Güncelleme Tarihi:
Hacamat yaptırmanın orucu bozup bozmadığı, mübarek Ramazan-ı Şerif'in gelmesiyle Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı. 2024 yılı Ramazan ayına erişmiş olmanın engin huzur ve mutluluğuyla ibadetlerini eksiksiz yerine getirecek olan Müslümanlar, orucu bozan durumlara dikkat edecekler. İslam dünyasında oruç ibadetini yerine getirecek vatandaşlar, iftar ve sahur saatleri aralığında orucu bozan durumlardan uzak duracaklar. Orucu bozan durumlarla ilgili merak edilen başlıklardan biri de hacamat yaptırmanın oruç üzerindeki etkisi oldu. Peki, Oruçluyken hacamat olur mu, yatırılır mı? Hacamat yaptırmak orucu bozar mı? İşte, o konu hakkında Diyanet'in açıklamaları...
Ramazan’da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 50-52). Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar. Kan vermenin orucu bozup bozmaması ile ilgili olarak birbirine zıt iki rivayet vardır.
Bunlardan birine göre Hz. Peygamber (s.a.s.), “Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur.” (Ebû Dâvûd, Savm, 28) buyurmuştur. Öte yandan Resûlullah’ın (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivayet edilmiştir (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Savm, 29).
Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu, birinci hadisi “Hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalır.” şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışlardır.