Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2025 07:00
İzmir’in dezavantajlı bölgesinde adrese dayalı öğrenci alan İnönü Anadolu Lisesi’nin proje derslerinin başındaki isim olan İngilizce öğretmeni Duygu Karagözlü, Türkiye’de proje alanında başarılı öğretmenden biri oldu.
İnönü Anadolu Lisesi, İzmir’in Karabağlar ilçesinde bulunan ve adrese dayalı yerleştirme ile öğrenci alan bir okul. Çoğunluğu kız olmak üzere binden fazla öğrencisi bulunuyor ve bu öğrencilerin birçoğu dezavantajlı bölgelerden geliyor. Yönetim ve öğretmen kadrosunda kadınların çoğunlukta olduğu okulun en önemli özelliği ise proje okul olmamasına rağmen adeta bir fabrika gibi proje üretmesi. Okulun proje derslerinin başındaki İngilizce öğretmeni Duygu Karagözlü, hayata geçirdikleri projelerin hepsine ulusal ve uluslararası kalite etiketi aldığı gibi İtalya, Romanya, Portekiz ve Türkiye’den ortaklar ile gerçekleştirdiği ‘Sociosciencetwinning’ projesi ile üye ortak olarak Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) tarafından 2024 yılında Eğitim Seferberliği alanında proje birinci seçildi.
SINIFTAN CERN’E
Selçuk Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü mezunu olan Karagözlü, 27 yıl öğretmenliğin ardından emekli olmaya düşündüğü sırada geçtiğimiz yıl
İnönü Anadolu Lisesi’ne atandı. Her zaman proje yapmaya hevesli olsa da İngilizce derslerinin yanı sıra öğrencilerle proje derslerinde de bir araya gelmeye başladı. Okul idaresi Duygu Karagözlü’ye bir de proje odası tahsis etti. O da öğrencilerle birlikte Avrupa’daki kültürel farklılıkları karşılaştıran Winter in Europe, okullarda öğrencilerin iyi halini odağına alan La Vita Lenta, bugünün çevre sorunlarının geleceğe etkisinin araştırıldığı From Today To The Future gibi birçok projeyi hayata geçirdi. Halen 10’a yakın uluslararası projesi yürütüyor. Bir de geçen sene öğrencileri için CERN gezisi düzenledi.
eTWINNING LİSTESİNDE
Duygu öğretmen tasarladığı ve ortağı olduğu tüm projeleri başından sonuna kadar başarıyla sürdürmektedir. Şİmdi de Filistin’de savaşın yıkıcı etkilerini yok eden ve barışın güzelliğine odaklanan “Unbreakable Bonds of Peace” projesinin de kurucularından oldu. Şimdi barışı sağlamanın yollarına odaklanıyor.
19 ÜLKEDEN 37 OKULLA ORTAK PROJE
Mind Matters adını verdiği projesinde ise 19 ülkeden 37 okul ile çalışarak gençliğin sorunlarını çözmeye odaklanan
Duygu Karagözlü çalışmalarını şöyle anlattı: “İmkânlarımız kapsamında çocuklarımıza fayda sağlayacak her projeye dahil olmaya, onlarla birlikte üretmeye ve planlamaya çok önem veriyoruz. Her projede farklı bir yapay zekâ aracı kullanıyoruz. Bu yıl çok projemiz var ama şu an en kapsamlılarından biri yürütücüsü olduğum Mind Matters’ı hayata geçirdik. Çok uluslu bir proje. Öğrenciler önce kendi ülkelerinin gençlik sorunlarını taradı. Mesela dijital bağımlılık ve zorbalık tüm bu ülkelerde ortak problemlerin başında geliyor. Sonra bunları gruplandırdık. Farklı ülkelerden oluşan öğrenci grupları oluşturduk. Her gruptan bu ortak konulardan birini çalışmasını istedik. Şimdi öğrenciler global çözüm önerileri oluşturuyorlar. Anketler yapıyorlar. Bu kısım sona erdiğinde bu sorunlar ve çözüm önerileri üzerinden makaleler yazıp yetkili mercilere sunacağız. Proje üretmeyi ve öğrencilerimize faydalı olmayı çok seviyoruz. Okulumuzda her an bir proje çalışması oluyor ve olmaya da devam edecek.”
eTWINNING NEDİR?
Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen eTwinning, okullar arasında dijital ortamda işbirliğini teşvik etmeyi amaçlayan bir eğitim platformu. Öğretmenlerin farklı ülkelerden meslektaşlarıyla ortak projeler yürütmesini, deneyim paylaşımında bulunmasını ve kültürlerarası etkileşim kurmasını sağlıyor. 2005 yılından bu yana yürütülen program, Türkiye’de YEĞİTEK koordinasyonunda uygulanıyor. Bugün 40’tan fazla ülkede binlerce öğretmen ve okul, eTwinning çatısı altında proje ve pedagojik paylaşımlar gerçekleştiriyor.