimiyetinin göstergesidir. İnsanın Yaradan'a en yakın olduğu yalvarma ve yakarışının bir şeklidir. Namaz daha Hz. İbrahim'e öğretilen bir ibadettir. Hz. Muhammed, namaz ibadetinin ehemmiyetini hem kıldığı çok sayıdaki nafile ibadetleri ile göstererek hem de bu konuda tavsiyelerde bulunarak ifade etmiştir. "Dinin direği" ve Müslümanın ilk sorguya çekileceği namaz, son derece derin bir konudur. İşte kaza namazı kılmanın hükmü, geçmiş namazların kazası ve çok daha fazlasını sizler için derledik.
Namaz ibadeti Müslüman dünyası için en önemli ibadettir. Namaz, kulun Allah'a teslimiyetinin tezahürüdür. İslam dünyasında Rabbine şükür ve minnetin ifadesi olan namazın terk edilmemesi esastır. Allah; Kuran'da bu ibadeti kadın erkek her insana emretmiştir. Hz. Muhammed ise ömrünün sonuna kadar farz namazlarının yanında her gece nafile namazlar kılmıştır. Namazı öğrenmek, bilmek ve güzelce yerine getirmek her Müslümanın vazifesidir. İşte ilgiyle okuyacağınız namaz kılmanın mekruh olduğu vakitler, ne zaman namaz kılınmaz ve bu konu hakkında detayları derledik.
İslam dininin bazı şartları vardır. Bu şartlar arasında Kelime-i şahadet getirmek, namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek ve hacca gitmek bulunmaktadır. Peki bu şartlar arasında bulunan ve Kuran-ı Kerimin birçok yerinde emredilen namazı kılmak için nasıl niyet edilir? Namazlara başlarken yapılan niyetin usulü nasıl olmalıdır? Farz, sünnet, vakit, nafile gibi namazların niyetleri nasıl yapılmalıdır? İşte, namaz kılmaya başlamak için edilmesi gereken niyet hakkında Diyanet İşleri Başkanlığının vermiş olduğu bilgiler.
İslam'ın şartlarından birisi olan namaz çok önemlidir. Kuran'da pek çok ayette namaz hakkında bilgi verilirken namazın kılınması emredilmiştir. Müslüman kadın ve erkek namaz kılmakla yükümlü kılınmıştır. İşte ilgiyle okuyacağınız namazın adabı nelerdir, namazın adabı ile ilgili ayet ve hadisler gibi konuları sizler için derledik.
Müslümanlar, namazı dinin direği kabul etmektedirler. Namaz, İslam'ın şartlarından birisidir. Allah; Kuran'da insanlara namaz kılmayı emretmiştir. Hz. Muhammed ise ömrünün sonuna kadar namazını aksatmadan eda etmiştir. Müslüman kadın ve Müslüman erkeğe farz olan namaz günde 5 vakit kılınması gereken namazdır. Hz. Peygamber bu farz namazlarının dışında da gecenin bir vaktinden sabahlara kadar nafile namazlar da kılmıştır. Namaz, kulun Allah'a şükrünün ifadesidir. Kul, namaz ile arınır ve kul olduğunu hatırlar. Namaz, çok derin ve geniş bir meseledir. İşte namaz, namazın mekruhları ve namazı bozan hususlar ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Namaz, bir ibadet türüdür. İbadet ise kısaca şöyle tarif edilebilir; Allah'a gönülden isteyerek yönelmek, tapmak, boyun eğmek ve itaat etmektir. Müslümanlara farz olan namaz ibadeti hakkında detayları derledik.
İslamiyet, Hz. Muhammed'in peygamberi olan dindir. Müslümanlar Kuran'da emredilmiş olan davranış ve ibadetleri yerine getirmekle mükelleftirler. Hac yapmak, kurban kesmek, zekat vermek gibi namaz kılmak da müminlere farz kılınmıştır. Hz. Muhammed ise namaz için gözümün nuru demiştir ve ömrü boyunca gecenin ilerleyen saatlerine kadar namaz kılmıştır. Namaz ve namazın farzları, duaları, kılınışı gibi meseleler çok derin ve kapsamlı konulardır. İşte ilgiyle okuyacağınız rüku nedir, namazda rüku nasıl yapılır detayları ile derledik.
Milyonlarca Müslümanın bağlı olduğu İslam dini "kolaylık dini" olarak bilinir. İslamiyet'te günlük ibadet ve farzlar bulunduğu için bazı özel hallerde bunların nasıl yerine getirileceği merak konusu olabilmektedir. Bu mazeret hallerinden birsi de seyahatte olmak, yola çıkmak, yolda olmak yani seferilik halidir. İşte ilgiyle okuyacağınız seferi nedir ve nasıl olunur, seferilik şartları, mahiyeti ve çok daha fazlasını sizler için derledik.
Kurban Bayramının arifesinde milyonlarca Müslüman dualar ederek, namazlar kılarak bayramı karşılıyor. Kurban bayramı öncesinde Teşrik tekbiri’ hakkındaki bilgiler de merak ediliyor. Peki, Teşrik tekbiri nedir ve ne zaman getirilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Zühri ahir kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup İslam ansiklopedisinde açıklanmaktadır. İslamiyet alanında zühri ahir kılınan bir namaza verilen isimdir. Diyanet kurulu da bu namazın kaç rekat olduğunu, ne zaman ve nasıl kılındığını açıklamıştır. Zühri ahir namazı nedir, nasıl kılınır ve zühri ahir namazına nasıl niyet edilir, kaç rekattır gibi tüm detayları derledik.
Bayram namazı evde kılınır mı? Merak edilen bir konudur. İki rekat farz iki rekat sünnet olarak kılınan bayram namazı Cuma namazı kadar kısa bir namazdır. Cuma ve bayram namazında hutbe okunmaktadır. Bir tek fark bulunur aralarında o da Cuma namazından önce hutbe okunurken bayram namazından sonra okunmaktadır. Bayram namazı evde kılınabilir mi detayları ile derledik.
Karanlıkta namaz kılınır mı? Sorusu merak konusudur. Fakat karanlık ya da aydınlık namazın etkisini artırıp azaltamaz, karanlıkta namaz kılınması sadece insanın güvende olup olmadığını anlayabilmesi bakımından önemlidir. Karanlıkta namaz kılmanın sakıncaları arasında kesici delici sağlık ve güvenliği tehdit edebilecek şeyler bulunabileceği düşünülerek doğru bulunmamaktadır. Karanlıkta namaz kılınır mı? Karanlık ve ışıksız ortamda namaz kılınabilir mi detayları ile derledik.
Namaz kılmak, Müslümanlara farz olarak kılınmış olan ibadetlerden biridir. Aynı zamanda namaz kılarken gerçekleştirilesi gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Bunların ilki abdest almaktır. Namaz konusunda en çok merak edilen sorular ise oturarak, sandalyede ve seccadesiz namaz kılınıp kılınmayacağıdır. Oturarak namaz kılınır mı? Sandalyede namaz kılınır mı? Seccadesiz namaz kılınabilir mi detayları ile derledik.