İslam hukukunda sıklıkla karşılaşılmakta olan bir terim olan telfik hakkında siz de bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Sıklıkla duyduğunuz telfik kavramının ne anlama geldiğini öğrenmek isteyebilirsiniz. Telfik nedir? Fıkıhta telfik ne anlama gelir? Telfik terimi ile ilgili merak edilen tüm detaylar.
Arapçadan dilimize geçmiş olan tekfir kelimesi, ''küfr'' kökünden türetilmiştir. Küfür, hakikatin üstünü örtmek ve gizlemek anlamına gelir. Tekfir ise küfür ya da şirk günahlarından birini işlemiş olan bir kişinin kafir ilan edilmesi demektir. İslam fıkhına göre birini tekfir etmenin birden fazla kriteri vardır. Tekfir nedir? İslam'da tekfir etmek ne anlama gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Diğer din ve inançlarda da yer bulan kutsal mekan ibadeti, İslam inancında hac şeklindedir. Bu bakımdan, hac ibadeti sağlığı ve maddi durumu müsaade eden tüm Müslümanlar için farz kabul edilmektedir. Arafat, ihram ve tavaf gibi terimler bu ibadetin yapılışı sırasında telaffuz edilir. Peki, tavaf nedir, nasıl yapılır ve çeşitleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Allah'ı ve ahiret gününü inkar edenlere münkir, Allah dışında başka ilahlar edinenlere ise müşrik denir. Münafıklar ise inanmamalarına rağmen iman ediyormuş gibi yaparlar. Allah'a, gönderdiği peygamberlere, Kuran'ı Kerim'e ve ahiret gününe iman eden kullar, mümin olarak nitelendirilir. Mümin olmanın farz ve sünnetleri olduğu gibi dereceleri de vardır. Bu derecelerden biri olan taklidi iman nedir ve dinimizde geçerli midir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
İslam inancına göre imanın çeşitli dereceleri vardır. Ayetlerin ve hadislerin sadece zahiri yönüyle ilgilenen kişiler için taklidi iman terim kullanılır. İmanın en alt derecesi olan taklidi imanda, bilmek değil başkalarını taklit etmek esastır. Tahkiki iman ise kul olmanın gerekliliklerini tam anlamıyla kavramak ve eşyanın sırrına mazhar olmak anlamına gelir. Tahkiki iman nedir ve imanın en üst derece midir? Sizler için tahkiki iman kavramını örneklerle birlikte derledik.
İslam dininin bir takım mezhepleri bulunmaktadır. Bu mezheplerin kanaat önderleri ve imamları bulunmaktadır. Bu mezhepler arasında Şii mezhebi bulunmaktadır. Yani Şiilik İslam dininde görülen mezheplerden bir tanesidir. Bazı kaynaklarda Şia olarak geçmektedir. Peki, Şii mezhebinin tanımı nasıl yapılır? Şii olan devlet var mıdır? İşte, Şii ve Şia tanımları hakkında detaylar.
İslam'da birçok mezhep bulunmaktadır. Bu mezheplerden bir tanesi de Şia mezhebidir. Şia mezhebinin de bir takım kolları bulunmaktadır. Şia mezhebi inancına sahip olan insanlar da bulunmaktadır. Şia mezhebinin ne zaman ortaya çıktığı ve görüşü de merak edilmektedir. Son günlerde Şia mezhebi ile ilgili araştırmalar artmıştır. Peki Şia mezhebi nedir? Şia mezhebi ne zaman ortaya çıkmıştır? Şia mezhebinin görüşleri nelerdir? Şia mezhebinin özellikleri nelerdir? İşte Şia mezhebi ile ilgili tüm detaylar.
