Güncelleme Tarihi:
İstanbul'da Silivri açıklarında önce 3.9 daha sonra da 6,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 6.2'lik şiddetli deprem, çok sayıda çevre ilden de hissedildi. İstanbul Valiliği'nden depremle ilgili gelen son dakika açıklamasında; "Deprem nedeniyle hasar gören ya da hasar gördüğü düşünülen binalara lütfen girmeyiniz. Zorunlu olmadıkça aracınızla trafiğe çıkmayınız. GSM hatlarını zorunlu haller dışında kullanmayınız." ifadelerine yer verildi.
Megakentte yaşanan 6,2 büyüklüğündeki deprem sonrası tedirgin olan bazı vatandaşlar, dışarıda kalmaya devam ediyor.
Üsküdar'daki Vakıfbank Spor Sarayı'nda kalan aileler, yanlarında getirdikleri örtülerden kendilerine yatak yaptı.
Bazı aileler tribünlerdeki seyirci koltuklarında vakit geçirirken, çocukların müsabaka sahasında oynadığı görüldü.
Geceyi Kağıthane Hasbahçe Mesire Alanı'nda geçiren vatandaşların sayısının düne göre azaldığı gözlendi.
AFAD, Silivri açıklarında-Marmara Denizi içerisinde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem ile ilgili yeni bilgilendirme raporunu paylaştı.
AFAD'dan yapılan bilgilendirmede şu bilgiler yer aldı:
* Deprem, dış merkezinden 300 km yarıçaplı bir alan içeresindeki illerimizde hafif şiddette hissedilmiştir.
* Depremin dış merkezi en yakın yerleşim yeri olan Silivri’ye yaklaşık 24 km uzaklıktadır. Deprem sırasında, İstanbul’un güney kıyılarındaki yerleşimler 5 şiddetine karşılık gelen düşük ivmeler ile sarsılmıştır.
* Uzun süredir devam eden risk azaltma çalışmalarının da katkısıyla, deprem yapısal bir hasara neden olmamış ve can kaybı yaşanmamıştır.
* Ana şoktan sonra şu ana kadar toplam 291 artçı sarsıntı kaydedilmiştir.
* 3.9 ve altı büyüklükteki artçı sarsıntıların toplamı 283 olup bunların çoğunluğu 3’ün altındadır. 4 ve üzeri büyüklükteki artçı sayısı ise 8’dir.
* Son 28 saat içinde artçı sarsıntıların dağılımı dörder saatlik aralıklarla incelendiğinde, son 16 saat içinde azalma eğiliminde olduğu görülmektedir.
* Artçı sarsıntıların azalarak önümüzdeki birkaç hafta içinde sona ermesi beklenmektedir.
* 23 Nisan 2025 tarihinde meydana gelen Mw 6.2 büyüklüğündeki depremin açığa çıkardığı enerji 30 kTon TNT’nin üzerinde olup, söz konusu enerji 26 Eylül 2019 tarihinde aynı bölgede meydana gelen Mw 5.8 depreminin yaklaşık 4 katına karşılık gelmektedir.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Hasdal’daki İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde açıklamalarda bulundu.
"Allah milletimizi beterinden saklasın" diyen Bakan Uraloğlu, şunları ifade etti:
Ulaştırmaya baktığımızda demiryolu, karayolu, deniz yolu ve havayolu yapılarında ciddi bir problemin yaşanmadığını ifade etmek isterim. Deniz yapılarında bir problem olmadı. Tamamen deniz ulaşımı devam etti. Havacılıkta, havalimanlarımızda hemen deprem sonrasında bir pist kontrolleri sonrasında kısa süreli bir ulaşımı durdurduk. Pist kontrolleri sonrasında da tekrar oraların aktif hale gelmesine ve hizmete devam etmesini sağladık ki İstanbul Havalimanı, özellikle Sabiha Gökçen Havalimanı, İstanbul'dan ayrılmak isteyen vatandaşlarımız için önemli bir hizmet sunduğunu söylemek isterim.
Yine İstanbul'un ulaşımdaki can damarı olan Kuzey Marmara Otoyolu gerçekten İstanbul'dan çıkmak isteyen vatandaşlarımızın sağlık ve selametle çıkmasını sağladı. Hiç kimsenin bu anlamda bir olumsuzluk yaşamadığını ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun 400 kilometrelik otoyolun ne kadar kıymetli olduğunu bu vesileyle teyit etmiş olduk.
Telekomünikasyonla ilgili bir problem olduğu iddiaları
Normalde normalin 7 ile 10 katı bir çağrı olduğunu ve bunun ses çağrısı yani GSM haberleşmesi noktasında ses çağrısı olduğunu ve iki katta internet tabanlı görüşmeler üzerinde bir artış olduğunu ve burada özellikle GSM üzerinden yapılan çağrıların 100 tanesinin 75 tanesinin karşılandığını ilk 15 dakikada %25'lik bir karşılanamama maalesef olduğunu belirtmek isterim.
İnternet tarafında bunun olmadığını Whatsapp'tır, Bip'tir, Telegram'dır veya FaceTime'dır burada herhangi bir problem olmadığını ve bunu kullanan vatandaşlarımızın her şeyle görüşmelerini, iletişimi sağladıklarını gördük.
Buradan özellikle biz yoğun anlarda, kriz anlarında mutlaka bu internet tabanlı haberleşme sisteminin kullanılmasını ve zorunlu olmadıkça da kullanılmamasını özellikle tavsiye ediyorum.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu,, Hasdal’daki İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde açıklamalarda bulundu.
