Güncelleme Tarihi:
Toplumun her kesiminden vatandaşların üniversite hocalarıyla bilim konuşmak için bir araya geldiği Bilim Kafe buluşmalarında akademisyenler halka açık mekânlarda bilimsel çalışmaları sade bir şekilde vatandaşlara anlatıyor. Buluşmalarda yapay zekâdan yeşil dönüşüme, tarımdan turizme, hipertansiyondan kanser tedavilerinde yeni yöntemlere, uzaydan doğal afetlere, bağımlılıktan, aile iletişimine çok farklı konular anlatılırken; bilim ve toplum arasındaki bağın daha da güçlendirilmesi, üniversitelerin ürettikleri bilginin toplumda anlaşılır ve erişilebilir hale gelmesi, bilime olan güvenin artması, üniversitelerin şehirlerine ve bölgelerine sağladıkları katkıların amaçlanıyor.
Bu kapsamda 27-28 Haziran tarihlerinde Türkiye genelinde 150 üniversitede eş zamanlı Bilim Kafe buluşmaları gerçekleştirildi. Bu buluşmalar İstanbul’da Valide Sultan Vapuru’nda, Düzce’de Kuyudüzü Köyünde, Ankara’da Eymir Gölü’nde ve Kuğulupark’ta, Aksaray’da Zinciriye Medresesinde, Ağrı’da İshak Paşa Sarayında, Adıyaman’da Tarihî Tuz Hanında, Elazığ’da Harput Kalesinde, Kayseri’de Hunat Hatun Külliyesinde, Ordu’da fındık bahçesinde, Antalya’da çay bahçesinde, Adana’da cezaevinde, Erzincan’da Çırahane’de, Gaziantep’te Zeugma Müzesinde, Iğdır’da Tuz Mağarasında, Muş’ta tarihî Murat Köprüsü’nde, huzurevlerinde, millet bahçelerinde, tarlalarda, köy kahvelerinde düzenlendi. Halka açık gerçekleştirilen Bilim Kafe etkinliklerine katılanlara üniversitelerde üretilen ve yöresel ürünler ikram ediliyor.
BİLİM UMUTTUR
YÖK Başkanı Erol Özvar, dünyada yaşanan savaşlara ve krizlere en güzel cevabı umutlu bilim hikâyeleriyle verdiklerini belirterek, “Bilim umuttur. 81 ilimizde 150’den fazla üniversitemizle “Bilim Kafe” etkinliğiyle bugün ve yarın dünyanın en büyük bilim toplum buluşmasını gerçekleştiriyoruz. Hocalarımız üniversitelerde üretilen bilimi kampüsten köy meydanlarına, tarlalara, tarihi köprülere, fındık ve çay bahçelerine, trene, vapura, maden ocağına taşıyarak muhataplarıyla buluşturuyor. Bilimi daha görünür kılıyor ve daha çok bilim konuşuyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.