Hac, Müslümanların Kabeyi ziyaret ederek gerçekleştirdiklerin ibadettir. Hacca gitmek, durumu iyi olan, aklı yerinde, ergenlik çağına erişmiş ve hür olan kimseler için farz olan bir ibadettir. Kabeye gitmek iki şekilde gerçekleşir. Hac ve umredir. Hac ibadeti sırasında yapılması gereken başka ibadetler ve sünnetler de vardır. Bunlardan biri de şeytan taşlamadır. Şeytan taşlamada atılan taş sayısı kaçtır? Vaktinde atılamayan taşlara ne olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Hacca gidildiği zaman yerine getirilmesi gereken bir takım sorumluluklar bulunmaktadır. Şeytan taşlama da hacca gidildiği zaman gerçekleştirilmesi gereken haccın vacipleri arasında yer almaktadır. Şeytan taşlama şartları nelerdir? Şeytan taşlama sünnetleri ve mekruhları nelerdir? Şeytan taşlama şartları ile ilgili tüm detayları derledik.
Yükümlülük şartlarını taşıyan Müslümanlar için farz olan hac ibadeti kendi içerisinde bazı vacipleri barındırır. Şeytan taşlama da bu vaciplerden biri olarak kabul edilmektedir. Peki, şeytan taşlama nedir? Haccın hangi bölümünde, nerede ve ne zaman yapılır? Sizler için şeytan taşlama hakkında tüm detayları derledik.
İslamiyet, insanların hem dünya hem ahiret hayatını düzenlemektedir. Allah, Kuran'da inananlar için her konuda rehber olacak bilgileri göndermiştir. O kitap bir rehber ve ahiret yolculuğu için en güzel azık olarak tarif edilmektedir. Hz. Muhammed ömrü boyunca imanı, ibadetleri ve amelleri ile hem sahabeye örnek hem de daha sonra gelecek olan Müslümanlar' a yol gösterici olmuştur. Müslüman kişinin çok incelikli bir hayat sürmesi gerektiği anlaşılmaktadır. İşte seddi zerai nedir, ne anlama gelir, en çok hangi mezhep kullanır ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
İslamiyet'te insanların yapmakla mükellef oldukları pek çok ibadet bulunmaktadır. İslam'ın beş şartından biri olan Hacca gitmek de böyle bir ibadettir. Şartları taşıyan her Müslüman'a hac vazifesi bir mükellefiyet olarak emredilmiştir. Hac ibadetinin ise teferruatlı bir süreci vardır. Hacca gidecek ve Hac vazifesini eda edecek olan müminlerin bütün bunları iyice öğrenmesi şarttır. İşte hac ve sa'y nedir, nerede yapılır, geçerli olmasının şartları, vacipleri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Oruç, sözcük anlamıyla belirli bir süre yemek ve içmekten kaçınmak demektir. Yine sadece bazı gıdaları tüketmemek şeklinde de oruç olabilmektedir. Fakat İslam dininin öngördüğü orucun bazı özellikleri bulunmaktadır. Oruç, İslam'ın şartlarından biridir. Oruç sadece bir süre yememek ya da içmemek değildir, orucun çok daha geniş manası bulunmaktadır. Aynı diğer ibadetler gibi orucu da iyice öğrenmek ve hakkıyla yerine getirmek gerekir. İşte orucun kazası nasıl olur, oruç kaç gündür, kaza orucu nasıl tutulur ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Oruç İslamiyet’te yemek ve içecek gibi bazı durumlardan belirli bir zaman içinde uzak durmayı ifade etmektedir. Kefaret ise yapılmayan bir ibadetin karşılığı olarak bir bedel ödemektir. Oruç kefareti de orucun bozulduğu veya tutulmadığı zamanlarda ödenmesi gereken bir bedeli ifade etmektedir. Bu bakımdan yazıda sizler için bilgilendirici şekliyle detaylı olarak oruç kefareti nedir, nasıl hesaplanır, oruç bozmanın kefareti nasıl ödenir detayları ile derledik.
Kur'an-ı Kerim'de namaz, zekat, oruç hac gibi temel ibadetlerden bahsedilmektedir. Bunun yanında bu ibadetlerin amacı ve mahiyetini bildiren açıklamalar da bulunmaktadır. Bu ibadetlerin ne şekilde yerine getirileceği de Hz. Muhammed'in (SAV) uygulamaları ve açıklamaları ile belirlenmiştir. Oruç çeşitleri nelerdir? Farz, Vacip ve Nafile Oruç Nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.