17.45 YDT BİTTİ... YKS MARATONU SONA ERDİ
Yabancı Dil Testi’ne başvuran 215 bin 448 aday üniversitelerin yabancı diller bölümlerine girmek için yarıştı. YDT için sürenin dolması ve adayların sınav merkezlerini terk etmesiyle YKS maratonu da sona ermiş oldu.
Kerem Postoğlu: YDT’ye İngilizce’den girdim ve 7’nci sınav tecrübesini yaşayan bir aday olarak paragrafların uzun olduğunu söyleyebilirim. Başarılı olacağımı düşünüyorum bu yıl sınavı güzel buldum. Önceki yıllara göre kolay bir YKS geçti.
Pınar Sude Yılmaz (solda): Matematiği zor bir TYT ve nispeten geçen yıllara göre kolay bir AYT’den sonra YDT İngilizce’ye girdim. Sorular çok uzundu. Sınav maratonunun bitmesinin ardından biraz boşluğa düşeceğim.
Kübra Deniz Yıldız: Diğer oturumlarda yetiştirmekte zorlandım. AYT güzel geçti, YDT’de sorular uzundu ama yine de yapabildim. YKS bitince çok rahatladım. Sınav yükünden kurtulmak çok iyi hissettirdi. Yarın tatile çıkıp kendime odaklanacağım.
15.45 YDT BAŞLADI
Üniversitelerin 4 yıllık yabancı dil bölümlerine yerleşmek isteyen adayların girdiği YDT Almanca, Fransızca, İngilizce, Rusça ve Arapça dillerinde yapılıyor. YDT'de adayların karşısına seçmiş oldukları dilden paragraf, kelime bilgisi, dil bilgisi, çeviri, diyalog tamamlama ve boşluk doldurma gibi çeşitli soru şekillerinden oluşan bir test çıkıyor.
YKS’NİN SON SINAVI YDT İÇİN KAPILAR 15.30’DA KAPANIYOR
Yabancı Dil Testi (YDT) için adaylar sınavın yapılacağı binaların önüne gelmeye başladı. YDT’ye girmek için bu yıl 215 bin 448 aday başvurdu. 15.45’de başlayıp 120 dakika sürecek olan sınavda 80 soru sorulacak. YDT’nin yapılacağı sınav merkezlerinde kapılar 15.30’da kapanacak. Bu saatten sonra gelenler ise içeri alınmayacak.
14.10 CEVAP KAĞITLARI ÖSYM'YE DOĞRU YOLA ÇIKTI
Saat 13.15'de AYT'nin sona ermesinin ardından tüm Türkiye'ye yayılan binlerce sınav merkezindeki cevap kağıtları Ankara'daki Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne (ÖSYM) doğru yola çıktı. Cevap kağıtlarını merkeze ulaştıracak olan araçlar aynı zamanda yüz binlerce üniversite adayının umutlarını da taşıyor.
13.15 AYT SONA ERDİ
YKS sürecinin ikinci ve adaylar açısında en stresli oturumu olan AYT 13.15’te sona erdi. Sınava katılan yaklaşık 1 milyon 700 bin aday, oturumun sona ermesiyle rahat bir nefes aldı. Artık adayların birçoğu ÖSYM tarafından 22 Temmuz’da açıklanacak sonuçları bekleyecek. 215 bin 447 aday ise bugün 15.45’te başlayacak yabancı dil oturumu yani YDT’ye katılacak. AYT’nin sona ermesinin ardından sınava giren üniversite adaylarının bu yılın sınav sorularıyla ilgili değerlendirmeleri şöyle:
Emir Kaan Doğan: Edebiyat kolaydı. Matematik oldukça zordu hatta çok vaktimi aldı. Fen bölümü de iyiydi. Sürem yetti. Hedefim Besyo okumak.
Şenel İrem Şıkoğlu: Düne göre daha iyiydi. Matematik ve fen kısmına çok bakmadım. Edebiyat ve sosyal kısmı çok kolaydı. Şu an üstüme bir rahatlık çöktü bu nedenle inanılmaz mutluyum. Moda tasarım okumak istiyorum.
