Güncelleme Tarihi:
Sahurda tok tutan yiyecekler araştırılmaya başlandı. Sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmek isteyenlerin hemen hepsi sahur sofralarına ayrıca bir özen gösteriyor. Genellikle daha hafif ve kahvaltılık ürünler tercih edilirken oruç sebebiyle gün boyunca aç kalacak mideler için tok tutan besinler araştırılıyor. Sahurda daha sağlıklı beslenilmesi, ertesi gün vücudun daha dinç olmasını sağlıyor. Oruç sebebiyle su tüketiminde yaşanan değişimler, insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Oruç tutmaya hazırlananların sahurda yedikleri ürünlere dikkat etmesi gerekiyor. Hazır gıda ve donmuş ürünlerin tercih edilmemesi tavsiye ediliyor. Avokado, kuruyemiş, elma, lor peyniri ve muz gibi besin değeri yüksek gıdaların tok tutma özelliği bulunuyor. Peki susatmayan yiyecekler nelerdir? Sahurda ne tok tutar, ne yenilmeli? İşte, besin değeri yüksek tok tutan yiyecekler listesi
Oruç ibadetini yerine getirmeye hazırlanan vatandaşların sahurda tükettiği ürünlere dikkat etmesi gerekiyor. Oldukça yağlı ve hazır gıda gibi ürünlerin tüketilmesi ertesi gün oruç tutarken kişide zorlanmaya ve vücut direncinin düşük olmasına sebep olabiliyor. Besin değeri yüksek, doyurucu ve susatmayan besinler sofralardan eksik olmamalı. İşte, sahurda tok tutan ve susatmayan yiyecekler;
YUMURTA
Protein kaynağı yumurtaya sahur menünüzde yer vermeye özen gösterin. Haşlanmış ya da poşe yumurta tüketebilirsiniz. Yumurta tokluk veren besinlerin en önemlisidir. Yüksek kaliteli protein içeriği sayesinde mide boşalmasının yavaşlamasını sağlayarak iyi bir iştah kontrolü sağlamaya yardımcı olur.
Protein deposu lor peyniri uzun süre tok kalmanızı sağlar. Ayrıca tuzsuz olduğu için gün boyu susamanızı engeller. Sahurda sofranızda lor peynirine yer verebilirsiniz.
SEBZE
Yeşil sebzeler ve salatalarda bol miktarda su bulunur. Dolayısıyla kalori almadan doymanıza yardımcı olurlar. Posa içerikleri sayesinde uzun süre sindirilirler ve tok kalmanıza yardımcı olurlar. Domates, salatalık ve biber gibi çiğ sebzeler mutlaka sahur sofrasında yer almalıdır. Çiğ sebze tüketimi ile artan lif alımı yine mide boşalmasını yavaşlatarak daha uzun süre tokluk hissi sağlayacaktır. Çiğ sebzelere ek olarak sahur menüsüne bir adet taze meyve eklemek bu etkiyi artıracaktır.
Potasyum kaynağı plan yapısı ile muz sahurda tüketildiğinde tok kalmanızı sağlayacaktır.
Sahurda yedikleri sebebiyle gün içinde çok fazla açlık hissedenlerdenseniz, sizi biraz daha uzun süre tok tutacak, aynı zamanda vücudunuza da ihtiyacı olan proteini sağlayacak lezzetler arıyorsanız aradıklarınızı baklagillerde bulabilirsiniz.
Peynir, yoğurt, süt veya kefir gibi süt ürünlerine yer vermek protein alımına katkı sağlayarak iştah kontrolüne yardımcı olmaktadır. Tam yağlı süt ve yoğurt tüketerek, uzun süreli bir tokluk hissi yaşayabilirsiniz. Kalsiyum yönünden zengin olan bu besinler sıvı ihtiyacını da karşılamaktadır
Tam tahıllı ekmek, karabuğday, yulaf gibi liften zengin kompleks karbonhidratlar sahurda mutlaka tüketilmelidir. Bu tahıllar vücudumuzun temel enerji kaynağı olup gün içerisinde daha dengeli bir kan şekeri profili sağlayarak tokluk hissine katkıda bulunur.
Tarçın kan şekerini sağlayabileceğiniz baharatlardan biridir. Yoğurt, süt ve meyvelerin üzerine ekleyebileceğiniz tarçın sayesinde uzun süre tokluk hissi yaşayabilirsiniz.
Cacık
Meyve Salatası
Mevsim Salatası
Kefir
Ayran
Söğüş Sebze
Karpuz
Kavun
Kuru Yemiş
Ev Yapımı Hoşaf