"Tüm kurumlarımız plan çerçevesinde görevlerini yerine getirmeye devam ediyor" diyen Bakan Kurum sözlerini şöyle sürdürdü:
Yaşadığımız deprem sebebiyle bir kez daha tüm hemşerilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletmek isterim. Sahadaki tüm ekiplerimizle yoğun bir şekilde çalışmalar yapılıyor. Toplamda 1756 hasar ihbarı aldık ve İstanbul'daki ihbarların yüzde 80'i Avrupa Yakası'nda yer alıyor. En çok Avcılar, Esenler ve Bahçelievler ilçelerinden ihbar geldi. Toplamda 83 binamızın az hasarlı olduğun tespit ettik. Şu anda arkadaşlarımız hastaneleri inceliyor. Kamu binalarımız inceleniyor. Bu yapmış olduğumuz hasar tespitleri bizim için veri olacak ve yapacağımız dönüşümlere de temel teşkil edecek. Sahadan aldığımız verileri ilçe ilçe, mahalle mahalle inceleyeceğiz. İstanbul'un en büyük gerçeği depremdir. Bu problem asla ve asla ertelenemez. İstanbul'daki yapı stokunun bir dakikaya bile tahammülü yoktur. Bu dönüşüm için çalışmaktayız. Biz bu dönüşümü yapmazsak, İstanbul'un geleceği risk altındadır. İstanbul günden güne sıkışıyor. İstanbul depremi, milli güvenlik ve bağımsızlık meselesidir. Türkiye'nin bağımsızlığını bile etkileyecek bir meseledir. İstanbul'da tek bir riskli yapı kalmayana dek buna devam edeceğiz.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hasdal’daki İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde açıklamalarda bulundu.
Bakan Yerlikaya şunları söyledi:
Son 12 saattir 4'ün üzerinde deprem meydana gelmedi. Özellikle son 16 saat değerlendirildiğinde, artçı sarsıntılarının net bir biçimde azalma eğiliminde olduğunu görüyoruz. Gerek acil toplanma alanlarında gerekse parklarda bulunan vatandaşlarımızın sayısı düne göre büyük oranda azaldı. 41 belediye ve sivil toplum kuruluşlarından 36 ikram çadırı 99 ikram aracı olmak üzere toplam 302 araç ve 1508 personel ve gönüllü görev yapıyor.
AFAD'ın verilerine göre; saat 19:24'te Silivri açıklarında 3.5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.
Sarsıntı, yerin 5.66 km altına gerçekleşti.
AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre İstanbul'da 3.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Saat 17.52'de gerçekleşen depremin derinliği 7 km olarak ölçüldü. Kandilli ise depremin büyüklüğünü 4.0 olarak duyurdu.
AA muhabirinin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) edindiği verilere göre, dün saat 12.49'da Marmara Denizi'nde Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğünde depremin ardından bugün saat 09.00'a kadar 266 artçı sarsıntı kayıtlara geçti. Büyüklüğü 0-4 arası 258, 4-5 arası 7 ile 5 ve üzeri 1 olmak üzere 266 artçı deprem meydana geldi.
İstanbul Valisi Davut Gül, Marmara Denizi Silivri açıklarında dün meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem sonrasında, Beylikdüzü, Küçükçekmece ve Avcılar'da yapılan koordinasyon toplantılarına katıldı.
İstanbul'da dün meydana gelen 6,2'lik depremin artçıları devam ediyor. Saat 07.21'de hissedilen bir artçı deprem daha meydana geldi. Depremin büyüklüğü 4,1 olarak açıklandı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Marmara Denizi, Büyükçekmece açıkları olan 4,1 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.
Depremin yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirlendi.
İstanbul'da Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrası evlerine dönmek istemeyen bazı vatandaşlar geceyi dışarıda geçirdi. Fatih'teki çeşitli parklarda bazı vatandaşlar kurdukları çadırlarda kalırken bazıları ise yere serdikleri yataklarında uyumayı tercih etti. Vatandaşların bazıları ise arabalarının içinde uyurken görüntülendi.
İstanbul Valiliği'nin açıklaması sonrası gece boyunca vatandaşların kullanımına açık olan camiiler de vatandaşların uyumak için tercih ettiği mekanlardan oldu. Fatih'te bulunan Şehzade Camii içerisinde vatandaşların uyuduğu anlar görüntülendi. Vatandaşlar camii içerisinde hem soğuktan hem de deprem tehlikesinden korunarak geceyi atlatmaya çalıştı.
Tekirdağ’da 3,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
AFAD'ın verilerine göre; Marmaraereğlisi açıklarında saat 04:20'de, 3.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Deprem yerin 7.02 km altında gerçekleşti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, depreme ilişkin “İçişleri Bakan Yardımcımız Sayın Münir Karaloğlu başkanlığında tüm afet gruplarının temsilcileri, AFAD Başkanlık Afet ve Acil Durumu Merkezi'nde gelişmeleri takip ediyorlar” dedi.
Bakan Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İçişleri Bakan Yardımcımız Sayın Münir Karaloğlu başkanlığında tüm afet gruplarının temsilcileri, AFAD Başkanlık Afet ve Acil Durumu Merkezi'nde gelişmeleri takip ediyorlar. İstanbul merkezli yaşanan depremlerde herhangi bir kayıp yaşamamış olmamız en büyük tesellimiz. Bir kez daha, İstanbul’umuza ve ülkemize geçmiş olsun, diyorum. Allah, milletimizi her türlü afetten korusun” ifadelerini kullandı.
Türk Kızılay, Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından, toplanma alanlarında bulunan vatandaşlara 350 bin kişilik gıda desteği verildiğini bildirdi.
Türk Kızılaydan yapılan yazılı açıklamada, İstanbul'da 3 binden fazla gönüllü ve çalışan, 100'den fazla ikram aracıyla hizmet verildiği belirtildi.
Açıklamada, İstanbul'daki depremlerin ardından, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamındaki ana sorumluluğu olan gıda hizmetini hızla devreye alan Türk Kızılayın, ilk saatlerden itibaren İstanbul genelinde toplanma alanlarına yönelen vatandaşlara kesintisiz destek sağladığı ifade edildi.
Türk Kızılay ve beslenme platformu paydaşlarının, dün saat 23.30 itibarıyla yaklaşık 115 bin bardak sıcak çorba, 100 binden fazla beslenme malzemesi, 12 bin 250 kumanya ile yaklaşık 125 bin sıcak ve soğuk içecek dağıttığı bilgisinin verildiği açıklamada, güvenlik endişesiyle evlerine giremeyen vatandaşlara desteğin sürdüğü belirtildi.
Açıklamada, Kızılay mobil ikram araçlarının güncel konumunu öğrenmek isteyen vatandaşların "0552 150 18 68" numaralı WhatsApp hattından iletişime geçebileceği kaydedildi.
İstanbul Valisi Davut Gül, Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremde yaralanan vatandaşları, tedavi gördükleri Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde ziyaret etti.
