Mutluluğun Formülü Basit: Kişilere Değil Tepkilere Odaklanın

* İnsanlar çocukluk çağlarından itibaren 18 bin olumsuz sözcük duyuyor ve negatife odaklanıyor* Negatif düşünme sistemini kırmak için negatif olduğunu kabul etmek gerekiyor

Haberin Devamı

Bugünlerde kime sorsak, “Kaygılıyım, bir türlü mutlu olmayı başaramıyorum” diyor. Mutlu olmak, yaşamak için araç olmaktan çoktan çıkmış ve neredeyse amaç olmuş durumda. Peşinde koşulan her şey gibi ıskalıyoruz mutluluğu, bir türlü kucağında küçük çocuklar gibi sallanıp havada uçamıyoruz. Yoga, meditasyon, telkin gibi yöntemler almış başını gidiyor ama onların da gücü yetmiyor mutlu etmeye.

En çok ihtiyacımız olan şey pozitif kalabilmek. Bu çok zor çünkü, insanlar günlük yaşamın stresi içinde bunalıyor. Ekonomiden çevre sorunlarına, terörden psikolojik sorunlara kadar ümitsizlik diz boyu.

Ancak, yaşarken bu kaygı halından kurtulup pozitif bir psikolojiye sahip olmak için negatif duyguların tarifinin yapılması ve onlardan uzaklaşmanın çarelerine bakılması gerekiyor. Öncelikle, pozitif düşünmeye başlamak için ilk kural, negatif duygularımızın olduğunu kabul etmekten geçiyor. Bunları düzeltmek için ilk iş olarak elimize bir kâğıt-kalem alıp, kendi hata ve yanlışlarımızı yazabiliriz. Bununla da yetinmeyip eşimizin, dostumuzun, bizi tanıyanların, bizim için 10 dakikalarını ayırıp, hatalarımızı yazmalarını isteyebiliriz. Ancak bu eleştiriler sonrasında gücenmek, darılmak, tepki duymak yok. Onlara, “Senin tanıdığın Ayşe, Mine, Aslı nasıl biri?” diye sorulmalı.

Haberin Devamı

Psikolog Ali Rıza Tanaltay, “Bunu yaparken en iyi bildiğiniz arkadaşlarınızın bile sizi eleştirmesine sinirlenmeyip, o olumsuz özelliklerin sizde olduğunu kabul edin” diyor.

Pozitif düşünebilmek için içe dönük konuşma yapmak da çok önemli. Mesela: negatif özelliklerimizi yazıp, bunların bizim yanlış tepkilerimiz olduğunu kabul edip, “Ben hiddetliyim yerine, ben sakinim ve her durumda böyleyim, insanlara saygılı davranıyorum” gibi küçük bir cümle oluşturup yazmak gerekir. Buna inanmak hemen mümkün olmaz tabii ki, ama bunu çoğaltıp okumak gerekiyor. Sonrasında sükûnet halini bulmak gerekiyor ve bol bol gevşeme egzersizleri yapmak lazım. Önemli olan iç sesin kötü olanını susturmak ve sessizliği yakalamak. Çünkü evren çok sessiz çalışıyor. Evrendeki düzene uyum sağlamak, pozitif olmak açısından önem taşıyor.

Haberin Devamı

Mutluluğun Formülü Basit: Kişilere Değil Tepkilere Odaklanın

Pozitif düşünmek için yapılan içe dönük konuşmalar

  • Ben artık tüm geçmişimden kurtuluyorum, geçmiş görevini yapıp sona erdi ve ben artık özgürüm, şimdi tüm olumsuz, sınırlayıcı inançları terk ediyorum. Onların benim üzerimde güçleri yok.
  • Birikmiş tüm suçluluk duyguları, korkuları, kızgınlıkları, kin ve kıskançlıkları, düş kırıklıklarını salıveriyorum, hoşgörülü ve sabırlıyım. Şimdi arınmış ve özgürüm, artık hayatımdaki herkesi bağışlıyorum, hepimiz mutlu ve özgürüz...
  • Kendimle ilgili tüm olumsuz düşüncelerim yok oldu. Kendimi seviyorum, güveniyorum, hayata saygı ve sevgiyle bağlıyım.
  • Evrendeki tüm canlıları seviyor ve koruyorum.
  • Bedenimi koruyorum. Spor, yoga yapıyorum.

FÜSUN SAKA

INSTAGRAM: FÜSUN SAKA

Yazarın Tüm Yazıları