Ali Osman Sincan: Sınav beni zorladı. Sorular çok düşündürücüydü. Sayısal ve sözelde çeldiriciler fazlaydı ve şıklar birbirine benziyordu. Sorular çok uzundu ve başım ağrıdı. Benim için pek iyi değildi. Sınava hazırlandığım halde pek iyi geçmedi. Sanırım seneye yeniden deneyeceğim.
Ayşe Beril Tanbaşı: Sınavda matematik kolaydı ama fen bir tık zorladı. Özellikle kimya ve biyoloji zordu. Fizik kolaydı. Bence AYT daha zor TYT daha kolaydı. İstanbul’da mühendislik okumayı istiyorum. Bu benim ikinci yılım. Genel olarak değerlendirdiğimde önceki yıla kıyasla bu sene sınav daha kolaydı diyebilirim.
Buse Demir: Matematikte zorlandım. Türkçe önceki yıllara göre kolaydı. Sınava ilk girişim ama çıkmış soruları çözmüştüm. Bu yıl genel olarak daha kolaydı. Yorumdan ziyade bilgi isteyen sorular vardı. Tarih zordu ama felsefe çok basitti. Akdeniz Üniversitesinde psikoloji okumak istiyorum.
Salih Akay: Matematik zordu. Türev soruları gerçekten yordu. Türkçe kolaydı. Sınav bilgi odaklıydı, yoruma dayalı az soru vardı. Sosyal de kolaydı. Genel olarak sınav iyi geçti. İstediğim bölüme sıralamama göre karar vereceğim.
Beytullah Bolat: Ben sözelciyim. Edebiyat tarihe kıyasla kolaydı. Ama tarih ayrıntılı birkaç bilgi içeriyordu. Yoruma dayalı çok soru yoktu. Sınavda şansım yaver gitti, iyi geçti. Kendimi rahatlamış hissediyorum.
Beyza Bayan: Matematik ve fen zorladı. Ama biyoloji kolaydı. Sınav genel olarak bilgi gerektiriyordu. Ancak sosyal ve Türkçe kolaydı. Dün sınavda zorlanmıştım. Özellikle süreyi yetiştirmekte sorun yaşadım. Ancak bugün gayet iyiydi.
İbrahim Demir Akşahin: Matematik zorladı. Puanıma göre bölümüme karar vereceğim. Edebiyat dünkü sınava göre çok kolaydı.
Oğuz Kartalmış: Şu an biraz ilginç hissediyorum. Sınavın zorluğunu anlayamadım. Orta - zor arası bir yerdeydi. Hedefim sayısalda ilk 20 bine girmek. Daha çok tıp olsun istiyorum. Fen kolaydı, kazanım soruları vardı. Matematik işleme dayalıydı. Bazı sorular vakit kaybettiriciydi.
Buğra Demirhan: Sözel alanında tercih yapmayı planlıyorum. İstanbul Üniversitesi edebiyat fakültesine girmek istiyorum. Edebiyat alanında şair, eser ve yazar bilgisi ağırlıkta sorular geldi. Sosyal biraz daha zorlayıcıydı. Bilgi gerektiren sorular geldi. Çalışmadan yapılabilecek sorular değildi. Fen ve matematik sorularını çözmedim. Benim için çalıştığım yerlerden geldi ve güzel geçti. Çağdaş Türk Lehçeleri bölümünü tercih etmek istiyorum.
Emre Çağatay: Bence AYT, TYT’ye göre daha kolaydı. Ancak normal olarak bilgi üzerindeydi. Bence en zor alan felsefeydi. Kafa karıştıran ya da hatalı olabileceğini düşündüğüm bir soru yoktu.
Nesrin Babuşçu: Sınavım iyi geçti. En zor alan sayılsal, test ise fendi. Özellikle bitkilerle ilgili bir soru beni çok uğraştırdı.
YDT ‘ye de gireceğim.
Hayrunisa Malkoç: Sınav en başta kolay gibiydi ama sonrasında zorlayıcı birkaç soru geldi. Eleyici bir sınavdı. Özellikle matematikte zorlayıcı birkaç soru vardı. Düne göre daha iyidi.