Ziyaret sırasında yaralıların sağlık durumuna ilişkin hastane yetkililerinden bilgi alan Vali Gül, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ve geçmiş olsun dileklerini ileterek vatandaşlarla yakından ilgilendi.
Depremin ardından İstanbul'a gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasdal'daki İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde bulunan kriz merkezini ziyaret ederek, ilgili bakanlar ve yetkililerden kapsamlı brifing aldı.
Daha sonra buradan ayrılan Erdoğan, depremin ardından Kağıthane Belediyesi Hasbahçe Sosyal Tesisleri'nde vakit geçiren vatandaşları ziyaret etti.
Vatandaşlarla sohbet edip çay içen Erdoğan, çocuklarla fotoğraf çektirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ziyaretinde, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir eşlik etti.
İstanbul Silivri'de saat 00.00'da 3.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, İstanbul’da meydana gelen depremlere ilişkin açıklamalarda bulundu.
İstanbul'da meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen deprem nedeniyle birincil yaralanma olmamıştır. Düşme, atlama veya panik nedeniyle ikincil yaralanmalar meydana gelmiştir.
Yaptığımız ilk değerlendirmelere göre, ikincil hadiseler sonucu; İstanbul’da 173, Tekirdağ’da 24, Sakarya’da 24, Bursa'da 13, Yalova’da 2 olmak üzere 236 vatandaşımız yaralanmıştır.
Şu ana kadar 221 yaralımız tedavileri tamamlanarak taburcu edilmiştir. Durumları iyi olan 15 yaralımızın tedavileri hastanelerimizde devam etmektedir. Kendilerine acil şifalar diliyorum.
Olayın ilk anından itibaren gerek sahada gerek sağlık tesislerimizde görev yapan tüm personelimize teşekkür ediyorum.
Rabb'im ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten muhafaza eylesin.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) merkez üssü Marmara Denizi, İstanbul'un Silivri ilçesi olan 6,2 büyüklüğündeki depreme ilişkin yeni açıklamalarda bulundu.
Açıklamada, "Ana şoktan sonra devam eden artçı sarsıntılar nedeniyle belirli bir süre daha belli bir büyüklüğe varan depremler olması muhtemeldir. Halkımızın sakin olması, bu tür sarsıntılarda panik yapmaması, ancak tedbirli olması önem arz etmektedir." ifadelerine yer verildi.
AFAD'tan yapılan açıklama şöyle:
• Bugün 12.49’da Marmara Denizi içinde Silivri açıklarında Mw 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir.
• Deprem Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Orta Marmara içinden geçen segmenti üzerinde gerçekleşmiştir.
• Yerin yaklaşık 7 km derinliğinde meydana gelen deprem yaklaşık 13 saniye sürmüştür. • Deprem dış merkezden 300 km yarıçaplı bir alan içindeki illerimizde hissedilmiştir.
• Ana şok sonrasında şu ana kadar toplam 184 artçı sarsıntı kaydedildi. 4 ve üzeri büyüklükteki artçı sayısı 7’dir.
• Bu artçı sarsıntılar önümüzdeki günlerde bir süre daha devam edebilecektir.
• Depremin ardından gelişen artçıların dağılımı doğuya doğru yaklaşık 10-15 km’lik bir hat üzerinde yoğunlaşmaktadır.
• Artçı sarsıntılar özellikle Marmara Orta Çukurunun kuzey kenarında ve ana fay izine yakın bölgelerde toplanmıştır.
• Depremin hemen sonrasında ülkemizin değişik üniversitelerinde görev yapan, yerbilimleri ve farklı disiplinlerden akademisyenlerden oluşan AFAD “Deprem Bilim Kurulu” üyeleri toplanarak deprem ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuştur. Bilim kurulumuz sürekli çalışma halinde olup zaman zaman kamuoyunu bilgilendirmeye devam edilecektir.
Deprem Bilim Kurulu Yerbilimleri Üyelerimiz yaptığı değerlendirmede
(1) 6.2 büyüklüğündeki deprem yüksek ivme değerlerine sahip değildir.
(2) Deprem, Kuzey Anadolu Fayının kırılma mekanizması ile uyumlu olarak sağ yanal doğrultu atımlı bir kırılma mekanizmasını işaret etmektedir.
(3) İlk analizler yaklaşık 15 km uzunluğunda 9.5 km genişliğinde bir segmentin kırıldığını göstermektedir. Fay üzerindeki sağ yanal yer değiştirme 30 cm civarındadır.
(4) Yapı hasarlarının tespiti yerinde inceleme gerektiren teknik bir süreç olup, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız görevlileri saha tarama çalışmalarını sürdürmektedir.
(5) Şu ana kadar 112’ye gelen çağrı sayısı 10 bini aşmıştır. Bunların 296’sı yapılarla ilgili vatandaşlarımız tarafından yapılan bildirimlerdir. Vatandaşlarımızın bu tür binalara resmi teknik görevliler gelip gerekli incelemeyi yapıncaya kadar girmemeleri ve uzak durmaları önerilmektedir.
(6) Riskli olduğu düşünülen binalara girilmemesi önem arz etmektedir.
(7) Binası ile ilgili şüphesi olan vatandaşlarımız 112 Çağrı Merkezine durumu bildirmelidirler.
(8) Ana şoktan sonra devam eden artçı sarsıntılar nedeniyle belirli bir süre daha belli bir büyüklüğe varan depremler olması muhtemeldir. Halkımızın sakin olması, bu tür sarsıntılarda panik yapmaması, ancak tedbirli olması önem arz etmektedir. Vatandaşlarımızın resmi kurumlarımızın açıklamalarını dikkate almaları, olası artçı sarsıntılara karşı tedbirli olmaları, sosyal medya ve farklı mecralardan yayılan teyitsiz bilgilere itibar etmemelerini rica ediyoruz.
İstanbul’umuza ve depremin hissedildiği illerimizde yaşayan vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
Gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.
