Beyin avcılarına talep artıyor

Güncelleme Tarihi:

Beyin avcılarına talep artıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2025 07:00

Şirketlerin ihtiyaç duyduğu üst seviyede yönetici açığını kapatacak beyin avcılarının (headhunting) sayısı hızla artıyor. Açık bir pozisyon için mümkün olan en iyi adayı bulan ve ikna eden avcıların işleri yoğun ancak gelirleri tatmin edici seviyede. İşe özel bir danışmanlık şirketinde yeni başlayan bir beyin avcısı aylık 35 bin TL kazanırken, uzmanlaştıkça gelirini 80 bin TL seviyesine çıkarabiliyor. Kendi şirketini kuranların geliri ise 250 bin TL’ye kadar yükseliyor.

Haberin Devamı

ARTAN rekabet ve teknolojinin yıkıcı etkisi, şirketlerin eskisinden daha hızlı hareket etmesini ve küresel gelişmelere göre pozisyonlarını değiştirebilmesini zorunlu kılıyor. Bu yüzden şirketlerin en tepe yöneticilerinden alt kademede çalışanlarına kadar kaliteli işgücüne ihtiyacı artıyor. Tabi ki, çalışan yönetimi ve ihtiyacı için birçok şirkette insan kaynakları birimi bulunuyor ancak son yıllarda kritik pozisyonlar için en önemli rolü dışardan danışmanlık veren beyin avcıları (headhunting) üstleniyor. Uzun süredir bir meslek kolu olarak büyüyen beyin avcılığına olan talep pandeminden sonra artmış durumda. Online görüşmeler ve uzaktan çalışma imkânlarının artmasıyla birlikte dünyanın diğer ucundaki adaylara rahatlıkla ulaşabiliyorlar. Şirketlerden talep arttıkça beyin avcılarına olan ihtiyaç da artıyor ve fırsatlar çoğalıyor.

Haberin Devamı

KİM BUNLAR VE NE İŞ YAPARLAR?

Genellikle yönetici araması olarak adlandırılan beyin avcılığı, bir pozisyon için mümkün olan en iyi adayı bulma sürecidir. Bu durum, genellikle bir organizasyon için kritik bir öneme sahip olan düzey çalışanları belirlemek ve hedeflemek anlamına da gelir. Şirketler, uzmanlaşmış veya teknik pozisyonları doldurmak için dışardan hizmet veren beyin avcısı kullanır ve genellikle mevcut olarak istihdam edilen ve aktif olarak yeni bir rol aramayan profesyonellere odaklanırlar. Bu ‘pasif adaylar’, kuruluşların daha geniş bir aday örneği çekmesine ve rol için mümkün olan en iyi kişileri aldıklarından emin olmalarına olanak tanır. Beyin avcıları tek başına çalıştığı gibi bir şirket bünyesinde de çalışabilirler.

İLETİŞİM VE GÜVEN

Biz de Hürriyet İK’nın “meslek ekonomisi” köşesinde son yıllarda hızla büyüyen ve talep gören beyin avcılığını ele aldık. Türkiye’de beyin avcılığı yapan kişilerle aylık kazançları, işin avantajları ve çalışma zorlukları hakkında konuştuk. Buna göre, beyin avcılığı için insan kaynakları ve kurumsal iletişim alanlarında önemli bir deneyime sahip olmak şart. Tabi ki, uluslararası çalışmak için iyi bir İngilizce bilgisi de gerekiyor. Ancak bu işte en önemli iki konu iletişim ve güven. İletişimi çok kuvvetli, ikna kabiliyeti yüksek kişiler beyin avcılığından ciddi gelirler elde edebiliyorlar.

Haberin Devamı

Tek başına uzun yıllardır bu işi yapan ve uluslararası şirketlerle de çalışan beyin avcısı Yasemin Serra Serinoğlu, meslekle ilgili sorularımızı şu şekilde yanıtlıyor: “Ben şirketlerin insan kaynakları bölümlerinde uzun süreler çalıştım. Daha sonra tepe yöneticileri bulmak için böyle bir açığın olduğunu gördüğümde odağımı bu yöne çevirdim. Sürekli takip ve yoğun emek gerektiren bir iş. Aynı zamanda bitmeyen bir iletişime ve enerjiye sahip olmanız gerekiyor. Çok çalışırsanız ve gerekli donanımları karşılarsanız ise aylık gelirinizi iyi seviyelere çıkarabiliyorsunuz. Ben Avrupa veya Arap ülkelerinde şirketlerle çalıştığım için yabancı para cinsinden gelirler de elde edebiliyorum ama her şey çok çalışmak ve iyi bir network’e sahip olmakla ilgili.”

Haberin Devamı

POTANSİYELİ YÜKSEK

Peki, beyin avcıları ne kadar kazanıyorlar? Edindiğimiz bilgilere göre, bir şirket bünyesinde çalışan bir beyin avcılarının aylık gelirleri 55 bin TL ila 80 bin TL arasında değişiyor. Primlerle birlikte 100 bin TL’leri buluyor. Özel bir şirkette çalışan beyin avcısı Emine Günder, “Aylık gelirler şirketten şirkete değişiyor. Çalıştığım şirketler aslında danışmanlık şirketleri bu alanda hizmet veriyorlar. İşe yeni başlayanlar için aylık ücretler 35 bin TL seviyesindeyken zamanla ve kişinin performansına göre değişiyor” diyor. Tamamen bağımsızlı olarak işi yapanları için ise aylık gelirler daha yüksek seviyelere ulaşabiliyor. İyi donanımlı ve büyük bir iletişim ağı bulunan beyin avcılarının aylık gelirleri 200 bin TL seviyesine çıkıyor. Uluslararası şirketler için çalışan avcıların gelirleri ise daha yüksek olabiliyor.

Haberin Devamı

Beyin avcılarına talep artıyor

Aylık ne kadar kazandırıyor?

İlk kez işe başlayanlar 35-40 bin TL

Alanında uzmanlaşanlar 55-60 bin TL

Yöneticiliğe yükselenler 60-80 bin TL

Kendi işini yapanlar 100-250 bin TL

Avantajları

Sektörün büyüme trendinde olması.

Yöneticiliğe yükselme potansiyeli.

Uluslararası çalışabilme imkânı.

Kendi işini kurup daha fazla kazanma fırsatı.

Dezavantajları

Uzun çalışma saatleri ve esnek çalışmak.

Yüksek ve agresif rekabet ortamı.

Giriş seviyede ücretin tatmin edici olmaması.

Gün içerisinde uzun süren görüşmeler yapmak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!