Güncelleme Tarihi:
ABD’deki Florida Eyalet Üniversitesi’nde görsel sanatlar alanında doktora yapan 31 yaşındaki Sena Karataş Öztürk, tez çalışmasında sanat eğitiminde VR yani sanal gerçeklik teknolojisinin nasıl kullanılacağını keşfetmeye odaklandı. Bunun için de ABD’de kurulan ve fiziki bir varlığı bulunmayan dünyanın ilk ve tek VR okulunda, sanal sanat sınıflarını inceledi. ‘Ortaöğretim Sanal Sanat Sınıflarında Sürükleyici Sanal Gerçeklik Teknolojisi: Dünyanın İlk VR-Tabanlı Okulunda Vaka Analizi’ başlıklı tez çalışmasında, bu teknolojinin bir öğrenme ve öğretme aracı olarak rolünü ele alan Öztürk, çalışmasının literatürdeki önemli bir boşluğu dolduracağını belirtti. Diğer yandan Öztürk doktora teziyle, ABD’nin en büyük sanat eğitimi birliği olarak kabul edilen National Art Education Association’nın (NAEA) Florida eyaletini kapsayan ağı ‘Florida Sanat Eğitimi Birliği’ tarafından ‘Yükseköğretim Öğrenci Başarı Ödülü’ne layık görüldü. Öztürk, çalışmasını şöyle anlattı:
SANAT EĞİTİMİNİN GELECEĞİNE IŞIK TUTACAK
“Yükseköğretim öncesi görsel sanatlar eğitiminde, VR kullanımına ilişkin dünya literatüründe bir elin parmağını geçmeyecek kadar az çalışma var. Tamamen bu teknoloji ile hazırlanmış müfredat uygulaması üzerine ise hiçbir çalıma yapılmamış. Bu yüzden tezim, literatürdeki bu büyük boşluğu dolduracağı için önemli bulundu. Diğer yandan çalışmam sadece sanal sanat müfredatını içermiyor. Aynı zamanda sanal gerçeklik teknolojisinin maliyeti, güncellemelerin ve uygulamaların sürekliliği, VR yoluyla resim öğretmenin kolaylık veya zorlukları, sanal ortamda öğrenci ve öğretmen avatarlarındaki tepkiler, öğrencilerin birlikte çalışma ve yaratıcı problem çözme becerileri gibi noktaları da kapsıyor. Yani temel olarak bu çalışma, dünyada tamamen VR temelli eğitimin tek örneği olan bu okuldan hareketle , sanal gerçeklik teknolojisiyle eğitim ve öğrenim süreçlerinin çalışıp çalışmadığını araştırıp inovatif sanat eğitiminin geleceğine ışık tutacak.
SANATIN ALANI GENİŞLEYECEK
Ayrıca tez çalışmam sanal gerçekliğin eğitimdeki yenilikçi potansiyelini keşfetmeye ve sanat öğretmenlerine yeni pedagojik yaklaşımlar sunmayı da hedefliyor. Böylece öğrenciler, fiziksel olarak erişemeyecekleri sanat eserlerini ve mekanları da deneyimleyebileceklerini fark edecek. Sanat ve teknolojinin kesişiminde yer alan bu çalışma, sanat eğitimine modern bir bakış açısı kazandırarak, bu alanın 21’inci yüzyılın dijital gerekliliklerine uyum sağlamasına katkıda bulunacak. Bu sayede, sanat eğitimi sadece bir öğretim alanı olmaktan çıkıp, yaratıcılık ve teknolojinin birlikte şekillendiği disiplinlerarası bir deneyim alanına dönüşebilecek.
YENİLİKÇİ YAKLAŞIMIM ÖDÜLLENDİRİLDİ
Florida Sanat Eğitimi Birliği tarafından verilen Yükseköğretim Öğrenci Başarı Ödülü, Florida’daki üniversitelerde sanat eğitimi alanında yüksek lisans ve doktora yapan öğrencileri kapsıyor. Onların arasından benim doktora çalışmam seçilerek ödüllendirildi. Bu oldukça gurur verici. Öte yandan doktora tez çalışmam hala devam ediyor ve bulgular henüz sonuçlanmış değil. Bu ödül de çalışmamın sanat eğitimine sunduğu yenilikçi yaklaşımdan dolayı bana verildi. Bu eyalet genelinde oldukça prestijli bir ödül olduğu için, beni seçeceklerini tahmin etmek hayli zordu. Bu yüzden, bu başarıyı elde ettiğimi öğrendiğimde büyük bir mutluluk yaşadım. 2021 yılında ABD’deki yüksek lisans eğitimim sırasında da NAEA’nın Alabama Sanat Eğitimi Birliği tarafından ‘Yılın Sanat Eğitimcisi’ seçilmiştim. Görsel sanatlar eğitimi alanındaki bu başarılar beni oldukça motive ediyor ve sıradaki ödülümü NAEA tarafından ABD genelinde almayı hedefliyorum.”
VR TEKNOLOJİSİ NEDİR?
Virtual Reality (VR) yani ‘sanal gerçeklik’, kullanıcıların bilgisayar ortamında yaratılan sanal bir dünyada gerçekten bulunduğuna dair bir hisse kapılmasını sağlayan teknolojik araçlara deniliyor. Sanal gerçeklik deneyiminde görme, duyma, dokunma ve hatta koku gibi birçok duyu simüle ediliyor ve kullanıcılara aslında fiziksel olarak bulunmadıkları bir ortamda var oldukları düşündürülüyor. Sanal gerçeklik için tasarlanmış özel gözlükler sayesinde de kullanıcılar, üç boyutlu olarak tasarlanan bir dünya içerisinde geziyormuş gibi hissediyor.