Tekirdağ ve Kocaeli Valiliği, İstanbul’da meydana gelen depremler nedeniyle 24 Nisan Perşembe günü okulların tatil edildiğini açıkladı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, “Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, ’AFAD, büyük deprem beklediği için tüm personeli acil koduyla İstanbul’a çağırdı.’ iddiası doğru değildir. Bahse konu iddia halkı endişeye sevk etmeyi amaçlayan dezenformasyondur” açıklamasını yaptı.DMM’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, ‘AFAD, büyük deprem beklediği için tüm personeli acil koduyla İstanbul’a çağırdı.’ iddiası doğru değildir. Bahse konu iddia halkı endişeye sevk etmeyi amaçlayan dezenformasyondur. AFAD Başkanlığı tarafından, ses kaydında iddia edildiği gibi, ‘Büyük bir deprem olacak’ şeklinde iletilmiş herhangi bir mesaj veya bu nedenle ‘acil koduyla İstanbul’a personel sevki’ talimatı söz konusu değildir. Resmi bilgilendirmeler yalnızca AFAD ve yetkili kurumlar tarafından yapılmakta olup, bu kurumlar dışında yapılan açıklamalara itibar etmeyiniz” denildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından akşam saatlerinde İstanbul'a geldi ve AFAD'daki kriz merkezinde depreme ilişkin bilgi aldı.
İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde bulunan kriz merkezini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, İstanbul Valisi Davut Gül ve yetkililer tarafından detaylı bilgi verildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 1 saatlik toplantının ardından buradan ayrıldı.
AFAD İstanbul İl Afet Müdürlüğü ziyareti ile ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün Marmara Denizi’nde meydana gelen ve İstanbul ile birlikte çevre illerimizde de hissedilen 6,2 büyüklüğündeki depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Depremden hemen sonra başlayan mesaimiz kapsamında biraz evvel AFAD İstanbul İl Afet Müdürlüğümüzde kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantımızda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum, Gençlik ve Spor Bakanımız Osman Aşkın Bak, İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya, Sağlık Bakanımız Kemal Memişoğlu, İstanbul Valimiz Davut Gül ve ilgili bürokratlarımız hazır bulundular. Koordinasyon toplantısında en güncel bilgileri aldık, depremin etkilerini asgariye indirmek için atılan ve atılacak adımları değerlendirdik. Önümüzdeki süreç için gerekli talimatları verdik. Öğle saatlerinden bu yana yaptığımız arama tarama faaliyetlerimiz neticesinde depremin hissedildiği şehirlerimizde elhamdülillah sıkıntılı bir durum gözükmemektedir. Deprem sebebiyle çok şükür herhangi bir can kaybımız da yoktur. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Devlet olarak tüm birimlerimizle 7/24 teyakkuz halinde kalmaya, milletimiz için çalışmaya devam edeceğiz. Tekrar tüm kardeşlerimize geçmiş olsun diyorum. Rabb’im ülkemizi ve milletimizi her türlü musibetten, afetten, kazadan, beladan muhafaza eylesin" ifadelerini kullandı.
İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeoloji ve Jeofizik Mühendisliği bölümleri tarafından Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremle ilgili ön inceleme raporu hazırlandı.
"MARMARA DENİZİ İÇERİSİNDE SİSMİK BOŞLUK OLARAK TANIMLANAN VE KIRILMASI BEKLENEN FAY PARÇALARININ TÜMÜNÜ KAPSAMAMAKTADIR"
Raporda " Türkiye saati ile 12:49:09’da Silivri açıklarında Marmara Denizi içinde moment büyüklüğü (MW) 6.2 olan şiddetli bir deprem meydana gelmiştir. Deprem, özellikle İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakasındaki tüm ilçeleri tarafından şiddetli bir şekilde hissedilmiştir. Depremin odak derinliği 13 km olarak ölçülmüştür ve sığ odaklı bir depremdir. Bununla birlikte, deprem Marmara Bölgesi ve hatta Ege Bölgesi’nin bazı illerinde de yoğun olarak hissedilmiştir. Deprem episantrının Silivri’nin merkezine olan uzaklığı 25 km’dir. Depremin artçıları devam etmekte olup, en büyüğü saat 15:12:57 MW=5.2 olan bir artçı deprem mevcuttur. Toplam olan artçı deprem sayısı 16:59:57 itibariyle 85 olarak kaydedilmiştir. Depremin artçıları devam etmektedir. Şekil 1’de son 3 yılda Marmara Denizi ve civarındaki lokal magnitüdleri 3’ten büyük depremlerin lokasyon haritası görülmektedir. Depremin moment tensör yöntemiyle odak mekanizması çözümü Şekil 2’de gösterilmiştir. Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Denizi içindeki kolu üzerinde, Orta ve Çınarcık havzalarının arasında yer alan Kumburgaz Havzası’nda meydana gelen deprem, sağ yanal doğrultu atımlı bir faylanma mekanizmasına sahiptir. Bu deprem dizisi ile kırılan alan, Marmara Denizi içerisinde sismik boşluk olarak tanımlanan ve kırılması beklenen fay parçalarının tümünü kapsamamaktadır. Depremlerin oluş zamanları ile ilgili kesin bilgi vermek mümkün olmamakla beraber, gerekli tedbirlerin alınması olası deprem zararlarının azaltılmasında faydalı olacaktır" ifadeleri yer aldı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "İstanbul il sınırları ve çevre illerde yer alan tüm barajlarımızda ön değerlendirmeler yapılmış, barajlarımızın güvenliği teyit edilmiştir" dedi.
Bakan Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul’da meydana gelen depremin hemen ardından, merkez üssüne yaklaşık 40 km uzaklıktaki Büyükçekmece Barajı’na Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) ekiplerimizce ivedilikle ulaşılmış, yapılan ilk incelemelerde herhangi bir yapısal olumsuzluk tespit edilmemiştir. İstanbul il sınırları ve çevre illerde yer alan tüm barajlarımızda da ön değerlendirmeler yapılmış, barajlarımızın güvenliği teyit edilmiştir. Tüm vatandaşlarımıza tekrar geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, 39 ilçemizde; 484 alanda 271 Psikososyal Destek Ekibi ile şu ana kadar 48 bin vatandaşımıza doğrudan hizmet verdik” dedi.
