İşte verimlilik alarmı: Çalışanlar tükeniyor

Güncelleme Tarihi:

İşte verimlilik alarmı: Çalışanlar tükeniyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2025 07:00

Esenlik Araştırması’nın sonuçlarına göre çalışanların tükenmişlik ortalaması oldukça yüksek. Katılımcıların yaklaşık yüzde 74’ünü oluşturan Z ve Y kuşaklarının esenliği de düşük. Üstelik sorun Türkiye’ye özgü değil. McKinsey’e göre dünya çapında çalışanların yüzde 43’ü bütünsel sağlığının iyi olmadığını belirtiyor.

Haberin Devamı

YILDA 1.9 milyon kişinin yeni işini bulmasına doğrudan katkı sağlayan Kariyer.net’in Wellbees ile ortaklaşa yürüttüğü ve Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi danışmanlığında gerçekleştirilen ‘Esenlik Araştırması’ sonuçlarına göre çalışanların tükenmişlik ortalaması oldukça yüksek. Katılımcıların yaklaşık yüzde 74’ünü oluşturan Z ve Y kuşaklarının esenliği de düşük. Diğer yandan çalışanlardaki tükenmişlik sadece Türkiye özelinde bir durum değil. McKinsey’e göre dünya çapında çalışanların yüzde 43’ü bütünsel sağlığının iyi olmadığını belirtiyor.

Araştırmalara bakıldığında, çalışanların genel esenliklerinin iş yaşamındaki başarılarını doğrudan etkilediği ortaya çıkıyor.

KENDİ KARARINI ALANLAR DAHA MUTLU

 Sosyo-ekonomik olarak kendini daha varlıklı hisseden çalışanların esenlik düzeylerinde doğru orantılı olarak artış görülürken, sosyal ilişkilerden duyulan memnuniyet ve işyerindeki özerklik de bu tablonun pekişmesini sağlıyor. Bu doğrultuda, kendi kararlarını alabilen ve fikirleri sorulan çalışanlar, işyerinde daha mutlu ve üretken oluyor. Öte yandan, rol belirsizliği gibi unsurlar genel esenlik memnuniyetini azaltarak tükenmişlik hissini tetikliyor.

Haberin Devamı

Tükenmişlik, sadece çalışanların bütünsel sağlığını ve verimliliğini etkilemekle sınırlı kalmıyor. McKinsey Sağlık Enstitüsü, bütünsel çalışan sağlığına yatırım yapmanın 3.7 trilyon ile 11.7 trilyon dolar arasında küresel ekonomik değer yaratabileceğini tahmin ediyor. Ayrıca bütünsel esenliğe önem veren kuruluşlarda; üretkenlikte belirgin iyileşmeler, daha az devamsızlık, daha düşük sağlık hizmeti maliyetleri ve daha yüksek çalışan bağlılığı görülüyor.

İşte verimlilik alarmı: Çalışanlar tükeniyor

İŞVEREN MARKASINA ÖNEM VERİLİYOR

 Kariyer.net’in ‘İş Yerinde Psikolojik Güvenlik Araştırması’ sonucuna göre adaylar; iyi planlanmış bir işveren markası stratejisinin, işyerinde psikolojik olarak güven sağlamak adına önemli olduğunu düşünüyor. Diğer yandan araştırmalar gösteriyor ki iş arayanların yüzde 95’i, bir şirkete başvurmadan önce işvereni araştırıyor. Özellikle Gen Z, sosyal medya ve diğer kanalları kullanarak şirketlerin “iç dünyasını” keşfetmeye özen gösteriyor. Şeffaflık, adil ücretlendirme, kurum kültürü beklentisi, performansa dayalı maaş artışı, esnek yan haklar ve işin kişisel değerlerle uyumu gibi faktörler işveren markasının çekiciliğini artıran unsurlar arasında öne çıkıyor.

Haberin Devamı

ESENLİK UYGULAMALARI DEVREYE ALINMALI  

Kariyer.net İşe Alım ve İşgücü Çözümlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve WeConsulting markasından sorumlu Nigah Aksan, işveren markası oluşturmanın çalışan bağlılığına ve yeteneği elde tutmaya olan etkisinden şu sözlerle bahsetti:

“İşveren markasını güçlendirmenin ve yetenekleri elde tutmanın yolu, kurum içine özel esenlik uygulamalarından ve iletişim profesyonelleriyle çalışmaktan geçiyor. Bu bağlamda rol belirsizliğini ortadan kaldıracak net tanımları, özerkliği destekleyen esnek çalışma modelleri ve çalışanların sesini duyurabileceği platformlar oluşturmak, tükenmişliği azaltarak bağlılığı artıracaktır.

Haberin Devamı

Ayrıca yaptıkları işte anlam arayışında olan genç profesyonellere hitap etmek için şirketlerin değer odaklı projelere yönelmesi gerekiyor. Bu noktada, profesyonel ekiplerle geliştirilen stratejik yan hak paketleri ve esnek izin politikaları, şirketleri rakiplerinden ayrıştırıyor.”

 

‘İLK TEMAS ÇOK ÖNEMLİ’

YENİ yeteneğe ulaşmak ve çalışan bağlılığını artırmak için işverenlere bazı önerilerde bulunan Nigah Aksan sözlerine şu şekilde devam etti: “Şirketlere bağlılık azaldıkça işten ayrılma niyeti artıyor; bu da çalışan sirkülasyonunu yükseltiyor. Güçlü bir işveren markası, yalnızca yeni yetenekleri çekmekle kalmaz, mevcut çalışanların şirkete olan inancını da pekiştirir. Bu noktada genç yeteneklerle kurulacak ilk temas çok önemli. Bu kapsamda WeConsulting çatısı altındaki WeBrand ile birlikte 200’den fazla dijital etkinlikte, 200 binden fazla genç yeteneği işverenlerle buluşturduk. WeConsulting şemsiyesi altındaki diğer markamız WeHire ile 40’tan fazla toplu işe alım projesine imza atarken, son 1 yıl içinde 130’dan fazla işverenle çalışıp 1200’den fazla adayı işe yerleştirmeyi başardık. WeConsulting olarak sağladığımız danışmanlık hizmetleri ile işverenler, sadece yetenekli adaylarla buluşmakla kalmıyor, aynı zamanda çalışanlarının şirketlerine olan bağlılıklarını artırarak verimliliği de destekliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!