Güncelleme Tarihi:
Yılda ortalama 1.9 milyon kişinin yeni işine yerleşmesine doğrudan katkı sağlayan Kariyer.net, The Network ve Boston Consulting Group tarafından gerçekleştirilen Global Yeteneklerin Şifresi araştırmasının Türkiye ayağını yürüttü. Şirketin yayınladığı rapora göre yapay zekâyı düzenli kullananların yüzdesi açısından Türkiye, global ortalamanın ve birçok gelişmiş ülkenin üzerinde bir orana sahip. Türkiye’deki yeteneklerin yapay zekâyı kullanım senaryoları da dikkat çekiyor.
HANGİ AMAÇLA KULLANILIYOR?
Global Yeteneklerin Şifresi araştırmasının sonucuna göre Türkiye’deki yetenekler iş yaşamında üretken yapay zekâyı en sık öğrenme ve araştırma için kullanıyor. Bunu takip eden senaryolar ise sırasıyla; araştırma-geliştirme, yaratıcı görevler, idari görevler, yazı işleri, bilgi yönetimi ve yazılım geliştirme / kodlama olarak sıralanıyor. Kişisel yaşamda ise yeteneklerin kullanım senaryoları arasında zirvede yine öğrenme var. Beceri geliştirme ve öğrenmenin ardından dil çevirisi, kariyer gelişim için destek ve bilgi-genel kültür geliyor.
Globaldeki yetenekler, üretken yapay zekâyı en çok yazı görevleri, öğrenme ve araştırma için kullanıyor. Kişisel kullanım alışkanlıkları ise Türkiye’deki yeteneklerle benzerlik gösteriyor.
%45’İ DÜZENLİ FAYDALANIYOR
iLab grup şirketlerinden Kariyer.net’in yayınladığı araştırma raporuna göre üretken yapay zekâ kullanıcı profilleri dört kategoriye ayrılıyor. Bu kategoriler; yeni gelen, görev yöneticisi, meslektaş ve yapay zekâ uzmanı şeklinde sıralanıyor. Yapay zekâyı ara sıra kullananlar yeni gelen, iş verimliliğini artırmak için faydalananlar görev yöneticisi, düzenli olarak kullanan ve işinin temel fonksiyonlarındaki sorunları çözmek için yararlananlar ise meslektaş olarak tanımlanıyor. Karmaşık işlemleri yapan, verimlilik için optimizasyonda kullanan, bilgi çıkarımı yapıp iş ile ilgili kişisel boyutlarda keşif yapanlar ise yapay zekâ uzmanı olarak kategorize ediliyor.
Türkiye’de yapay zekâdan faydalananlar arasında yüzde 45’i düzenli olarak kullandığını ifade ediyor. Düzenli olarak yapay zekâ kullanan yüzde 45 yeteneğin kullanım alışkanlarına göre yüzde 5’i yeni gelen, yüzde 7’si görev yöneticisi sınıfında görülüyor. En yüksek oran yüzde 22 ile meslektaş sınıfında yer alıyor. Yüzde 10’u ise yapay zekâ uzmanı tanımına uyuyor.
YENİ BECERİLEREİHTİYAÇ VAR
Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan Future of Jobs 2025 raporu, 2030’a kadar işlerin dönüşeceğini gösteriyor. Yapay zekâ ve otomasyonun artan rolü bu dönüşümü hızlandırırken çalışanların sadece teknik becerilere değil; analitik düşünme, yaratıcılık ve esneklik gibi yetkinliklere de sahip olması gerekecek.
Global Yeteneklerin Şifresi araştırması, dönüşüm gereksiniminin yetenekler tarafından da fark edildiğini gün yüzüne çıkarıyor. Türkiye’deki yeteneklerin yüzde 66’sı, globaldekilerin ise yüzde 70’i üretken yapay zekâ nedeniyle bazı görevlerin değişeceğini ve kendilerinin yeniden beceri kazanması gerektiğini düşünüyor. Türkiye’deki yeteneklerin yüzde 70’i dönüşümün parçası olabilmek için yeni beceriler kazanmaya istekli. Dolayısıyla dönüşüm sürecine uyum sağlamak için sürekli eğitim ve gelişim ihtiyaçları istihdam piyasasının gündeminde olacak.
ŞİRKETLER DÖNÜŞÜMÜDESTEKLEMELİ
Yetenekler, becerilerini yeniden yapılandırmak ve dijital dönüşüme ayak uydurmak için istekli oldukları kadar şirketlerin bu istekliliği desteklemek için eğitim programlarına, yapay zekâ eğitimlerine ve sürekli gelişim fırsatlarına yatırım yapmaları gerekecek.
Şirketlerin, çalışanlarını bu dönüşüm sürecine hazırlayabilmek için yapay zekâ ve dijital beceri eğitimlerine öncelik vermeleri hem verimliliklerini artıracak hem de çalışanlarının dijital dünyada rekabetçi kalmalarını sağlayacak.