Gençler ‘dalgalı’, kıdemliler ‘ikinci’ kariyer peşinde

Güncelleme Tarihi:

Gençler ‘dalgalı’, kıdemliler ‘ikinci’ kariyer peşinde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2025 07:00

Bir şirkette ya da sektörde uzun yıllar boyunca çalışmayı ifade eden doğrusal kariyerin aksine, iş yaşamında sık değişiklikler, geçişler ve farklı deneyimlerle karakterize edilen bir kariyer modeli olan ‘dalgalı kariyer’, genç çalışanlar arasında giderek yaygınlaşıyor. Daha kıdemli çalışanlar ise iş tatminini artıracak, ek gelir sunacak ikinci kariyer arayışında.

Haberin Devamı

GEÇMİŞTE uzun yıllar aynı işte çalışmak istikrar ve başarı olarak görülürdü. Ama bugünün iş dünyasında özellikle genç çalışanlar aynı şirkette kalmak yerine yeni fırsatları kovalıyor. Uzmanlara göre eskinin uzun soluklu kariyer modelleri artık çalışanları mutlu etmekte yetersiz kalıyor. Yaşam sürelerinin uzaması, teknolojinin sunduğu fırsatlar, kişisel tatmin ve ekonomik güvence isteği kariyer yolculuğunda yeni alternatiflere yönelmenin sebepleri arasında yer alıyor. Günümüzde geleneksel kariyer modelleri yerini ‘dalgalı kariyer’, ‘ikinci kariyer dalgası’ ve ‘portföy kariyer’ gibi daha esnek ve bireyselleştirilmiş modellere bırakıyor.

BECERİ VE DENEYİM KAZANMA FIRSATI

Sık işyeri değişiklikleri, değişik sektörlere geçiş ve farklı deneyimlerle karakterize edilen ‘dalgalı kariyer’ modeli gençler arasında giderek daha fazla benimseniyor. Dalgalı kariyerin temel özellikleri arasında; farklı sektörlerde, pozisyonlarda veya iş türlerinde deneyim kazanma (çeşitlilik), değişen iş piyasası koşullarına ve kişisel ilgi alanlarına uyum sağlama (esneklik), yeni beceriler edinme ve kendini sürekli geliştirme (sürekli öğrenme), yeni fırsatları değerlendirme ve bilinmeyene adım atma cesareti (risk alma), farklı sektörlerden ve alanlardan insanlarla bağlantı kurmak (ağ oluşturma) yer alıyor. Dalgalı kariyer, profesyonellere geniş bir beceri ve deneyim yelpazesi kazanma, daha fazla iş tatmini ve kişisel gelişim fırsatı, değişen iş piyasası koşullarına daha iyi uyum sağlama, daha fazla iş ve gelir fırsatı ve kariyer seçeneği gibi avantajlar sağlıyor.

Haberin Devamı

İş dünyasında yükselen bir başka trend ise ‘ikinci kariyer dalgası’. Bu, genellikle orta yaş grubundaki kıdemli çalışanların kariyerlerinde bir değişim yaparak yeni bir alana yönelmelerini ifade ediyor. Mevcut işgücü piyasasının getirdiği zorlukların yanı sıra profesyonelin mevcut işinden tatmin olmamaya başlaması ve farklı bir alanda kendini daha mutlu hissedebileceğini düşünmesi de bu yönelimde etkili oluyor. Bazı durumlarda ek bir gelir kaynağı oluşturmak için de ikinci bir kariyere yönelenler oluyor.

Haberin Devamı

TEK KURUMA BAĞLI OLMAYAN MODEL

‘Portföy kariyer’ yaklaşımını benimseyen profesyoneller de bir kuruma bağlı olarak tam zamanlı çalışmak yerine, beceri paketlerini geliştirerek, birbirinden bağımsız işlerle geçimini sağlıyor. Tek bir işverene-müşteriye bağlı bir model yerine, farklı müşterilere bağlı çalışmak, farklı gelir kaynaklarına sahip olarak riski azaltmak anlamına geliyor. Portföy kariyer, çalışanların beceri tabanını zenginleştirmelerine, sürekli öğrenen bir zihniyete sahip olmalarına ve iş-özel yaşam dengesini sağlayarak tükenmişlik riskini azaltmaya, dolayısıyla giderek artan bir kişisel memnuniyet ve iş tatminine katkı sağlıyor.

‘SÜREKLİ ÖĞRENME VE GELİŞİM ŞART’

Haberin Devamı

HIZLA değişen iş dünyasında yeni yetkinlikler edinerek rekabette üstünlük kazanmak isteyen profesyoneller, sürekli öğrenme ve gelişim istekleri doğrultusunda farklı eğitimlere yöneliyor.

“Artık tek bir şirkette 40 yıl çalışılan dönemler çok geride kaldı” diyen kariyer odaklı online eğitim platformu Teedo CMO’su Cansu Karagül, “Özellikle genç çalışanlar farklı sektörlerde, farklı şirketlerde çalışıp mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmek ve kendileri için en uygun kariyer yolunu çizmek istiyorlar” dedi.

Orta yaşlı profesyonellerin ve bağımsız çalışmak isteyen bireylerin de farklı kariyer yollarını deneyimlemeye başladığını belirten Karagül, “Bu yeni kariyer modellerinin ortak noktası ise sürekli öğrenme ve gelişimi zorunlu kılmaları. Son yıllarda özellikle teknoloji odaklı, üniversite eğitimi ya da uzun yıllara dayanan deneyim kadar belirleyici olmayan; eğitimle geliştirilebilen yetenekleri ön plana çıkaran ve uzaktan çalışmaya olanak tanıyan meslekler öne çıkıyor. İş analisti, veri analisti, scrum uzmanı, süreç yöneticisi ya da yazılım test ve kalite uzmanı gibi roller, bu anlamda büyük ilgi görüyor. Eğitimlerimize olan yoğun ilgiden bunu net şekilde anlayabiliyoruz. Aynı şekilde, son yılların yükselen mesleklerinden sürdürülebilirlik yöneticisi, müşteri deneyimi yöneticisi veya marka yöneticisi gibi pozisyonlar da farklı sektörlerden ve uzmanlık alanlarından profesyonellerin yoğun ilgisini çeken diğer önemli roller arasında yer alıyor. Tüm bu bilgileri, bu alandaki eğitim programlarımıza başvuran katılımcıların özgeçmişlerinden ve motivasyonlarından ediniyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!