Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2025 10:04
Diyarbakır’daki köy okulunda 12 yıldır sınıf öğretmenliği yapan Hasan Kartal, bu yıl okulundaki karne gününe renk kattı. Kartal, okuldaki 22 öğrencinin karnesine Diyarbakır yöresine ait çiçek desenli kumaşlardan fistan giydirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) takvimine göre 2024-2025 eğitim öğretim yılı 20 Haziran’da sona erdi. Ülke genelinde okul öncesinden lise kademesine kadar yaklaşık 20 milyon öğrenci karne aldı. Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Kumrucuk İlkokulu’nda görev yapan Hasan Kartal ise bu yıl karnelere renk katan bir çalışma yaptı. Mesleğinde 15 yılı tamamlayan 41 yaşındaki Hasan Öğretmen, köy okulunun 22 öğrencisinin karnesini renkli fistan kumaşlarıyla kapladı. Kırmızı, mavi, turuncu, pembe ve yeşil renklerindeki çiçekli kumaşları özenle seçen Hasan Öğretmen, bunları kılıf haline getirip içine öğrencilerin karnelerini yerleştirdi. Kılıfların üstüne ise her bir öğrencinin adını özenle yazdı. Önceki yıllarda da karnelere keten bezinden kılıf yaptığını dile getiren Hasan Öğretmen, şöyle konuştu:
ÇOCUKLARLA SON KARNE GÜNÜ“2020 yılında bir velim pamuk çuvallarının yapımında kullanılan keten kumaşı getirdi ve bana, ‘Sen değişik bir öğretmensin. Bunlarla kesin farklı işler yaparsın’ dedi. Karne kılıfı projemin çıkış noktası da o tarihte bu şekilde olmuştu. Bu yıl keten bezi yerine farklı bir kumaş kullanmak istedim ve böylece karneler fistan giymiş oldu. Çünkü bu sene okuldaki çocuklarla son karne günümdü. Önümüzdeki eğitim öğretim yılında farklı bir okulda görev yapmaya başlayacağım.
‘HAYAT OKULU’NDA DÖNEM SONUDiyarbakır’daki kadınların fistan yapımında kullandığı rengarenk kumaşları alıp bu yıl öğrencilerim için hazırladım. Cıvıl cıvıl çocuklarıma unutamayacakları çiçek gibi karneler dağıtmak istedim. Ayrıca bu bahar aylarında öğrencilerimle papatya ve lavanta toplayıp onları kurutmuştuk. Karnelere bu çiçekleri de nazar boncuğu ile ekledim. Böylece karneler hem rengarenk oldu hem de mis gibi koktu. Ayrıca karne kılıflarının üstünde okulun adı yerine ‘Hayat Okulu’ yazıyor. Çünkü bu okulda çocuklar sadece akademik bilgi edinmedi. Derslerimiz hep hayatın içindeydi. Kimi zaman resim derslerini tarlanın ortasında manzaraya karşı yaptık, kimi zaman köy meydanında herkesle birlikte kitap okuduk. Gerekli olan tüm kazanımları onlara hayatın içinden, yaşayarak öğretmeye çalıştım. Bu nedenle karnelerin üstünde böyle bir amblem kullanmayı tercih ettim.
ÖĞRETMEN FARK YARATMALIHazırladığım karne kılıflarını sosyal medya hesabımdan da paylaştım. Beni takip eden öğretmen arkadaşlarımın çoğu bunları nasıl hazırladığımı sordu. Hepsine tek tek anlattım. Birkaç gün içinde onlar da hazırladıkları karne kılıflarını bana iletti. Bu sayede karne gününde sadece bu okuldakilerin değil pek çok çocuğun yüzü güldü. Karne her çocuk için önemlidir ve yıllarca saklanır. Bu kılıf çalışmasıyla çocuklara ilerde büyüdüklerinde mutlulukla hatırlayacakları bir anı da bırakmak istedim. Çünkü bir öğretmenin her zaman fark yaratması gerektiğini düşünüyorum.”