Bakan Göktaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, 39 ilçemizde; 484 alanda 271 Psikososyal Destek Ekibi ile şu ana kadar 48 bin vatandaşımıza doğrudan hizmet verdik. Bakanlık olarak, depremin ilk anından itibaren sahadayız. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza destek olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Memişoğlu, "236 vatandaşımız depremden etkilendi. Durumları iyi, birçoğu ayakta tedavi gördü. Yapılan ilk değerlendirmede İstanbul'da ve çevre illerdeki herhangi bir hastanemizde hizmeti aksatacak bir durum tespit etmedik." ifadelerini kullandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kurum'un açıklamalarından satır başları şöyle:
İstanbul'da 12 sularında gerçekten herkesi ürküten, endişeye sevk eden 6.2 büyüklüğünde bir deprem yaşadık, hepimiz çok korktuk. Allah'a şükür ki, sayın bakanımızın da ifade ettiği gibi herhangi can kaybımız yok. Yaralılarımız da tedavi altına alındı. İstanbul bu depremden etkilendi ama Marmara'da depremi hisseden tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
Milletimiz müsterih olsun, mevcut durum itibariyle paniğe mahal verilecek durum söz konusu değil. Devletimiz tüm birimleriyle AFAD, Kızılay, Jandarma, Emniyet, sağlık birimleriyle teyakkuza geçmiştir. Türkiye Acil Afet Müdahale Planı çerçevesinde İstanbul'la ilgili yapılması gereken tüm işlemler AFAD'ımızın koordinasyonunda devreye alınmıştır.
Kurumlarımız tüm gücüyle burada ekiplerimiz, kolluk kuvvetlerimiz, yerel yönetimlerimizle birlikte gerek büyükşehir, gerek ilçe belediyelerimizle ve komşu belediyelerimiz sahada çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Bu konuda etkin ve yetkin bilim insanlarımızla istişare ediyor, onların görüşleri doğrultusunda yapılması gereken her türlü iş, işlem yapılmaktadır. Her türlü tedbir alınmaktadır.
"SAHADA 3 BİN HASAR TESPİT EKİBİ OLACAK"
Şu an İstanbul'un 39 ilçesinden gelen talepleri 112 koordinasyonuyla yürütüyoruz. 112 her bir talebi dikkate alıyor. İlgili birim hangisi ise, ilgili bakanlık hangisi ise anında müdahale yapmak suretiyle süreci dikkatli şekilde yürütmeye çalışıyoruz. Afetin ilk anıyla birlikte tüm ekiplerimizi harekete geçirdik. İstanbul'da çalışması gereken hasar tespit konusunda arkadaşlarımızı İstanbul'a çağırdık. Ekibimiz şu an sahadadır. Ekiplerimiz hızlı şekilde İstanbul'a intikal ediyor. Sahada en az 3 bin hasar tespit ekibi olacak. Hastane, okul, cami, kaymakamlık binaları, belediye, kamu kurum ve kuruluşlarına ait binaların hasar tespitlerini hızlı bir şekilde yapacağız.
"378 YAPISAL HASAR TALEBİ BİZE ULAŞTI"
4 gün içerisinde kamu binaları öncelikli olmak üzere 112'ye gelen tüm şikayetler değerlendirecek. 'Binam hasar gördü' diyen vatandaşlarımızın binalarına gidip bakılacak, hasar tespitleri yapılacak. 4 gün içerisinde hasar tespit çalışmalarını bitirmiş olacağız. 8 bini aşkın taleplerde de ilgili arkadaşlarımızı bölgelere sevk edeceğiz. Şu an itibariyle 378 yapısal ihbar bize ulaştı. İstanbul'da 7,5 milyona aşkı bağımsız birimi düşündüğümüzde burada şu ana kadar 378 yapısal hasar talebi bize ulaştı. Hemen incelemelerimizi yaptık. Vatandaşlarımızın endişelerini haklı buluyoruz. İncelemelerimizi yaptık. 12 binamızı tedbiren boşalttık.
"İSTANBUL'UN TEK GÜNDEMİ DEPREM"
Bugün yaşadığımız tablo bize şunu söylemektedir; İstanbul'un tek gündemi vardır. Bu gündem de depremdir. Burada süreci hep birlikte el ele vererek yürütmek zorundayız. Deprem ülkesinde yaşıyoruz, bu acıları yaşadık. 6 Şubat depreminde 50 bini aşkın canımızı toprağa verdik. Bir daha bu acıyı yaşamak istemiyoruz. Riskli bina varsa, hasarlı bina varsa hep birlikte muhalefeti iktidarı, belediyesi, bakanlığı hep birlikte elimizi, gövdemizi taşın altına koymak zorundayız. O yüzden sayın Cumhurbaşkanımızın tüm İstanbul'a müjdelediği her türlü süreci hep birlikte el ele verelim, bu acıyı yaşamayalım. Hep birlikte bu mücadeleyi yapalım. Biz Türkiye'nin 81 ilinde olduğu gibi İstanbul'un da 39 ilçesinde uyum içerisinde çalışıyoruz. Gelen her türlü talebi dikkate alıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız an be an süreci yakınen takip etmektedir. Gerekli talimatı bizlere vermiştir. Milletimizle birlikte bu süreci inşallah yürüteceğiz.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, İstanbul’da meydana gelen depremlere ilişkin açıklamalarda bulundu.
BAKAN YERLİKAYA: 127 ARTÇI DEPREM MEYDANA GELDİ
İçişleri Bakanı Yerlikaya'nın açıklamaları şöyle:
Kıymetli İstanbullular. Bugün Marmara denizi içerisinde saat 12:49’da 6,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yaklaşık 7 km derinliğindeki deprem toplam 13 saniye sürdü. Silivri açıklarında 24 km uzakta olan deprem, başta İstanbul olmak üzere; Tekirdağ, Yalova, Bursa, Balıkesir illerinde de hissedildi. Saat 17:55’e kadar en büyüğü 5,9 olmak üzere 127 artçı deprem meydana geldi. Bu artçı depremlerin biri az önce ifade ettim, 5,9 büyüklüğünde olan artçı deprem sayısı da toplam 127. Değerli arkadaşlar, depremin ilk anından itibaren Ankara’da AFAD Başkanlığımızda, Bakan yardımcımız Münür Karaloğlu başkanlığında ve yine aynı şekilde İstanbul Valimiz Davut Bey’in başkanlığında burada AFAD İstanbul grupla ilgili bütün bu kıymetli arkadaşlarımız bir araya geldi. Şükürler olsun böyle büyük bir depremde, şu ana kadar can kaybı ve yaralı bir vatandaşımız bulunmamaktadır. Her depremde olduğu gibi ilk yaptığımız nedir? Depremin bir olumsuz bir izi var mı yok mu?
