BERLİN / Fotoğraf: Karl-Josef Hildenbrand/dpa
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2025 10:08
Almanya’nın Münster kentinde mahkeme, kütüphanelerle ilgili önemli bir karara imza attı. Şehir kütüphanesi, içeriği tartışmalı olan kitaplara uyarı notu ekleyebilecek.
Münster İdare Mahkemesi, bir yazarın açtığı davada kütüphaneyi haklı buldu. Dava konusu, şehir kütüphanesinin 2024 yılında iki kitaba eklediği şu uyarıydı: “Bu eser tartışmalı bir içeriğe sahiptir. Bu nüsha, sansür, düşünce ve bilgi özgürlüğü kapsamında kullanıma sunulmaktadır.” İlgili yazarlardan biri, kitabında Ay’a insanlı inişi ve Hiroşima ile Nagazaki’ye atom bombası atıldığı gerçeğini reddeden iddialar barındırdığı gerekçesiyle bu notun kaldırılmasını talep etti. Ancak mahkeme, bu talebi reddetti. Mahkeme kararında, kütüphanelerin Kuzey Ren-Vestfalya eyalet yasalarına göre bilgiye erişim sağlarken aynı zamanda içerik hakkında bilgilendirici notlar ekleyebileceği vurgulandı. Bu notlar, olumlu öneriler olabileceği gibi, eleştirel uyarılar da olabilir.
DÜŞÜNCEYE ERİŞİM HAKKI“Kütüphane tarafsızlık yükümlülüğü taşımaz” diyen mahkeme, bu tür içerik değerlendirmelerinin yasal çerçevede kaldığını belirtti. Kararda, “Ay’a inişin veya atom bombası saldırılarının reddedildiği bir içerik, elbette tartışmalı olarak nitelendirilebilir” değerlendirmesi yapıldı. Mahkeme, kütüphanenin bu tür eserleri ‘bilgiye ve düşünceye erişim hakkı’ çerçevesinde okurlara sunmasının da ifade özgürlüğüyle örtüştüğünü belirtti. Karar henüz kesinleşmedi. Yazar, Münster’deki Kuzey Ren-Vestfalya Yüksek İdare Mahkemesi’ne itiraz hakkını kullanabilecek.