Paylaş
The Environmental Working Group (EWG) tarafından yapılan araştırmaya göre, üzüm, çilek, nektarin, ıspanak ve elma, kanser ve üreme sorunlarıyla bağlantılı en yüksek pestisit izleri ve en geniş pestisit çeşitliliği listesinin başında yer alıyor.
Kuruluş, kimyasalların bir araya gelmesiyle oluşan toksinler nedeniyle insan sağlığına daha fazla zarar verebileceği uyarısında bulundu.
Çilekler liste başında
Çilekler, çalışmalarda kısırlık ve kanserle ilişkilendirilen karbendazim de dahil olmak üzere örnek başına ortalama 7,8 farklı pestisit ile listenin başında yer aldı. Araştırmalar daha önce çileklerde karbendazimin yanı sıra potansiyel nörolojik etkileri olduğu düşünülen bifenthrin adlı bir bileşiğin de bulunabileceğini ortaya koymuştu.
Son analiz için uzmanlar, aralarında lahana, armut, şeftali, biber, kiraz, yaban mersini ve yeşil fasulyenin de bulunduğu 12'si pestisitlerle en fazla kirlenmiş 46 meyve ve sebzeden örnek aldı. Ekip, ABD'de Tarım Bakanlığı ve Gıda ve İlaç İdaresi tarafından toplanan on binlerce örneği analiz etti.
Toplam 209 pestisit bulundu ve 12 ürünün tamamında, örneklerin yüzde 95'inde en az bir kimyasalın izine rastlandı. En sık tespit edilen kimyasallar fludioxonil, pyraclostrobin, boscalid ve pyrimethanil gibi anti-fungal pestisitlerdi.
Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre bazı çalışmalar fludioxonil'in DNA hasarına yol açarak kanser riskini artırabileceğini gösteriyor. Kurum ayrıca, boscalidin nadir durumlarda hücrelere zarar vererek kanserli tümörlerin oluşumuna yol açabileceğini belirtiyor.
Pyrimethanil, insanlar için nispeten düşük toksisiteye sahip olsa da, hayvanlarda üremeyi etkileyebilecek hormon düzenlemesini bozuyor.
EWG kıdemli toksikoloğu Dr Alexis Temkin, “Ortaya çıkan kanıtlar, yaygın olarak kullanılan birçok fungisitin insan hormon sistemlerini bozabileceğini göstermektedir” dedi.
Ispanakta 19 farklı pestisite rastlandı
Ispanak da kötü performans gösteren bir diğer ürün oldu. Testlerde geleneksel ıspanak örneklerinde ortalama yedi pestisit tespit edilirken, test edilen örneklerden birinde 19 farklı pestisite rastlandı.
Elmalar da masum değil
Elmaların, sürekli ve uzun süreli maruz kalma sonucu vücuttaki çeşitli organ ve sistemlere zarar verebilen çok yüksek seviyelerde difenilamin içerdiği tespit edildi. Bu, kan, böbrek, karaciğer ve mesane için toksik olabilir.
Avrupa Komisyonu'na göre, gıda işletmeleri ürettikleri veya ithal ettikleri ürünlerin maksimum güvenlik kalıntı seviyelerine uygun olmasını sağlamalı.
İnsan hücreleri ve dokuları üzerinde yapılan birçok araştırma, pestisit karışımlarının kanser hücrelerinin oluşmasına, metabolizmayı, büyüme ve gelişmeyi, doku fonksiyonunu, cinsel fonksiyonu ve üremeyi düzenleyen hormonları üreten endokrin sistemin bozulmasına yol açabileceğini vurgulanıyor.
EWG'ye göre, pestisit karışımları, tek tek kimyasalların dozları düzenleyiciler tarafından belirlenen güvenlik seviyelerinin altında olsa bile obezite ve karaciğer fonksiyon bozukluğu ile ilişkilendiriliyor.
EWG, organik ürünlere geçilmesini ya da en azından meyve ve sebzelerin yıkanmasını ve mümkünse soyulmasını tavsiye ediyor.
Pestisitler meyve ve sebzelere külleme gibi mantar hastalıklarını önlemek ya da öldürmek için uygulanıyor. Genellikle hasattan sonra, ürünlerin pazara giderken küflenmemesi için de kullanılıyorlar.
Paylaş