Bu program gençlere özel

Güncelleme Tarihi:

Bu program gençlere özel
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2025 07:00

İŞKUR, gençleri işgücü piyasasına çekebilmek ve istihdam sağlayabilmek için yeni bir platform kurdu. Adı, Gençlik Programı. Amaç, üniversiteler ile işbirliği içerisinde öğrencileri, işgücü piyasası ile tanıştırmak. Program sayesinde sadece iki ay içinde 56 bin 469 genç işe yerleştirildi. Programa katılan gençlere bin 83 liradan, 28 bin liraya kadar maaş ödemesi de yapılıyor.

Haberin Devamı

Genç işsizler sorunu sadece Türkiye’nin değil, dünyanın sorunu. Dünyada 15-24 yaş arasında 64.9 milyon işsiz bulunuyor ki, bu da yüzde 13’lük bir orana denk geliyor. Türkiye’de ise son açıklanan rakamlara göre, 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 16.3 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı, erkeklerde yüzde 13.1, kadınlarda ise yüzde 22.1.

Bir de ne istihdamda ne de işgücünde olan gençler var; bunların sayısı da 2.6 milyonun biraz üzerinde. 18-29 yaşa bakıldığında ise istihdamda ve eğitimde olmayan gençlerin sayısı 4.6 milyonu buluyor. Tahminlere göre, dünyada, 2030 yılına kadar 15-24 yaş arası gençler, dünya nüfusunun yüzde 20’sini oluşturacak.

World Economic Forum’un bir araştırmasına göre gençler arasında işsizliği azaltmanın yollarında biri, gençlere yönelik aktif işgücü piyasası programları oluşturmak. Beceri eğitimi, girişimciliğe odaklanan müdahaleler de gençler için sonuçları iyileştirebiliyor. Gençlere destek olmak ve onlara rehberlik etmek, hem işletmeler için hem de ekonomiler için kazan kazan durumu yaratıyor.

Haberin Devamı

GÜNLÜK BİN 83 LİRA ÖDENİYOR

Bu kapsamda İŞKUR, gençlere yönelik yeni bir platform kurdu. Adı, Gençlik Programı. Amaç, üniversiteler ile işbirliği içerisinde öğrencileri, işgücü piyasası ile tanıştırmak. Bu kapsamda da devlet üniversiteleri ile birlikte, öğrencilerin istihdam edilebilirliğini sağlamak amacıyla gençlik programları düzenleniyor. Programlara katılanlara hem işgücü deneyimi sağlanıyor hem gelir desteği veriliyor hem de teorik ve pratik bilgiler sunuluyor.

Program kapsamında katılımcılara bireysel danışmanlığın yanı sıra iş arama, finansal okuryazarlık, öz geçmiş hazırlama, mülakat teknikleri gibi konularda eğitimler vererek işgücüne katılmaları noktasında destekleyici faaliyetler gerçekleştiriliyor. Programa katılan öğrencilere de katıldıkları her gün için bin 83 TL ödeme veriliyor ve daha da önemlisi genel sağlık sigortası primleri ile iş kazası meslek hastalığı primleri devlet tarafından karşılanıyor.

56 BİN 469 GENÇ İŞE YERLEŞTİRİLDİ

Haberin Devamı

Programdan, devlet üniversitelerinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora örgün eğitimlerinde yer alan aktif öğrenciler yararlanabiliyor. Gençlik programının uygulanabileceği alanlar da belirlenmiş. Bunların arasında; ağaçlandırma ve peyzaj düzenleme, geri dönüşüm-atık yönetimi, biyolojik çeşitliliğin korunması, enerji verimliliği, su tasarrufu ve yağmur suyu hasadı geliyor. Gençlik programında da öğrencilere; iş arama, finansal okuryazarlık, CV hazırlama, mülakat teknikleri gibi işgücü piyasasına girişte gerekli olan beceri eğitimleri veriliyor.

Bugüne kadar da İŞKUR Gençlik Programı kapsamında, 2025’in Ocak-Şubat aylarında 56 bin 469 genç işe yerleştirilirken, bunların 22 bin 498’i genç kadınlardan, 33 bin 971’i de genç erkeklerden oluştu.

