İşte yazılımcıların beklentileri

Güncelleme Tarihi:

İşte yazılımcıların beklentileri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2025 07:00

Yazılım sektöründeki beklentiler ve dinamikler araştırıldı. Buna göre yazılımcıların yüzde 78’i hibrit veya uzaktan çalışmayı seçerken, sadece yüzde 9’u ofise dönmek istiyor. Katılımcıların yüzde 67’si, maaşı yeterli olmadığı için iş değiştirdiklerini belirtirken, işyerlerinde kendilerini geliştiremediğini düşünenler, daha iyi fırsatlar arayarak iş değiştirme eğiliminde oluyor.

Haberin Devamı

Teknoloji kariyeri platformu Techcareer.net, her yıl düzenli olarak teknoloji yetenekleriyle gerçekleştirdiği TechReport araştırmasının güncel raporunu yayınladı. TechReport 2024, yazılım sektöründeki önemli eğilimleri ve işgücü beklentilerini ortaya koydu. İşte öne çıkan sonuçlar...

UZAKTAN VEYA HİBRİT MODELDE KARARLILAR

İş dünyasında çalışma modeli konusunda tartışmaların yankılandığı bu dönemde, yazılım sektörünün yaklaşımı kararlı görünüyor. Araştırmaya katılan teknoloji yeteneklerinin yüzde 66’sı halihazırda uzaktan ya da hibrit çalıştığını ifade ediyor. Katılımcıların yüzde 34’ü ofiste çalışırken yüzde 43’ü uzaktan, yüzde 23’ü ise hibrit çalışıyor. Yazılımcıların tercihi ise uzaktan çalışmak. Araştırmaya katılanların yüzde 78’i hibrit veya uzaktan çalışmayı istediğini, yüzde 9’u ise ofise dönmek istediğini belirtiyor. Yüzde 13’lük kesim ise bu konuda net bir tercihe sahip değil.

Haberin Devamı

GELİŞİM FIRSATLARI YOKSA GİDİYORLAR

TechReport 2024 raporu, yazılımcıların maaş beklentilerinin ve gelişim fırsatlarındaki yetersizliğin işten ayrılma sebepleri arasında ilk sıralarda yer aldığını ortaya koyuyor. Maaş, iş seçiminde ve işten ayrılmada en belirleyici faktör olarak öne çıkıyor. Katılımcıların yüzde 67’si, maaşı yeterli olmadığı için iş değiştirdiklerini belirtiyor. Bu durum yazılımcıların kariyerleri boyunca rekabetçi maaşlar ve gelişim fırsatları beklediklerini gösteriyor. Ayrıca işyerlerinde kendilerini geliştiremediğini düşünen yazılımcılar, daha iyi fırsatlar arayarak iş değiştirme eğiliminde oluyor. Yazılımcıların yüzde 60’ı, kendini geliştiremediği bir iş ortamında ise iş değiştirmek isteyeceğini ifade ediyor.

YENİLİKLERE UYUM KONUSUNDA İSTEKLİLER

Yazılım sektöründe hızla gelişen teknolojiye ayak uydurabilmek için yazılımcıların sürekli öğrenmeye devam etmesi gerekiyor. TechReport araştırmasına göre katılımcıların yüzde 62’sinin her 3-4 ayda bir yeni teknolojiler öğrendiklerini belirtmesi, yazılımcıların yenilikçi teknolojilere uyum sağlama konusunda oldukça istekli olduklarını gösteriyor. Özellikle genç yazılımcılar (20-25 yaş) bu eğilimde ön plana çıkıyor. Bu durum da sektördeki hızlı öğrenme sürecinin ve yenilikçi teknolojilere ilginin arttığını gözler önüne seriyor. Özellikle yapay zekâ alanlarında kullanılan Python gibi modern ve esnek diller, sektördeki yükselen trendler arasında yer alırken, C# ve JavaScript gibi temel diller hâlâ sektördeki ana araçlar arasında yer almakta.

Haberin Devamı

BECERİYE DAYALI DEĞERLENDİRME İSTİYORLAR

TechReport 2024’ün bulguları, işe alım süreçlerinde yazılımcıların uygulamalı değerlendirme yöntemlerini tercih ettiklerini ortaya koyuyor. Pratik kodlama testleri, eve götürülen projeler ve kişisel portföy incelemeleri gibi yöntemler, yazılımcıların gerçek dünyadaki performanslarını daha iyi yansıtıyor. Geleneksel teorik mülakatlar ve beyaz tahta testleri ise adaylar tarafından daha az tercih ediliyor. Teknoloji yeteneklerinin yüzde 58’i pratik kodlama soruları içeren teknik testlerin becerilerini en iyi yansıtan yöntem olduğunu düşünüyor.

İşte yazılımcıların beklentileri

OKAN AY 

Haberin Devamı

‘DOĞRU YETENEK STRATEJİLERİNİN BELİRLENMESİNDE KRİTİK KAYNAK’

Techcareer.net Yönetici Ortağı Okan Ay, raporla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Techcareer.net olarak bu raporla, yazılım sektöründeki yeteneklerin nabzını tutarak, sektördeki en güncel eğilimleri ve beklentileri net bir şekilde gün yüzüne çıkarmayı hedefledik. Teknoloji işgücüne dair sağladığımız içgörüler, yalnızca yazılımcılara değil, aynı zamanda şirketlere de teknoloji yeteneklerine dair önemli bilgiler sunuyor. Bu rapor, doğru yetenek stratejilerinin belirlenmesinde ve sektördeki dönüşümü yönlendirmek için kritik bir kaynak.”

Techcareer.net’in Türkiye’de teknoloji yeteneklerinin yetişmesi ve dijital yeteneklerin işverenlerle buluşması için çalıştığının altını çizen Okan Ay, “Techcareer.net olarak teknoloji istihdamını geliştirmek için çalışıyoruz. Şirketlerin ihtiyaçlarına özel Bootcampler, Hackathon ve Hiring Challenge’lar düzenliyoruz. Bugün 200 binden fazla yeteneğin özgeçmişi yer alan platformumuz 2024’te; 4 bin 500’den fazla kişiye ücretsiz eğitim verdi. 860’tan fazla şirket ihtiyaç duyduğu dijital yeteneği Techcareer.net ile ararken tüm iş ilanlarına toplam 130 binden fazla başvuru gerçekleştirildi. Bu veriler ışığında Türkiye’de teknoloji istihdamında gelişim için çalıştığımızı ve çalışmalarımızı sürdüreceğimizi söylemek isterim” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!