Mehmet Eren Yılmaz: Sınavın fen kısmı normal gibiydi ama matematik çok kafamı karıştırdı. Ben sayısalcıyım. Sözele hiç bakmadım o nedenle. Matematikte integral ve türev soruları kafamı karıştırdı. Fizik okumak istiyorum. Düne kıyasla daha kolaydı. TYT’de de sürem yetmemişti. Bunda yetti. Dün moralim bozulmuştu ama şu an daha iyiyıim. Rahatladım.
Ahmet Yasir Ak: TYT çok zorken AYT beklediğimden kolaydı. Edebiyat diğer yıllara göre çok daha zordu. Matematik ise önceki yıllara göre daha kolaydı. Ama bu yıl sınava giren aday sayısı daha az olduğu için şansımızın yüksek olduğunu düşünüyorum. Bilgiye dayalı olduğundan çeldirici soru yoktu ancak ben edebiyat alanında sorulan Frankenstein sorusunda çok vakit harcadım. Havacılık okumak istiyorum.
İlker Balgir: Geçen sene AYT çok zor olduğu için bu sene kolay olur diye tahmin ediyordum ama hiç öyle olmadı. Özellikle matematik ve geometri çok zordu. Bir türev sorusunda çok zaman harcadım. Hukuk okumak istiyorum.
12.45 ERKEN ÇIKANLARDAN İLK YORUMLAR
Yaklaşık 1 milyon 700 bin adayın katıldığı AYT’de sınavın sona ermesine 45 dakika kala isteyen kağıdını teslim edip çıkabiliyor. AYT'de sınavın ilk 135 dakikası tamamlanmadan ve son 15 dakikası içinde salonu terk etmek yasak. Erken bitiren adaylar, en erken saat 12:30'da, en geç 13:00'te sınav salonundan çıkabiliyor. Şu an itibarıyla da sınav salonlarından erken çıkanlar görülmeye başlandı. Erken çıkan adaylardan bu yılki AYT sorularına ilişkin ilk yorumlar şöyle:
İdil Arlı: Sınavda sözel alan kolaydı. Çalışanın rahatlıkla yapabileceği türdendi. TYT de bence zor değildi. Dil sınavına girip tercihimi ona göre yapacağım
Tuğçe Korkmaz: Sınav geçen seneye göre biraz daha kolaydı. Matematik her sene gibi zordu. Edebiyatta daha çok eser sormuşlar. Denemelerime göre biraz daha kötü olabilir. Matematikle uğraşmayanlar için çok uğraştıran bir sınav değildi.
Ozan Bütün: Normalde dil sınavına gireceğim ama AYT’ye de girmek istedim. Bence en zor alan fendi. Edebiyatta ilk 6-7 soru paragraf geri kalan ise tamamen eser yazar eşleştirmesiydi.
11.45 ANNE BABALARIN AKLI ÇOCUKLARINDA
Bugün Türkiye’de tam 5 bin 78 binanın önünde benzer manzaralar yaşanıyor. Anneler, babalar, kardeş, akraba ya da aile yakınları AYT için sınav salonlarında ter döken üniversite adaylarını binaların dışında heyecanla bekliyor. Hepsinin umudu, saat 13.15’de sınavın sona ermesinin ardından çocuklarının, kardeş ya da bekledikleri yakınlarının sınavın yapıldığı binadan gülümseyerek çıkması. Evet üniversite adayları şu sıralarda AYT sorularını yanıtlamaya çalışırken onların yakınları da sınav merkezlerinin önünde beklemeye devam ediyor. Kimi beraberinde getirdiği bir piknik sandalyesine, kimi kaldırıma oturmuş. Kimi çocuğu için dua ediyor, kimi zaman geçirmek için yanındakiyle sohbet ediyor. Daha sınavın normal süresinin dolmasına yaklaşık bir buçuk saat var ve okul önlerinde bekleyenler duygularını şöyle dile getiriyor:
Emine Karakuş: Oğlum sınava ilk kez giriyor dün çok heyecanlıydı. Hatta sınava girerken çok ağladı. Fakat bugün daha sakindi. Aklında ya diyetisyen olmak ya da havacılık sektöründe ilerlemek var. Ona desteğimizi hissettirmek için sınav sonuna kadar bekleyeceğiz. O sınava rahat girdiği için ben de bugün daha sakinim.
Saniye Sarı: Umarım bir yerlere gelip başarılı olurlar. Çünkü onların geleceği için mücadele veriyoruz. Kızım ilk kez sınava girdi. Ben bugün de çok heyecanlıyım. Kızımın bebeği olan Pera da onu yalnız bırakmadı. Kızım mimar olmak istiyor.
Ayşe Karalıoğlu Doğrusadık: Oğlum dün gayet iyiydi. Sınavının da iyi geçtiğini söyledi. Ancak dün keşke sınavda biraz daha sürem olsaydı dedi. Bugün de kendini iyi hissediyor. Biz de o yüzden sakince bekliyoruz. Ben onun hukuk okumasını istiyordum ancak buna kendi karar verecek.
Bayram Doğrusadık: Sınav sonuna kadar oğlumu bekleyeceğiz. Onun vereceği kararlara saygı duyuyacağız ve hep arkasında duracağız. Onun mutlu olması tek isteğimiz.
Ahmet Yılmaz: Oğlum Kaan’ı dün matematik zorlamış ben de dinlenmesini tavsiye ettim ama o yine de çalıştı. Sabah da rahatlatmaya çalıştık. Son iki sene kızım için buraya gelmiştik ve bekleme durumunu yönetmekte tecrübeliyim. Ben açık öğretim fakültesinde tarih okuyorum o sınavdayken ben de burada kitap okuyup ders çalışıyorum.
10.15 AYT BAŞLADI
AYT’ye katılması beklenen 1 milyon 721 bin 60 adayın büyük bölümü şu anda sıralarında yerini aldı ve artık sınava başlamak üzereler. Binaların dışında çocuklarını bekleyecek ebeveynlere ise “Sohbetinizi sessiz yapın. Onlar sizin çocuklarınız, lütfen ses düzeyinizi adayları rahatsız etmeyecek şekilde ayarlayın. Küçük çocuğu olanlar onlara da dikkat etsin” şeklinde uyarı anonsları yapılıyor. AYT'de adaylara Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinde 40 soru, Sosyal Bilimler-2 testinde 40 soru, Matematik testinde 40 soru, Fen Bilimleri testinde 40 soru olmak üzere toplam 160 soru sorulacak ve 180 dakika süre verilecek. Sınav, 5 bin 78 bina ve 93 bin 793 salonda düzenleniyor.
09.50 KAPILAR 10.00'DA KAPANACAK
Saat 10.15’de başlayacak Alan Yeterlilik Testi (AYT) için adaylar sınavın yapılacağı binalara girmeye devam ediyor. Hala binaların dışında olan adaylara, ‘son dakikalarda kapılarda yoğunluk yaşanmaması’ amacıyla artık salonlardaki yerlerini almaları yolunda anonslar yapılıyor. Diğer yandan bazı adaylar son dakikalarda bile sınav merkezlerine gelmeye devam ediyor.
09.20 ADAYLAR BİNALARA ALINIYOR
Adayların sınavın yapılacağı binalara 09.30’dan itibaren alınmaya başlanması bekleniyordu. Ancak son dakikalarda oluşabilecek yoğunluğu önlemek amacıyla özellikle kalabalık sınav merkezlerinde kapılar daha erken açılıyor. Şu an itibarıyla bazı sınav merkezlerinde adaylar salonlara girmeye başladı. Adayların bir kısmı binalara girerken bir kısmı ise bina önlerinde yakınlarıyla birlikte heyecanlarını yatıştırmaya çalışıyor.