Bu program gençlere özel

Haberin Devamı

PROGRAM KAPSAMINDA VERİLEN DESTEKLER

İşgücü Uyum Programı: Yeni uygulanmaya başlayan program ile gençlere işgücü piyasasına geçişlerini sağlayacak bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplini kazandırılması hedefleniyor. Kamu kurumlarıyla işbirliği yöntemiyle uygulanan programda belirli eğitimler yoluyla beceriler kazandırılıyor.

Geleceğin Meslekleri İşbaşı Eğitim Programı: Program, 18-29 yaş arası gençleri hedefliyor. 9 aya kadar programdan yararlanabiliyorlar. Geleceğin meslekleri olarak öngörülen siber güvenlik, kodlama, bulut teknolojisi gibi mesleklerde uygulanan programa katılan gençlere günlük bin 105 TL ödeniyor.

Mesleki Yönelim Test Bataryası: İnternet üzerinden sunulan mesleki yönetim testini, gençler doldurarak, kendilerine en uygun mesleği seçebiliyor. Bu sayede kişilik özelliklerinin ve mesleki becerilerinin neler olduğunu detaylı bir rapor halinde öğrenebiliyorlar. Ayrıca sonuçlarını en yakın İŞKUR hizmet birimine giderek iş ve meslek danışmanı ile de değerlendirebiliyorlar.

Haberin Devamı

Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde hayata geçirilen program ile işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu niteliklerde işgücü yetiştirmek hedefleniyor. Kamu ve özel sektör işbirliğinde, işgücü piyasasının talepleri doğrultusunda teorik ve uygulamalı eğitimleri birleştirerek mesleki eğitimler düzenleniyor. Program kapsamında, katılımcıların en az yüzde 60’ı, eğitim süresinin en az iki katı kadar süreyle istihdam ediliyor. İşverenler, mevcut çalışanlarının yüzde 50’sine kadar kontenjan talebinde bulunabiliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı İşbirliği Programı: Gençlerin mezun olduğu alanda istihdam edilmesini sağlamaya yönelik çalışmalar yürütülüyor. Meslek lisesi mezunu gençlerin mezun olduğu alanda işbaşı eğitim programına katılması halinde asgari ücretten yüzde 30 daha fazla tutarda para ödeniyor. Mezun olduğu alanda İŞKUR’un düzenlemiş olduğu işbaşı eğitim programlarına katılan meslek lisesi mezunu gençlerin tamamına aylık 28 bin 735 TL’ye kadar ödeme yapılıyor.

Haberin Devamı

İşbaşı Eğitim Programı: İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin kayıtlı iş yerlerinde, daha önceden edindikleri teorik bilgileri uygulama yaparak pekiştirmelerini veya mesleki deneyim kazanmalarını sağlamaya yönelik bir program. İş arayan, iş tecrübesi olmadığı için iş bulamayan kişiler iş tecrübesi kazanıyor, işverenler ihtiyaç duydukları işgücünü kendileri yetiştirme imkânı buluyor. Programa katılan öğrencilere günlük 637 TL ödeniyor.

Mesleki Eğitim Kursları: Herhangi bir mesleği olmayan, bir mesleği olmakla birlikte mesleğinde iş bulamayan veya mesleğinde yeterli beceriye sahip olmayan gençlerin niteliklerini geliştirerek istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla Mesleki Eğitim Kursları düzenleniyor. Kurslara katılanlara günlük 850 TL ödeniyor.

Staj Portalı: Lise, üniversite, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki gençlerin işyerlerinde durumlarına uygun açık staj pozisyonlarını görmelerinin yanı sıra işverenlerin de talep ettikleri staj pozisyonlarında aradıkları nitelikteki stajyer adaylarına ulaşabildikleri ve bu sayede de gençlerin staj yapma imkânı bulduğu bir platform. Öğrencilerin staj yapabilmesi için İŞKUR’a kayıtlı olması gerekiyor.

BAKMADAN GEÇME!