Güncelleme Tarihi:
İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depreme Bağcılar’da çalıştığı sırada yakalanan bir işçi 3 katlı işyerinin birinci katından atladı.
Esenler’de bir kafede oturan müşteri korkudan baygınlık geçirdi. Kafede garsonluk yapan 23 yaşındaki M.K. sarsıntıya rağmen içeri girip bayılan müşteriyi kucaklayarak dışarı çıkardı.
İşyerinde öğle yemeği molasında bulunan işçiler, sarsıntının başlamasıyla birlikte paniğe kapılarak dışarı çıkmaya çalıştı. İşçilerden biri baygınlık geçirirken, diğer işçiler koşarak yemekhaneyi terk etti.
Beyoğlu’nda işyerinde depreme yakalanan iki kadın korkudan birbirine sarıldı.
Esenyurt’ta bir işyerinde dışarı çıkan işçilerden biri yere düştü.
Kağıthane’de cep telefonunu eline aldığı sırada deprem uyarısını gören çalışan, tezgahın üstünden atlayarak dışarı çıkmayı başardı.
Atlayan, kaçan, bayılan, birbirine sarılan vs. ne isterseniz var. Deprem sırasında yapılan bilinçsiz hareketler en az deprem kadar tehlikeli ve öldürücü. En önemlisi işyerleri, fabrikalar, okullar, AVM’ler, bakkallar, kafeler, restoranlar, fırınlar vs tümü depreme dayanıklı olmak zorunda ki depremi en az can kaybı ve hasarla atlatabilelim. Bunun için işyeri sahiplerine ve yöneticilere çok ciddi görevler düşüyor. Çünkü çalışanların hayatı ve sağlığı onlara emanet. Bu konuda insan kaynakları birimlerinin de devrede olması şart.
‘BİZE BİRŞEY OLMAZ’
Daha yıkıcı deprem olur olmaz uzmanlar tartışa dursun, Türkiye’nin dört bir tarafını kuşatan fayları göz önüne alıp işyerlerimizi ve çalışanlarımızı depreme hazırlamak zorundayız. ‘Bize bir şey olmaz, sağlam binadayız’ demeden tüm şirketlerin çalışanlarına karşı bir ‘afet planı’ sürdürme yükümlülüğü var.
Bir acil durum tahliye alanı tasarlanmalı, tercihen açık havada, çalışanların deprem veya olası bir yangından sonra bir araya gelebileceği yakındaki güvenli bir yer tercih edilmeli.
Tüm çalışanları hesaba katmak için, kat kat, oda oda çalışan kayıtları tutulmalı ve tahliye anında bu kayıtlar ulaşılabilir olmalı. Tahliye yolları ve alternatif yollar belirlenmeli ve bunlar engellerden uzak tutulmalı. Engelli kişiler, çalışanlar ve ziyarete gelebilecek kişiler için de yardım planlaması ve tatbikatlar yapılmalı. Temel ilk yardım, arama ve kurtarma, yangına müdahale, tahliye, hasar değerlendirmesi ve güvenlik konularını ele almak üzere çalışanlardan oluşan ekipler atanmalı ve eğitilmeli. Tüm çalışanlar depreme hazırlık konusunda bilgi sahibi olmalı. Acil durumlar için lider atanmalı ve eğitilmeli. En önemli düzenli aralıklarla mutlaka tahliye tatbikatları yapılmalı.