Güncelleme Tarihi:
18 gündür tedavi gören Sırrı Süreyya Önder ile ilgili son dakika haberi geldi. Sırrı Süreyya Önder, 15 Nisan 2025’te geçirdiği kalp krizi ve aort damar yırtılması sonrası Şişli Florence Nightingale Hastanesi’nde yoğun bakıma alınarak tüm ülkeyi endişeye boğmuştu. TBMM Başkanvekili, DEM Parti İstanbul Milletvekili, senarist, yönetmen ve yazar kimlikleriyle tanınan Sırrı Süreyya Önder hayatını kaybetti. 3 Mayıs 2025 itibarıyla sosyal medyada ve haber platformlarında “Sırrı Süreyya Önder öldü mü, vefat etti mi?” soruları hızla yayılırken, konuyla ilgili resmi açıklama geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, tedavi gördüğü hastanede vefat eden TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder için taziye mesajı yayınladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, tedavi gördüğü hastanede organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden Önder için başsağlığı mesajı yayınladı. Peki, Sırrı Süreyya Önder öldü mü, ölüm sebebi ne? Sırrı Süreyya Önder kimdir, kaç yaşında, nereli?
TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili olan Önder, 15 Nisan 2025 tarihinde kalp rahatsızlığı nedeniyle İstanbul’daki Florence Nightingale Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Kalp krizi ve aort damarında yırtılma tespit edilen Önder, 12 saat süren ağır bir ameliyat geçirmiş ve yoğun bakımda tedavi görmekteydi. Ancak, Sırrı Süreyya Önder 3 Mayıs 2025 Cumartesi günü, tedavinin 18. gününde çoklu organ yetmezliği nedeniyle saat 16:10’da vefat etti. Önder, 62 yaşındaydı.
TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, tedavisinin 18. gününde çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.
Hastaneden yapılan açıklamada "Sayın Sırrı Süreyya ÖNDER, 15.04.2025 tarihi ve saat 22:41’de şuuru kapalı, solunum ve kardiyak arrest tablosunda ambulans ile kalp - akciğer masajı eşliğinde hastanemize getirilmiştir. Kendisine acilen “Aort Diseksiyonu” tanısıyla Bentall operasyonu (aort kapak değişimi ve çıkan aort değişimi) ve tek damar by-pass ameliyatı yapılmıştır. Hastamızın ameliyat sonrasında yoğun bakım ünitemizde ECMO (Kalp destek cihazı) ve yoğun tıbbi tedavi altında hemodinamik stabilitesi sağlanmıştır. Hayati tehlikesi giderek artan hastanın nörolojik tablosu ağırlaşmış, çoklu organ yetmezliğine girmiştir. Sayın Sırrı Süreyya ÖNDER, yoğun bakım ünitemizdeki tedavisinin 18. gününde çoklu organ yetmezliği nedeniyle 03.05.2025 tarihi ve saat 16:10’da hayatını kaybetmiştir" ifadeleri yer aldı.
Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat CNN Türk ekranlarında Sırrı Süreyya Önder hakkında açıklamalarda bulundu:
"Henüz cenaze programı belli değil. Belki Adıyaman ihtimali var.
Meclis'te tören yapılması gündeme gelecek. Yarın mı Pazartesi mi bu konuşulacak."
Sırrı Süreyya Önder, 1962 yılında Adıyaman ilinin merkez ilçesinde, Türkmen kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Berber ve arzuhalci olan babası, 1960'lı yıllarda Türkiye İşçi Partisi'nin Adıyaman kurucusu ve il başkanı olmuştur. Sekiz yaşındayken babası sirozdan ölen Önder, annesi ve dört kardeşi ile dedesinin evine taşındı ve bu dönemde bir fotoğrafçıda çırak olarak çalışmaya başladı. Fotoğrafçılıktan aldığı ücretin ailesini geçindirmeye yetmemesi üzerine 16 yaşını bitirdikten sonra Sıtma Savaş ve Eradikasyon Teşkilatı'na mevsimlik işçi olarak girdi. Milliyetçi Cephe Hükûmeti kurulunca bu işini kaybeden Önder, bir lastik tamirci dükkânı açtı.
1978 yılında Adıyaman Lisesinde lise iki öğrencisi iken Maraş Katliamı'nı protesto ettiği için tutuklanarak cezaevine giren Önder, tahliye olduktan sonra üniversite sınavında yaptığı ilk tercihi olan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini kazanarak Ankara'ya gitti. 12 Eylül Darbesi yapıldığında Ankara'daydı. İlk tutuklama furyasında hapse girdi. Uzunca bir yargılama sürecinin ardından 12 yıl hapse mahkûm edildi. Afişlerle aranmaya başladığı zaman Ankara'nın Altındağ ilçesinde bir gecekonduda saklanan Önder, geçmiş yıllarda beraber işkence gördüğü bir arkadaşının, saklandığı yeri ihbar etmesi ile yakalanmış ve 105 gün DAL adı verilen bir yerde tutulmuştur. 105 günlük tutukluluk ardından mahkûmiyeti sona ermiştir. Açlık grevi gibi protestolar ve eylemler nedeniyle infazlarının yakılması sonucu çeşitli cezaevlerinde yedi yıl hapis yattı.
Önder'in 2013 Taksim Gezi Parkı direnişine karıştığı ve biber gazı fişeğinin isabet etmesi sonucu hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Abdullah Öcalan ile Türk Hükûmeti arasında 28 Şubat 2015'te Dolmabahçe Mutabakatı'na yol açan diyalogu kolaylaştıran HDP'li siyasetçilerden oluşan bir heyetin parçasıydı. Önder, 2013 yılında Nevruz kutlamaları sırasında yaptığı konuşma nedeniyle 3 Aralık 2018'de 43 ay hapis cezasına çarptırıldı. 6 Aralık 2018'de Kocaeli'de cezaevine girdi. Önder, bir gün önce Anayasa Mahkemesi'nin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermesi üzerine 4 Ekim 2019'da serbest bırakıldı. 17 Mart 2021'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile örgütsel birlik içinde olduğu gerekçesiyle Önder ve 686 diğer HDP'liye 5 yıl siyasetten men ve HDP'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne dava açtı.
16 Mayıs 2024'te görülen Kobani Davası'nda, Önder için beraat kararı verildi.
Sinema yönetmenliği, senaristlik ve oyunculuğun yanı sıra çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı da yapan Önder, senaryosunu yazdığı ve Muharrem Gülmez'le birlikte yönettiği "Beynelmilel" filmiyle 2007 Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde En İyi Film Ödülü'nü kazandı.