Güncelleme Tarihi:
2024-2025 eğitim öğretim yılı 9 Eylül’de başladı. Yarıyıl tatilinin resmi başlangıç tarihi 20 Ocak Pazartesi olsa da öğrenciler ve öğretmenler için mola, 17Ocak Cuma günü son ders ziliyle başlayacak. Öğrenciler bir dönem boyunca verdiği emeğin karşılığını karne heyecanıyla yaşayacak. İlkokul 1’inci sınıfların karne yerine gelişim raporu alarak başlayacakları tatil, 3 Şubatta çalacak ilk ders zili ile birlikte sona erecek.
“Ailelerin tatil döneminde dikkat etmeleri gereken ilk konu ev içinde uygulanan kuralların tatil döneminde ne kadar esnetileceği” diyen Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Türkmen şöyle konuştu:
YOĞUN ÖDEVLERİN OLUMSUZ ETKİSİ
Tatiller okulların politikalarına ya da öğretmenlerin yaklaşımlarına göre öğrencilere yoğun ödevlerin verildiği bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. Çocuklar ve gençlerin tatili sosyal ve duygusal anlamda verimli geçirmeleri önemli, aşırı ders yükü ise bunu engelleyebiliyor.
Ailelerin daha çok sosyal etkinliklere zaman ayırması gerekiyor. Çocuklarımızın tatil sürecince rutinden çıkıp farklı tecrübeler kazanması fırsat olarak görülmeli. Özellikle resim-heykel sergileri, müzik konserleri, sinema-tiyatro gösterileri gibi sanatsal etkinlikler veya çeşitli spor etkinliklerine dahil olmak çocuklarımıza farklı yaşam tecrübeleri kazandırır.”
KÖTÜ KARNEYE İYİ TEPKİ Mİ VERİLMELİ?
Yarıyıl tatilin en önemli konularından biri de dönemin değerlendirilmesi niteliğindeki karne. Bu yıl ilkokul birinci sınıflar gelişim raporu ile değerlendirilecek. Ancak sadece rakamlarla değerlendirilen karneye karşı ailelerin tutumları değişebiliyor. “Ebeveynler tabii ki, çocuğun okulda iyi çalışmasını, başarılı olmasını ve iyi bir karne almasını ister. Peki çocuğunuz sizin beklentilerinizi karşılamayan bir karne getirirse ne yapmalı ona nasıl davranmalısınız? Kıbrıs İlim Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Bugay Sökmez, karneye nasıl doğru tepki verilmesi gerektiğini şöyle anlattı:
“Karne günü bağırmak, çığlık atmak ve ders vermek çocuğunuzun ileride alacağı notları yükseltmesine yardımcı olmaz. Ayrıca bu karneyi artık değiştiremezsiniz. Bu yüzden öncelikle duygusal olarak kendinizi kontrol altına alıp sonra da bu notların nedenleri üzerine düşünmeli ve gelecekte olumlu yönde değişmesi için çocuğunuza nasıl yardımcı olabileceğiniz hakkında kafa yormalısınız.
ÇOCUĞUNUZU TÜM YÖNLERİYLE KABUL EDİN
Notlar, çocuğunuzun kim olduğunu, neler bildiğini ve neler yapabileceğini kısmen yansıtıyor. Karne bir yerde onu okulunun zeka/başarı ölçütlerine göre değerlendiriyor. Ancak zekanın bu dar tanımlaması, çocuğunuzun duygusal zekası, spontanlığı, dürüstlüğü, güvenilirliği, cesareti, duyarlılığı ve yaratıcılığı gibi bir dizi diğer önemli özelliğini ölçmüyor. Siz de çocuğunuzu sadece karne üzerinde tek boyutlu olarak değerlendirmeyin, tüm yönleri ile kabul edin.”
ÖĞRENCİLERE ÖNERİLER
Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölüm Başkanı Erten Gökçe’den öneriler: