Güncelleme Tarihi:
Dünya Ekonomik Forumu’nun Future of Jobs 2025 raporuna göre 2030’a kadar mevcut işlerin yüzde 22’si değişime uğrayacak. 170 milyon yeni iş yaratılacağını, 92 milyon işin ise kaybedileceğini anlatan bu veri, adaylar ve işe alım uzmanları için kritik bir gösterge niteliği taşıyor. Bu dönüşüm, yetenek yönetiminin daha komplike hale geleceğini ve işgücü piyasasında büyük bir değişim yaşanacağını işaret ediyor. Adayların gelecekteki iş fırsatlarına kendilerini hazırlayabilmeleri için yetkinliklerini geliştirmeleri, dijital becerilerini artırmaları ve sektörel değişimlere uyum sağlamaları gerekecek. Aynı şekilde, işe alım uzmanlarının da bu değişimi göz önünde bulundurup stratejilerini yeni işgücü ihtiyaçlarına göre şekillendirmeleri önem kazanacak.
ARZ TALEBİN HIZINI YAKALAYAMIYOR
Future of Jobs 2025 raporuna göre Türkiye’de şirketlerin yüzde 78’i, yapay zekâ becerilerine sahip yeni çalışanlar işe almayı planlıyor. Kariyer.net olarak sahip olduğumuz büyük veriyi analiz ettiğimizde ise bu ivmelenmenin yakın geçmişte başladığını söyleyebiliyoruz. 2020-2023 aralığında yapay zekâ pozisyonları için çalışan talebi yüzde 81 artış gösterirken, bu rollere uygun yetenek arzı artışı yüzde 11 seviyesinde kaldı. Bu verinin ışığında yakın geçmişte de yapay zekâ rollerinde arz ve talebin dengeli olmadığını söylemek mümkün.
Adaylar açısından baktığımızda yapay zekâ tarafında kendilerini geliştirmeleri ve bu alanda yetkinlik kazanmaları, kariyer fırsatları adına büyük bir avantaj oluşturuyor. Diğer yandan Future of Jobs 2025’e göre 2030’a kadar en hızlı büyüyecek roller; Büyük Veri Uzmanı, Fintech Mühendisi, Yapay Zekâ ve Makine Öğrenimi Uzmanı olacak. Bu sonuç da yapay zekâ ve veri alanında uzman yeteneklere talebin artacağını işaret ediyor.
İK’NIN SINAVI DÖNÜŞÜM SÜRECİ
İşgücü piyasasının hızla değiştiği bu dönemde, işe alım süreçlerinin geleneksel yöntemlerle yönetilmesi giderek zorlaşıyor. Dijitalleşmenin getirdiği yeni dinamikler, İK profesyonellerinin daha veri odaklı, hızlı ve etkili işe alım süreçleri geliştirmesini gerektiriyor. Artık yalnızca doğru adayları belirlemek değil, geleceğin yetenek havuzunu oluşturmak, işe alım süreçlerini optimize etmek ve çalışan bağlılığını artırmak da İK’nın temel sorumlulukları arasında yer alıyor.
Kariyer.net olarak, işe alım süreçlerinde dijital dönüşümün merkezinde yer alıyor, yapay zekâyı işe alım ve yetenek yönetimi süreçlerine entegre ederek şirketleri ve adayları en doğru şekilde buluşturuyoruz. İK profesyonellerinin doğru adayı bulmasına destek olmak için uçtan uca dijital çözümler geliştiriyoruz. Süper İlan ürünümüz ile işe alım uzmanlarının doğru çözümü doğru zamanda devreye alma görevini de üstleniyoruz. Yapay zekâ destekli Süper İlan, pozisyona uygun başvuruların sayısını artırmak için doğru zamanda doğru çözümü uygulayarak İK profesyonellerine destek oluyor.
DOĞRU DEĞERLENDİRME KRİTİK ÖNEMDE
Yeteneklerin ve ihtiyaçların dönüştüğü bu dönemde işe alım sürecinde becerileri doğru değerlendirmek de kritik öneme sahip. Yapay zekâ destekli yetkinlik bazlı değerlendirme testleri sunan Coensio markamızla, önyargısız ve objektif işe alım süreçlerini destekliyoruz.
İşe alım sürecinin sac ayaklarından biri olan işveren markası konusunda da şirketlere WeBrand markamızla çözümler sunuyoruz. WeConsulting çatısı altındaki işveren markası ajansımız WeBrand, 200 binden fazla genç yeteneği dijital etkinliklerimizde şirketlerle buluşturdu. İletişim çalışmalarımız sonucunda yaklaşık 5 milyon adaya ulaştık. 260’tan fazla iş ortağımız ile işveren markası projelerinde bir araya geldik.
İş dünyasında yapay zekâ destekli işe alım süreçlerinin kullanımı yaygınlaştıkça, İK ekiplerinin daha stratejik roller üstlenmesi gerekecek. Teknolojiyi doğru yönetebilen, veri analizini işe alım süreçlerine entegre eden ve çalışan bağlılığını güçlendiren şirketler, rekabette bir adım önde olacak.
Bu dönüşüm sürecinde Kariyer.net olarak işverenleri ve adayları desteklemeye, teknolojik çözümlerimizle istihdam piyasasının geleceğini şekillendirmeye devam edeceğiz.