"FATİH'TE BİR BİNA YIKILDI. BU BİNA DIŞINDA 9 EV TAHLİYE EDİLDİ"
Bunu yapmaya çalışıyoruz, bunun için de yine burada AFAD koordinasyonunda tüm kamu kurum ve kuruluşları, Büyükşehir ve 39 ilçe belediyesi, itfaiye dairesi, emniyet, jandarma, birinci ordumuz yani devletimize ait merkezi tüm birimlerin tamamı buranın koordinasyonunda ve buranın İstanbul Acil Müdahale Planı uyarınca herkes kendi görev alanıyla ilgili tanımı yaptı. Sadece Fatih'te bir bina yıkıldı. Bu bina dışında 9 ev tahliye edildi. Çağrı merkezlerimize 10 bin 84 çağrı geldi. Bir çoğu bilgi edinme amaçlıydı. Gereken yapıldı.
"İHTİYACI OLAN KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇAĞRISINA SES VERSİN"
Depremin ilk anından itibaren sayın Cumhurbaşkanımıza bilgi arz ettik, talimatları aldık. Bizim Deprem Bilim Kurulumuz ar. Başında Deprem Risk Azaltma Müdürümüz Prof. Dr. Orhan Tatar hocamız var. Hocalarımızla yapılan son değerlendirmeleri sizlerle paylaşacaktır. Son olarak biz bir deprem ülkesiyiz. Deprem olmadan önce risk azaltmayla ilgili zararın en aza indirilmesiyle ilgili, hiçbir can kaybı olmamasını kast ederek söylüyorum, sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hizmetler var. Herkes hanesini içinde yaşadığı evin durumu en iyi o bilir. Güçlendirme veya yıkılıp yeniden yapılması, yani kentsel dönüşümü ile ilgili bir ihtiyacı varsa hükümetimizin açıklamış olduğu bu hizmetle ilgili çağrısına ses versin. Pek çok defadır sayın Cumhurbaşkanımız ve kıymetli kabine arkadaşım Murat Kurum arkadaşımdan bu çağrıların defalarca yapıldığını biliyorum.
"HÜKÜMET TEMSİLCİLERİ, BELEDİYELERİMİZİN TAMAMI HEPİMİZ ELİMİZİ, YÜREĞİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYALIM"
Bugün çok büyük bir sınavdan geçtik. 2019 Silivri 5,8 depremini gözünüzün önüne getirin. Birbirimizle 1,5 saat bile haberleşemedik. Ben vali iken burada sayın bakanımızın başkanlık ettiği binlerce toplantı yaptık. Deprem olmadan önce yapacağımız en büyük hazırlık binamız, kendi hanemiz, kamunun sunmuş olduğu hizmet binalarının tamamının deprem dayanımını gözümüzün önüne getirip, devlet millet el ele, hükümetimizin açtığı, koordinasyonunu sayın Murat Kurum Bakan'ın yaptığı hizmetten faydalanmak lazım. Tekrar İstanbullu hemşehrilerime büyük geçmiş olsun diyorum. Hastaneye tedavi amacıyla gelen vatandaşlarımıza şifalar diliyorum. Deprem öncesinde devlet millet el birliği ile hazırlıklarımızı can siperhane yapalım. Bu depremde bir enkaz arama kurtarma olmadı. Şu İstanbul'umuzu bu noktada oyalanmadan, hükümet temsilcileri, belediyelerimizin tamamı hepimiz elimizi, yüreğimizi taşın altına koyalım, birbirimizle işaret parmağı ile konuşmadan hasbi olarak bu sorunu çözelim istiyorum.
İstanbul Valiliği, okul bahçeleri, spor salonları ve camiler deprem korkusu nedeniyle geceyi evlerinde geçirmek istemeyen vatandaşların kullanımına açıldığını duyurdu.
Valilikten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Okul bahçeleri, spor salonları ve camilerimiz #deprem korkusu nedeniyle geceyi evlerinde geçirmek istemeyen vatandaşlarımızın kullanımına açılmıştır.
Öte yandan okullarımızın lavaboları da ikinci bir talimata kadar vatandaşlarımızın kullanımına açık tutulacaktır.
Kızılay ve AFAD, vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılamak için tüm imkanlarını seferber etmiştir.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İstanbul'da meydana gelen depremlerin ardından Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında, tüm afet gruplarının katılımıyla toplantı yaptı.
AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
"Bugün saat 12.49'da Marmara Denizi, İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin hemen ardından saat 13.15 itibarıyla Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) devreye alınmıştır. İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu başkanlığında tüm afet gruplarının temsilcileri, AFAD Başkanlık Afet ve Acil Durumu Merkezi'nde toplanmıştır. Gelişmeler anlık olarak takip edilmektedir."
Depremin ardından artçı sarsıntılar sürüyor.
AFAD, Marmara Denizi'nde 17:55'te 3.5 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı daha meydana geldiğini duyurdu.
Deprem yerin 14.58 km altında gerçekleşti.
İstanbul Valiliği, kamu kurumlarında çalışan engelli, hamile, malül gazi ve 10 yaşından küçük çocuğu olan annelerin iki gün süreyle idari izinli sayılacağını bildirdi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "İstanbul'da okullar 2 gün tatil edildi" dedi. Bakan Tekin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İlgili diğer kurumlarımızla iş birliği içerisinde İstanbul’daki okullarımız için Perşembe ve Cuma gününü tatil etme kararı aldık" ifadelerini kullandı.
YÖK Başkanı Erol Özvar da "Yarın ve cuma günü vakıf ve devlet üniversitelerinde eğitim ve öğretim tehir edilmiştir" dedi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Marmara Denizi içinde bugün saat 12.49’da 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin yaklaşık 7 km derinliğindeki deprem toplam 13 saniye sürdü.
Silivri açıklarına 24 km uzaklıkta olan deprem başta İstanbul olmak üzere civar illerde de hissedildi.
"51 ARTÇI DEPREM KAYDEDİLDİ"
Saat 15.12’ye kadar en büyüğü 5.9 olan 51 artçı deprem kaydedildi.
