Güncelleme Tarihi:
İftar sofraları Ramazan ayında büyük öneme sahiptir. Uzun bir açlık ve nefis terbiyesinin ardından iftar sofrasına oturulur, oruçlar açılır. Oruç nasıl açılır, neyle bozulur sorusu da Ramazan ayı içerisinde araştırılan konulardan birisi oldu. Peki, İftar nasılı yapılır, ilk ne yenir? İşte Ramazan’da iftarda orucu açarken yenilecekler!
Peygamber Efendimiz (S.A.V) orucunu hurma ile açardı. Hurma bulunmazsa su içerdi.
Selman ibni Âmir Radiyallâhu Anh, Resul-i Ekrem Efendimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellemin şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: “Sizden biriniz orucunu açacağı zaman hurma ile açsın. Çünkü hurmada bereket vardır. Eğer hurma bulamazsa, su ile açsın. Zira su temizleyicidir.” (İbni Mâce, Sıyam: 24; Ebû Dâvud, Savm: 21
Oruç açarken hurma ile suyun tercihinde pek çok hikmetler vardır. Hurma, meyve oluşuyla birlikte aynı zamanda bir katıktır. Bunun için ilk olarak hurma ile karşılaşan mide onunla bir süre gıda ihtiyacını giderir. Hurmanın bağırsakları çalıştırmasında, harekete getirmesinde de rolü vardır. Su da maddî-manevî temizliği sağlar. Susuzluğu giderir, mideyi ferahlatır, rahatlatır.
Peygamberimizin bizzat uygulamasını da farklı bir rivayette Hz. Enes Radiyallâhu Anh şöyle anlatıyor: “Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem akşam namazını kılmazdan önce birkaç tane taze hurma ile orucunu açardı. Eğer taze hurma yoksa kuru hurma ile açardı. Kuru hurma bulamazsa da bir kaç yudum su yudumlardı.” (Ebû Dâvud, Savm: 22, (2556); Tirmizî, Savm: 10)
Ramazan ayında ve iftar vaktinde yapılan dua çok sevaptır. Tüm gün boyunca aç susuz kalan insan akşam ezanı saatine dakikalar kala farz ibadetini yerine getirdiği, Allah’ın rızasını kazanmayı umduğu, açlık ve susuzluğun sevabına kavuştuğu ve yeme içmeyle buluştuğunun sevinci ile gönülden dua eder.
Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle iftar duası ederdi ve oruç açardı: “Ya Rabbi, senin rızan için oruç tuttum. Sana iman ettim, sana güvenip dayandım. Rızkınla iftar ettim, ibadetimi kabul et! Elbette sen, her şeyi işiten ve bilensin.”