Güncelleme Tarihi:
Aniden başlayan burun akıntısı, boğazda gıcık, öksürük, gözlerde sulanma, hapşırma, ateş... Bu dönem sıkça duyuyoruz ancak biliyor musunuz vücut ısısının sadece 1 derece yükselmesiyle bazal metabolizma hızı yüzde 10-12 artıyor. Bu yüzden biraz daha fazla enerji almamız gerekiyor. Hastayken enerji ihtiyacımızı hangi besinlerden karşıladığımız tabii çok önemli. Vitamin ve minerallerden zengin bir beslenme düzeni oluşturmalıyız. Özellikle C vitamini ve beta-karotenden zengin besinler yemeli, olası sıvı kaybı nedeniyle 2,5-3 litre su içmeliyiz. Ayrıca zencefil, zerdaçal, ekinezya ve ginseng gibi bitkiler bağışıklığı destekler ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Çay/kahve yerine bitki çayları içmek bağışıklığımızı güçlendirir.
Bağırsak sağlığı, güçlü bir bağışıklık sisteminin temel taşıdır; ne kadar sağlıklı bir bağırsak, o kadar güçlü bir savunma mekanizması demektir! Bağırsak sağlığımızı güçlendirmek için prebiyotik ve probiyotik besinleri sıklıkla yemeliyiz. Kefir, yoğurt, turşu bu bakterilerden en zengin besinlerdir. Bunun yanında pancar, muz, pırasa, enginar, yerelması, sarımsak-soğan da bu bakterilerin artmasını sağlayan şifalı besinler.
Aşağıdaki tariflerim de güç verip hastalıklarla savaşmanıza katkı sağlayabilir...
(1 porsiyon)
NE LAZIM?
◊ 1 adet siyah turp
◊ Bal
NASIL YAPARIM?
◊ 1 adet turp iyice yıkandıktan sonra içi oyulur ve tabanına bir delik açılır. İçine 1 yemek kaşığı kadar bal ilave edildikten sonra bir gece bekletilir. Turp suyuyla karışan balı her sabah 1 tatlı kaşığı kadar içerek hastalıklardan korunabilirsiniz.
Not: Öksürüğe birebir olan bu tarifi, bağışıklığınızı güçlendirmek, boğazınızı yumuşatmak
için de yapabilirsiniz.
Enerji bombası
(2 porsiyon)
NE LAZIM?
◊ 1 adet portakal
◊ 1 adet greyfurt
◊ 1 adet havuç
◊ 1 dilim taze zencefil
◊ 1 adet yeşil elma
NASIL YAPARIM?
◊ Tüm malzemeleri iyice yıkadıktan sonra küçük küçük doğrayın ve blendırdan geçirin. Karışıma istediğiniz oranda su ekleyerek sulandırabilirsiniz.
Zerdeçal desteği
(2 porsiyon)
NE LAZIM?
◊ 1 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
◊ 1 tatlı kaşığı pul biber
◊ 1 tatlı kaşığı kekik
◊ 1/2 limon.
NASIL YAPARIM?
◊ Bir kâsede bütün malzemeleri karıştırın. İsterseniz kahvaltılarda sos olarak yiyebilirsiniz.
Şifa kompostosu
(2 porsiyon)
NE LAZIM?
◊ 1 su bardağı kuşburnu
◊ 1-2 adet çubuk tarçın
◊ 3 adet karanfil
◊ 4-5 su bardağı sıcak su
NASIL YAPARIM?
◊ Kuşburnuları, çubuk tarçın ve karanfilleri çaydanlıkta kaynatın ve dinlendirin. Ne kadar bekletirseniz rengi o kadar güzel çıkar. Sonra sıcak içmek isterseniz tekrar ısıtabilirsiniz. Demlikte suyu bittiğinde tekrar su ekleyip kaynatabilirsiniz.
Ev yapımı pastil
(Büyüklüğüne göre 40-50 adet arası)
NE LAZIM?
◊ 1/2 su bardağı su
◊ 2 yemek kaşığı keçiboynuzu pekmezi
◊ 5 tane karanfil
◊ 2 tane yenibahar
◊ 1/2 çay kaşığı acı toz biber
◊ 1/2 çay kaşığı pul biber
◊ 1 tatlı kaşığı toz zencefil
◊ 1 çorba kaşığı limon suyu
◊ 1 yemek kaşığı esmer şeker
NASIL YAPARIM?
◊ 5 adet karanfili ve 2 adet yenibaharı havanda iyice ezip toz haline getirin. Küçük bir tencereye 1 yemek kaşığı toz şeker, yarım bardak suyu koyup üzerine 1 çorba kaşığı limon suyu sıkın. Toz karanfil ve yenibaharı üzerine ekleyin. Acı toz biber, pul biber, toz zencefil ve 2 çorba kaşığı pekmez ilave edin. Su kaynamadan karıştırarak şekeri eritin. Ardından kısık ateşte 20-25 dakika, kıvam alana dek kaynatın. Kıvamını anlamak için bir tabağa dökün. Soğuduğunda macun gibi dişe yapışıyorsa olmamıştır ama cam gibi kırılıyorsa kıvamı doğrudur. Pişirme kâğıdı serili tepsiye kaşıkla drajeler halinde dökün. İyice sertleşince, yaklaşık 20 dakika sonra kâğıttan ayırıp kavanozlayarak saklayabilirsiniz. Her gün 1 tane tüketebilirsiniz.