Güncelleme Tarihi:
Rusya, ABD'nin Ukrayna'daki savaşı sona erdirme önerilerini ciddiyetle değerlendirdiğini, ancak Başkan Donald Trump'ın mevcut barış anlaşmasını olduğu gibi ‘kabul edemeyeceğini’ belirterek bir dizi yeni talepte bulunacaklarını açıkladı.
MOSKOVA'NIN ÇATIŞMANIN TEMEL NEDENİ OLARAK GÖRDÜĞÜ HUSULAR
Moskova'nın ABD'den 'çatışmanın temel nedenleri' olarak gördüğü hususları dikkate almasını istediğini söyleyen Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, ‘Amerikalılar tarafından önerilen çözümleri çok ciddiye alıyoruz, ancak bunların hepsini mevcut haliyle kabul edemeyiz’ dedi.
Ryabkov 'International Affairs' dergisine verdiği mülakatta ‘Gördüğümüz kadarıyla ana talebimize, yani bu çatışmanın temel nedenleriyle ilgili sorunların çözümüne yer verilmemiş. Bu sorun çözülmeli' ifadelerini kullandı.
Rus yetkili, Moskova'nın Ukrayna'daki çatışmanın çözümüne yönelik derin ve kapsamlı bir şekilde geliştirilmiş, kendi öncelikleri ve yaklaşımları olduğunu vurgulayarak "Şu anda var olan tek şey, Amerikalıların öngördüğü şekilde ateşkes sağlanmasını mümkün kılacak bir çerçeve bulma girişimidir. Daha sonra, diğer modeller ve çerçeveler devreye girecektir” dedi.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna krizinin çözümüne ilişkin, ABD ile temaslarını sürdürdüklerini belirterek, "Ukrayna meselesiyle ilgili konular çok karmaşık. Bu ek çaba gerektiriyor." dedi.
Peskov, başkent Moskova'da gazetecilerin gündemdeki konulara dair sorularını yanıtladı.
ABD Başkanı Donald Trump'ın, "Ukrayna'daki savaşı sona erdirme konusunda Rusya ile anlaşmaya varılamazsa Rus petrolüne ikincil tarifeler getireceği" uyarısını değerlendiren Peskov, "Amerikan tarafıyla temasları sürdürüyoruz. Ukrayna meselesiyle ilgili konular çok karmaşık. Bu ek çaba gerektiriyor." ifadelerini kullandı.
RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI LAVROV'DAN AÇIKLAMA
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Güvenlik Konseyi ile yaptığı toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Rusya Savunma Bakanı Andrey Belousov'un toplantıda, Rusya ve Ukrayna'nın enerji altyapı tesislerine saldırıları durdurma konusunda varılan anlaşmanın uygulanması sürecine dair bilgi verdiğini kaydeden Lavrov, bu anlaşmanın uygulanmadığını, Rus enerji unsurlarının saldırılara maruz kaldığını belirtti.
Rusya ordusunun, Putin'in Ukrayna'daki enerji tesislerine saldırı düzenlememe emrine uyduğunu ifade eden Lavrov, "18 Mart'tan itibaren (ABD Başkanı Donald) Trump ile yapılan anlaşmaya yüzde 100 uyuyoruz." dedi.
Lavrov, ABD tarafına Ukrayna'nın ihlalleriyle ilgili bilgi ilettiklerini aktardı.
"KARADENİZ GİRİŞİMİ İLE İLGİLİ SOMUT ADIMLARA İHTİYACIMIZ VAR"
Rus ile Amerikalı uzmanlar arasında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da geçen hafta müzakerelerin yapıldığını anımsatan Lavrov, bunun sonucunda ABD ile Karadeniz'de seyrüsefer güvenliğinin sağlanması ve ticari gemilerin askeri amaçlarla kullanılmasının önlenmesini içeren Karadeniz Girişimi'nin kabul edildiğine dikkati çekti.
Lavrov, "Bu konuda boş vaatlerin yerine somut adımlara ihtiyacımız var. Burada limanlara erişim, navlun ücretleri, sigorta söz konusudur. Amerikalı meslektaşlarımız, şu anda tekliflerimizi inceliyor. Onlar, kısa zamanda bunları yanıtlayacaklarına dair söz verdi." ifadelerini kullandı.
"ABD İLE YENİ BİR GÖRÜŞME İÇİN HAZIRLIKLAR YAPILIYOR"
Rusya ve ABD arasında ikili ilişkilerin normalleştirilmesi kapsamında büyükelçilik faaliyetlerine yönelik İstanbul'da şubatta toplantı yapıldığını hatırlatan Lavrov, şöyle konuştu:
"Şimdi yeni görüşme için hazırlıklar yapılıyor. Bununla birlikte telefon ve video konferans yoluyla temaslar sürdürülüyor. Temaslarda ilerleme kaydediyoruz. Amerikan ortaklarımızın, iki ülke diplomatlarının çalışmasına yönelik engelleri kaldırmak istediğini görüyoruz."
PUTİN GEÇİCİ ATEŞKESE YANAŞMIYOR, TRUMP YAPTIRIM SEÇENEĞİNİ ELDE TUTUYOR
ABD başkanı Donald Trump, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Hem Putin hem de Zelenski'yi eleştirerek çatışmaların devam etmesinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirmişti.
Trump son günlerde yaptığı açıklamalarda müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini belirterek, aksi durumda yaptırım seçeneğini göz ardı etmediğini vurguluyor. Putin ise Trump'ın ısrarlarına rağmen çatışmaların 30 gün süreyle durdurulması önerisini fiilen reddediyor.
"RUSYA TAVİZ KOPARMAK İÇİN OYALANIYOR"
Rus lider Moskova'nın kalıcı bir çözüm sağlayacak kapsamlı bir anlaşma istediğinde ısrar ederek çatışmalara geçici bir ara verilmesini reddediyor çünkü bu ona göre sadece Ukrayna ve Batılı müttefiklerinin cephaneliklerini yenilemelerine izin vererek onlara fayda sağlayacak bir hamle.
Washington merkezli düşünce kuruluşu Institute for the Study of War ise Rusya'nın genel ateşkes çabalarını geciktirmek ve Batı'dan ek tavizler koparmak için oyalandığını öne sürüyor.
Ateşkes çabalarına ilişkin çalışmalar devam ederken cephede herhangi bir yumuşama belirtisi yok .Rusya Savunma Bakanlığı bugün Donetsk bölgesindeki Razliv yerleşim bölgesinin kontrollerine geçtiğini duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rusya Silahlı Kuvvetlerinin, Ukrayna'daki faaliyetlerine ilişkin güncel bilgilere yer verildi.
Rus ordusunun, Ukrayna'da cephedeki pozisyonlarını güçlendirmeye devam ettiği belirtilen açıklamada, "Doğu Askeri Grubu birlikleri, aktif ve kararlı eylemleri sonucunda Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin Razliv yerleşim birimi kurtarıldı." ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, son 24 saatte 142 bölgede Ukrayna'daki mühimmat depoları ve patlayıcı madde üretim tesislerine, Ukraynalı askerler ile yabancı paralı savaşçıların geçici olarak konuşlandırıldığı noktalara saldırılar düzenlendiği kaydedildi.
Bakanlık ayrıca Ukrayna'nın, ABD ile varılan anlaşmaya rağmen son 24 saatte iki kez enerji altyapılarına saldırı düzenlediğini bildirdi. Yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna ordusunun, son 24 saatte Rus toprağı Belgorod ve ilhak edilen Zaporijya bölgesindeki elektrik trafo merkezlerine insansız hava araçları (İHA) ile saldırılar düzenlediği ileri sürüldü.
ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 18 Mart'ta yaptığı görüşmenin ardından, Rusya ve Ukrayna'nın 30 gün boyunca enerji altyapı tesislerine yönelik saldırıları durdurma konusunda anlaşmaya vardığı açıklanmıştı.
Kremlin, ABD ile varılan anlaşma kapsamında, Rusya ve Ukrayna'da petrol rafinerileri ve enerji boru hatları gibi tesislere saldırıların durdurulacağını bildirmişti.