Vakfe kelimesi İslam ansiklopedisinde geçen ve durma, duruş anlamına gelen İslami bir terimdir. Sözcük hac ibadetini yapan kişinin belirli bir zaman içerisinde belirli olan bir yerde bir süre durmasını ifade eder. Müzdelife ise Arapça kökenli bir kelime olup Hac'da yer alan Arafat vakfesinden sonra gelen ikinci vakfenin yapıldığı yerdir. Müzdelife vakfesi nedir, farz mıdır, ne zaman yapılır, nasıl yapılır ve geçerli olmasının şartları nelerdir detayları ile derledik.
İslam dininin en önemli mezhepleri arasında yer alan Mutezile, diğer mezheplere göre toplum tarafından daha az biliniyor. Mutezile'nin ne anlamı geldiği, bu mezhebinin nasıl ortaya çıktığı ve mezhebin en önemli görüşleri ise toplum tarafından merak ediliyor. Mutezile mezhebi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Arapça kökenli bir sözcük olan mümin, iman sahibi demektir. Dinimize göre Allah'ın birliğine ve tekliğine, ahiret gününe ve peygamberlere iman eden kimse mümin olarak nitelendirilir. Kafir kelimesi ise hem müşrikler hem de münkirler için kullanılır. Kafirler, Allah'ı inkar edip gönderdiği peygamberleri yalanlarlar. Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde kafirlerin sonsuza kadar cehennemde kalacağı bildirilir. Mümin, kafir ve münafık nedir ve kime denir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Din kültüründe işlenen konular, insanların yaşamlarında doğru işlerin peşinde koşmaları, iyi bir insan olmaları gibi tematik anlatımlar içerirken Arapçadan türemiş birçok ifade de hadislerde kullanımıyla farklı anlatımların pekiştirilmesini sağlamaktadır. Kelimelerin anlamlarının bilinmesi hem doğru bir telaffuz hem de cümlede anlatılmak istenenin kavranması adına önem taşır. Özellikle Kuran-ı Kerim’de yer alan hadislerin anlatımı sırasında bazı terimsel ifadelere yer verilmesi okuyan kişinin konu hakkındaki bilgi birikimini arttırır. Peki Mendup nedir? Mendup olan ibadet örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Dinimize göre imanın 6 şartı vardır. Bunlar sırasıyla Allah'ın birliğine ve tekliğine inanmak (tevhid) peygamberlere iman, ahiret gününe iman, kitaplara, kadere ve meleklere imandır. İslam'da iman bir bütün olarak değerlendirildiği için, imanın tüm şartlarını yerine getirmek gerekir. Bunun için bir Müslüman için herhangi birinin eksikliği ya da yokluğu söz konusu olamaz. Meleklere iman ve dinimizdeki önemi nedir? Sizin için tüm yönleriyle ilgili merak edilenleri derledik.
Matüridiyye 10. yüzyılda, Orta Asya'da ortaya çıkmış olan Ehl-i sünnet mezheplerden biridir. Temel olarak İmam-ı Azam'ın (Ebu Hanife) görüşlerini benimsemiş olan bu mezhebin çok kısa bir sürede yayılmasında Abbasi Devletinin baş kadısı olan Ebu Yusuf etkili olmuştur. Matüridiyye mezhebi nedir? Matüridilik kurucusunu, görüşlerini alimlerini ve özelliklerini detaylı bir şekilde derledik.
Kur'an-ı Kerim'de hayvanların zekatı ile ilgili olarak açıkça belirtilen bir ayet bulunmamaktadır. Ancak "Onların mallarından sadaka (zekât) al..." (et-Tevbe 9/103) ayetinden hayvanların zekatının da verilmesi gerektiği düşünülebilmektedir. Koyunların, sığırların, develerin ve atların zekatı nasıl hesaplanır ve verilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kıyas sözlük anlamı olarak ölçmek ve takdir etmek anlamlarında kullanılmaktadır. Kıyas, fıkhın dördüncü kaynağı olma özelliğine sahiptir. Bu sebeple insanlar tarafından merak edilen konulardan bir tanesidir. Kıyas nedir? İslam'da fıkıh ve hukuk açısından kıyas ne anlama gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kaderin sözlük anlamı, "miktar, ölçü, bir şeyi belirli bir ölçüye göre yapmak ve belirlemek" gibi anlamlara gelir. Kaza ve kader İslamiyet’te çok sık kullanılan terimler arasında yer alıyor. Kader ile kazanın insan hayatında çok önemli bir yeri vardır. Kaza ve Kader nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kabir hayatı, İslam'da en çok merak edilen konulardan biridir. İnsanlar öldükleri vakit neler olacağını ve ruhlarının nereye gideceğini merak etmektedir. Kabir hayatı nedir, nasıldır ve neler yaşanır? Kabir hayatı ile ilgili hadisler ve ayetler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Arapça kökenli bir sözcük olan itikaf ''akf'' kökünden türetilmiştir. Akf kelimesinin sözlük anlamı kalmak, durmak ve beklemektir. İtikaf ise cami ve mescit gibi ibadethanelerden birine kapanıp Allah'ı zikretmek ve sadece ibadetle meşgul olmak anlamına gelir. Dünya ile tüm ilgi ve alakasını kesip inzivaya çekilen dervişler için de aynı kelime kullanılır. İtikaf nedir ve nasıl yapılır? İtikafa girmek için nasıl niyet edilir ve nelere dikkat edilmelidir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
İstislah kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup İslam ansiklopedisinde yer almaktadır. Dini bir terim olan bu kelime aynı zamanda mesâlih-i Mürsele olarak da bilinmektedir. İslam fıkıh alanının konusuna girmektedir. İstislah yani mesâlih-i Mürsele nedir, istislah örnekleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
İstibra, Arapça bir sözcüktür ve ''beraat'' kelimesinden türetilmiştir. Aynı zamanda pisliklerden uzak olmak anlamına da gelir. İstinca ise, necasetten arınmak ve temizlenmek anlamında kullanılır. Bu durum ise, halk arasında daha çok taharetlenmek olarak bilinir. Fıkıh kitaplarında ve sünnet ile ilgili yazılmış olan eserlerde her iki terimden de sıkça bahsedilir. İstibra ve istinca nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Miras hukukunu oluşturan en önemli konulardan biri de mal paylaşımı konusudur. İslamiyet’te de Diyanet bu konuya yer vermiş insanları aydınlatmıştır. İslamiyet’te de miras paylaşımının hakkaniyetli olması amacıyla ince, detaylı ve titiz hesaplamalara yer verilmiştir. Bu bakımdan yazıda sizler için bilgilendirici şekliyle detaylı olarak Diyanetin kaynaklarından derlediğimiz İslam'da miras hukuku ve mal paylaşımı nasıldır, İslam'da miras paylaşımı hesaplama hakkında detayları derledik.
İslam'da kadına verilen değer araştırma konusu haline gelmiştir. Dinimizde kadına pek çok haklar tanınmıştır. İslam'da kadın hakları araştırılıp bilgi sahibi edinmektedirler. İslam'da kadın haklarının neler olduğunu öğrenmek isteyenler trend aramaları incelemektedirler. Aynı zamanda İslam alimlerini de dinlemektedirler. Peki İslam'da kadın hakları nelerdir? İslam'da kadının yeri ve önemi nedir? İşte İslam'da kadına verilen hakların detayları.