Sümeyye Yıldırım: Bugün kendimi gayet iyi hissediyorum ve stresimi kontrol edebiliyorum. Umarım sınav iyi geçer. Ancak dün Türkçede süre sorunu yaşadım. Matematik de zordu. Çok fazla mantık soruları vardı. Felsefe de biraz karışıktı. Şu an net bir hedefim yok çünkü sınav ortalama geçti. AYT’den sonra düşüneceğim.
Ayhan Yıldırım: Biraz heyecanlıyım ama bugün daha iyi hissediyorum. Kızıma güveniyorum. Eğitim hayatı boyunca hep başarılı bir çocuktu. İlerde hep mutlu olsun bana yeter.
Sinem Gürleyen: Dün sınavdan çıktıktan sonra evde sınav hakkında pek konuşmadık. Kendini rahat hissedebileceği konforlu bir alan yarattık. Bilgiye dayalı bir sınav ve oğlum yıl boyu çok fazla deneme tecrübesi edindi. Az önce sınava uğurlarken sorular zor olursa herkes için zor olacağını düşünerek kendini rahatlatmasını istedim. O içerdeyken bizim için uzun ve stresli bir bekleyiş olacak
08.50 SINAV MERKEZLERİNDE YOĞUNLUK ARTIYOR
Sabahın erken saatlerinden itibaren Alan Yeterlilik Testi (AYT) için sınav merkezlerine gelmeye başlayan adayların şu dakikalarda giderek kalabalıklaştığı gözleniyor. Yoğunluğun önemli bir nedeni de adaylarla birlikte sınav merkezlerine gelen ebeveynler. Onlar da çocuklarına bu zorlu sınav öncesi moral veriyor, sakin olmaları için telkinde bulunuyor. Sınavın uygulanacağı binalara adayların 09.30’dan itibaren alınması bekleniyor.
Ursula Sümeyye Çelik: YKS’ye ilk defa giriyorum ama bu sene galiba daha zordu. TYT daha önceki yıllara benzemiyordu bu sefer fen zordu. Matematik herkesi zorlamış ama benim için idare ederdi. TYT sorularına bakınca AYT’nin eleyici olması açısından zor olacağını düşünüyorum. Özellikle matematikte zorlarlar diye düşünüyorum. Kimya ve biyolojide kendime güveniyorum. Tıp istiyorum. Dün de bugün de sınava 2 saat erken geldim. Çünkü sınava geç kalma ihtimalini düşünmek istemiyorum. Hem de burada sakinleşmeye çalışıyorum.
Akın Birol: Dün zor bir sınavdan çıkıp eve gittiğimde biraz daha rahatlamış hissettim. TYT öncesi gözüme uyku girmemişti ama bu kez erken uyuyabildim.
AYT’de Türkçe ve sosyal umarım kolaydır çünkü matematikten çok beklentim yok.
Özcan Çeliker: TYT beklediğimden kolaydı ama dün gibi bugün de matematik yapamayacağım gibi. Eve gidince soru çözüm videoları izleyerek son hazırlıklarımı yaptım. Kötü geçeceğini düşünüyorum.
Turan Sevil (veli): İki kızım var. Sümeyye geçen yıl sınava girdi, şu an üniversite okuyor. Gülşah ise dün sınava girdi ve hepimiz stresliydik. Ancak Gülşah dün yüzde 80’e yakın bir başarı elde ettiğini söyledi. Hem o nedenle hem de ilk günü tamamladığımız için bugün daha sakiniz. Kızım İstanbul Üniversitesi’nde psikoloji okumak istiyor. Gülşah Ocak ayından beri çok yoğun ders çalıştı ve hedeflerinin peşinden gitti. Bu süreçte onu özledim. Bugünden sonra kızıma kavuşacağım.
Efe Türkyılmaz: Bu ikinci sınavım geçen yıl tercih yapmadım. Hukuk istiyorum. Dünkü sınav fena değildi. Matematik problemlerinde zorlanmıştım. Bugün daha stresliyim.
Seher Türkyılmaz (veli): Ben çok heyecanlıyım. Bu çok farklı bir duygu. Ancak düne göre biraz daha iyiyim. Geçen yıl da bu süreci yaşamamıza rağmen aynı duygular devam ediyor.