Güncelleme Tarihi:
Kaza kırım nedir, uçak kaza kırıma uğradı ne demek? sorusu Bayburt-Erzurum sınırında yaşanan uçak kazası ile gündeme geldi. Son dakika haberine göre Bayburt-Erzurum sınırında içerisinde 2 kişinin bulunduğu M20 j tipi uçak kaza kırıma uğradı. 2 kişiye ulaşmak için ekipler bölgeye sevk edildi. Genellikle uçak ve helikopter kazalarında kullanılan kaza kırım, kazanın etkisiyle uçağın gövdesinde, kanatlarında ya da diğer kritik parçalarında kırılma, parçalanma gibi ciddi hasarlar meydana gelmiş demektir. İşte, ayrıntılar.
Sektörde, bir donanımın geri döndürülebilir hasara uğradığı, yaralanmaların olabileceği, can kaybının yaşanmadığı hadiselere "kırım" denir.
Havacılık sektöründe meydana gelen kazalar "kaza kırıma uğramak" adı ile anılır. Helikopterin tekrar onarılmasına müsaade edecek düzeyde hasar görmesidir. Bu tarz olaylarda can kaybının olmaması kırım anlamına gelir. Can kaybının olması durumunda olay 'kırım' değil 'kaza' şeklinde ifade edilir. Yani "kaza kırım", havacılıkta, bir uçağın veya helikopterin kazası sonucu ciddi hasar görmesi veya tamamen yok olması durumunu ifade eder.
Uçağın kırıma uğraması da donanımın geri döndürülebilir hasara uğraması anlamına gelir. Uçağın kırıma uğraması ifadesi can kaybının olmadığı bir kaza anlamını taşıyabilir. Uçağın kısmen iyi durumda olduğu durumlarda kırım kelimesi kullanılır. Uçağın iniş ve kalkışında ya da hava koşullarındaki olumsuzluklarla uğradığı hasarı anlatabilir.
Kaza kırım raporu, uçak ve helikopterlerde hasar raporudur. Genellikle uçak ve helikopter kazalarını ilgilendirir. Kazaların nasıl geliştiğini, nedenini, ortaya çıkan hasarı inceleyen ekip; bu raporla kaza öncesi dönem ile ilgili bulabildikleri düzensizlikleri anomalileri birleştirip kazanın sebebini açıklarlar. Havacılıkta tüm kazalara ilk müdahale eden, her havacılık biriminde (havaalanı, üs, teknik bakim merkezi) bulunan, yetkili kişilerden oluşan ekiptir. Kaza mahallini ilk inceleyip raporu veren bu birimdir. Kazanın nedenleri, olası hatalar ve gelecekte benzer olayların önlenmesi için alınabilecek önlemler incelenir.