112 Acil Çağrı Merkezimize şu ana kadar 6 bin 100 ihbar geldi. Bu ihbarların büyük çoğunluğu bilgi almaya yönelikti. Şükürler olsun şu ana kadar can kaybı ve yaralı vatandaşımız bulunmamaktadır.
Deprem sonrası, ilk andan itibaren tüm ekiplerimiz hızla harekete geçti. Şu ana kadar yapılan taralamalara göre içinde yerleşim olan bina çökmesi söz konusu değildir. Taramalarımız devam etmektedir. Alt yapı ve enerji hatlarında herhangi bir sorun bulunmamaktadır.
Vatandaşlarımızdan ricamız, resmi kurumlarımızın açıklamalarını dikkate almalarıdır. Olası artçı sarsıntılara karşı tedbiri elden bırakmayalım. Sosyal medya ve farklı mecralardan yayılan teyitsiz bilgilere lütfen itibar etmeyelim.
İstanbul’umuza ve depremin hissedildiği illerimizde yaşayan vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum. Gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun."
İstanbul Valisi Davut Gül, bugün meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından AFAD merkezine giderek incelemelerde bulundu. Toplantı devam ederken İstanbul Valiliği sosyal medya hesabından açıklama yapıldı. Valilik, tüm birimlerin teyakkuz halinde olduğunu ve an itibariyle herhangi bir yıkım ihbarı almadıklarını belirtti.
Açıklamada, "Silivri'de meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremde saat 15.30 itibariyle; enerji arzında ve altyapısında, Doğalgaz arzında, İçme suyu ve kanalizasyon altyapısında genel hayatı etkileyecek bir olumsuzluk yaşanmamıştır. Depremde herhangi bir can kaybı bulunmamaktadır. Panik nedeniyle yüksekten atlamalar nedeniyle yaralanan 151 vatandaşlarımızın tedavileri, hastanelerde devam etmekte olup, hayati tehlikeleri bulunmamaktadır. Şehir genelinde yerleşim bulunan binalarda herhangi bir yıkım söz konusu değildir. Fatih İlçemizde metruk bir bina yıkılmış olup, olayda ölen ya da yaralanan bulunmamaktadır. İlgili birimlerin saha çalışmaları devam etmektedir." denildi.
Silivri merkezli deprem, Bulgaristan'da ve Yunanistan'da da hissedildi. Bulgaristan basını, depremin Burgaz şehrinde 30 saniye sürdüğünü bildirdi.
Yunanistan basını, son dakika olarak duyurduğu depremin, ülkenin Türkiye'ye yakın şehirlerinde sarsıntıya neden olduğunu aktardı. Deprem, Yunanistan ve Bulgaristan'ın yanı sıra Romanya'da da hissedildi.
İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde (AFAD) kurulan kriz merkezinde çalışmaların devam ettiği ve şehir genelinde herhangi bir yıkımın söz konusu olmadığı bildirildi.İstanbul Valiliğinden, kentte meydana gelen depremlere ilişkin açıklama yapıldı.Açıklamada, AFAD'da kurulan kriz merkezinde çalışmaların devam ettiği, enerji arzında ve altyapısında herhangi bir sorun yaşanmadığı bildirildi.
Açıklamada, "Doğal gaz arzında herhangi bir sorun yaşanmamıştır. İçme suyu hatlarında herhangi bir arıza ve benzeri sorun yaşanmamıştır. Şehir genelinde yerleşim bulunan binalarda herhangi bir yıkım söz konusu değildir. İlgili birimlerin saha çalışmaları devam etmektedir." denildi.
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, depremler nedeniyle İstanbul'daki bakanlık yurtlarında herhangi bir problem bulunmadığını bildirdi.Bakan Bak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "İstanbul'daki öğrenci yurtlarımızda çok şükür bir problem bulunmamaktadır." dedi.Atatürk Kız Öğrenci Yurdunda öğrencilerle bir araya geldiğini aktaran bakan Bak, paylaşımında "Şimdi Çemberlitaş'tayım. Tüm çalışma arkadaşlarım yurtlarımızda öğrencilerimizin yanında, ailelerimiz müsterih olsun. Tekrar geçmiş olsun. Allah, bir daha yaşatmasın." ifadelerini kullandı.
İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, 6,2 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Şu ana kadar 112 Acil Çağrı Merkezimize ve hastanelerimize ulaşan herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. UMKE ekiplerimiz, hastanelerimiz ve tüm sağlık çalışanlarımız görevlerinin başında olup süreci yakından takip etmektedir." ifadesini kullandı.
Güner, Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depreme ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
İstanbul'da meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen deprem nedeniyle vatandaşlara "geçmiş olsun" dileğinde bulunan Güner, şunları kaydetti:
"Şu ana kadar 112 Acil Çağrı Merkezimize ve hastanelerimize ulaşan herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. UMKE ekiplerimiz, hastanelerimiz ve tüm sağlık çalışanlarımız görevlerinin başında olup süreci yakından takip etmektedir. Ayrıca İstanbul'daki depremin ardından Valimiz Sayın Davut Gül'ün başkanlığında AFAD Koordinasyon Merkezi'nde kriz masası kurulmuştur."
AFAD'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
"Bugün saat 12.49'da Marmara Denizi, Silivri açıklarında 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem; İstanbul, Tekirdağ, Yalova, Bursa ve Balıkesir illerimizde yoğun şekilde hissedilmiştir.Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) devreye alınmış olup tüm afet grupları temsilcileri AFAD Başkanlık, Afet ve Acil Durum Merkezi'nde toplanmıştır.İlgili kurumlarımız tarafından yapılan saha taramaları ve 112 Acil Çağrı merkezine gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucunda, an itibarıyla, herhangi bir can kaybı ve yıkım ihbarı bulunmamaktadır. Gelişmeleri takip ediyoruz."
İstanbul'daki 6.2'lik depremin ardından Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
İstanbul’da meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen deprem dolayısıyla tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
Şu ana kadar 112 Acil Çağrı Merkezi ve hastanelerimize herhangi bir olumsuzluk bildirilmemiştir.
Bakanlık olarak, ilgili tüm kurumlarımızla tam eş güdüm içerisinde süreci yakından takip ediyoruz.
Ülkemize ve milletimize geçmiş olsun.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 6.2'lik depremin ardından yönetim kadrosunun AKOM'da acil koduyla toplandığını açıkladı. Açıklamada "İstanbul’da gerçekleşen depremde şu ana kadar ciddi bir vaka bilgisi mevcut değil. İBB yönetim kadromuz AKOM’dan tüm süreci yönetmek için acil koduyla toplanıyor. Gelişmeler hakkında açıklama yapacağız." ifadesine yer verildi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Marmara Denizi olmak üzere önce Silivri açıklarında 3,9, sonra da 6,2 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Ardından ise Büyükçekmece’de 4,4, 4,9, 4,5, 5.9 ve 4,8 büyüklüğünde beş deprem daha oldu. 4.8 büyüklüğündeki son deprem 13.01'de meydana geldi ve derinliği de 7.01 km olarak ölçüldü.
AFAD'ın sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada, "Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında ilgili tüm kurumlarımız teyakkuz halinde olup saha tarama çalışmaları devam etmektedir" ifadeleri yer aldı.
"DEZENFORMASYON İÇERİKLİ HABERLERE İTİBAR ETMEYİN"
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) İstanbul'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depreme ilişkin sosyal medya hesabı 'X' üzerinden açıklama yaptı. Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Marmara Denizi'nde, Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrasında art arda artçı depremler meydana gelmektedir. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında ilgili tüm kurumlarımız teyakkuz halinde olup saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Vatandaşlarımızın sosyal medyada çıkan dezenformasyon içerikli haberlere itibar etmemelerini, doğru bilgi için resmi kurumların uyarılarını takip etmelerini önemle hatırlatırız. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız."
İstanbul'da öğlen saatlerinden itibaren meydana gelen peş peşe depremleri Prof. Dr. Süleyman Pampal peş peşe olan depremleri Hurriyet.com.tr'den İsmail Sarı'ya değerlendirdi...
Bakan Uraloğlu: İlk incelemelerimizde kara yolları, havalimanları, tren ve metrolarımızda herhangi bir hasara veya olumsuz duruma rastlanmamıştır.
İstanbul Valiliği: An itibarıyla herhangi bir yıkım ihbarı alınmamış olup ilgili birimlerimizin alan tarama çalışmaları devam etmektedir.
İçişleri bakanı Ali Yerlikaya, '55 dakikadan beri 112’ye çöken bir bina ihbarı gelmedi.' dedi.
Bakan Yerlikaya CNN TÜRK'te şu açıklamalarda bulundu:
Gelen ihbarları da kontrol ediyoruz. Güvenlik birimlerimiz emniyet, jandarma, belediyelerimiz kontrolleri yapıyor. Teyitli bir durumla karşı karşıya değiliz. Artçıların devamı ile ilgili hocalarımız tedbirli olmaya dikkat çekiyor. 20 dakika sonra hocalarımızla uçağa bineceğiz süreçle ilgili devamı bilgi vereceğiz. Bütün vatandaşlarımız tedbirli ve temkinli olsun. Tekrar geçmiş olsun.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, depremlerle ilgili incelemelerde bulunmak üzere İstanbul'a hareket etti
Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, depreme ilişkin, "Afet ve Koordinasyon Merkezimiz aracılığıyla ilçemiz genelinde son teknoloji ekipmanlarla yapılan ilk taramalarda, şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir.
Ekiplerimizin sahadaki çalışmaları aralıksız şekilde sürmektedir." ifadelerini kullandı.
AFAD: Deprem sonrası hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin. Riskli binaların çevresinde bulunmayın. Haberleşmelerinizi SMS ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapın
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da hissedilen depremler sonrası gelişmelerin takip edildiğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.' dedi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'daki 6,2 büyüklüğündeki depreme ilişkin, AFAD ve ilgili kurumların tüm ekiplerinin saha taramalarına başladığını bildirdi.
Yerlikaya sosyal medya hesabından yatığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:
"İstanbul Marmara Denizi Silivri’de 6,2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Çevre illerden de hissedilen depremle ilgili olarak, AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başlamıştır. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun."
AFAD, saat 12.49'da merkez üssü Silivri ilçesi olan 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi.
Marmara’da beklenen depremle ilgili Hurriyet.com.tr’den İsmail Sarı’ya konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Özellikle Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun yarı sistematik domino etkisi davranışı nedeniyle 1999 depremi sonrası, Doğu Marmara’dan Orta ve Batı Marmara’ya doğru stres arttı ve Marmara’da büyük deprem beklentisi bilimsel olarak ortaya kondu” ifadelerini kullanmıştı.
CNN TÜRK Muhabiri Emrah Çakmak, depreme ilişkin ayrıntıları şu ifadelerle paylaştı:
Depremi hissedenler var. Özellikle Silivri ve Büyükçekmece bölgesinde hissedildiğine dair paylaşımlar yapılıyor. Bizler şu anda Çağlayan'dayız, etkisini hissetmedik ama Silivri'ye yakın ilçelerde, özellikle Çatalca'da hissedilmiş. Denize yakın yerlerde hissedilmiş.
Küçük gibi görünse de Yüzey yakınlık mesafesi önemli. Korkutucu bir durum söz konusu değil. Çağlayan'da hayat normal akışına devam ediyor. Depremin etkisi burada hissedilmedi. Derinlik 6.99 km olarak ifade edildi AFAD tarafından. Yüzeye yakın olduğu için hissin olduğu söyleniyor. Bakırköy'de hissettiğini söyleyenler var.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 6.2'lik depremin ardından yönetim kadrosunun AKOM'da acil koduyla toplandığını açıkladı. Açıklamada "İstanbul’da gerçekleşen depremde şu ana kadar ciddi bir vaka bilgisi mevcut değil. İBB yönetim kadromuz AKOM’dan tüm süreci yönetmek için acil koduyla toplanıyor. Gelişmeler hakkında açıklama yapacağız." ifadesine yer verildi.
AFAD'dan yapılan açıklamaya göre Silivri'de Marmara Denizi açıklarında 3.9 büyüklüğünde bir son dakika deprem meydana geldi. Saat 12.13'te gerçekleşen depremin derinliği 6.99 km olarak ölçüldü. Kandilli Rasathanesi'nin son depremler paylaşımına göre depremin büyüklüğü 4.0 olarak açıklandı. Deprem çevre ilçelerde de hissedildi.