Güncelleme Tarihi:
Rus enerji devi Gazprom, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'ya yakıt sağlayan Shell'e doğal gaz tedarikini tamamen durdurduğunu açıkladı. Kararın gerekçesi olarak Shell'in Gazprom'a ruble ile ödeme yapmayı reddetmesi gösterildi.
Şirket Telegram kanalı üzerinden yaptıkları açıklamada Shell Energy Europe'un ruble ile ödeme yapma niyetinde olmadıklarını belirtmesi ile bu kararın verildiğini duyurdu.
Shell sözcüsü ise Rusya'nın kararına ilişkin "Shell, Gazprom tarafından belirlenen yeni ödeme koşullarını kabul etmedi. Çeşitli portföyümüz aracılığıyla Avrupa'daki müşterilerimize gaz tedarik etmeye devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.
YILDA 1.2 MİLYAR METREKÜP DOĞALGAZ
Rus şirket, 31 Mayıs (sözleşmenin öngördüğü son ödeme tarihi) itibariyle, Gazprom Export, Shell Energy Europe'dan Nisan ayında gaz tedariki için ödeme almamıştı.
Shell Gazprom'a ruble olarak ödeme yapmayı reddederken, Almanya'nın önde gelen doğal gaz ithalatçıları Uniper ve DWE, Moskova'nın istediği şekilde ödemelerini gerçekleştirdi.
ALMANYA'YI NASIL ETKİLEYECEK?
Gazprom, Shell'e yılda 1,2 milyar metreküp doğalgaz sağlıyor. Bu miktar Almanya'nın her yıl tükettiği 95 milyar metreküp doğal gazın sadece %1.3'ünü oluşturuyor.
CNN: ALMAN ENDÜSTRİSİ SARSILABİLİR
CNN konuya ilişkin yayınladığı analizde "Gazprom'un hamlesi, büyük ölçüde Moskova'nın gazına bağımlı olan Alman endüstrisini sarsacak gibi görünüyor." ifadelerini kullandı.
CNN Business'a konuşan Alman hükümeti sözcüsü durumun çok yakından izlendiğini belirtti ve "Arz güvenliği garanti ediliyor" dedi.
Rusya Devlet Başkanı Putin ABD ve Avrupa'dan peş peşe gelen yaptırım kararları sonrası Rus gazına rubleyle ödeme yapılmasına yönelik kararnameyi imzalayarak "Rubleyle ödeme yapılmazsa Rus Gazı sözleşmeleri durdurulacak." demişti.
Gazprom, bugüne kadar Ruble ile ödeme yapmadığı için Polonya, Bulgaristan, Finlandiya, Danimarka ve Hollanda'ya doğal gaz akışını durdurdu.
RUS PETROLÜNE YÜZDE 75 YAPTIRIM
Öte yandan Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, dün AB’nin Rusya’ya karşı 6’ncı yaptırım paketini açıkladı.
AB, Rusya’nın birlik ülkelerine olan petrol ihracatının yüzde 75’ine etki edecek şekilde petrol ithalatını yasakladı. Ancak boru hattı ile teslim edilen ham petrol için geçici bir istisna yapılacağı vurgulandı.