BERLİN / Fotoğraflar: dpa
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2022 11:41
Almanya’da yılın ilk çöl sıcakları geçtiğimiz hafta sonu yaşandı. Ülke genelinde sıcaklar ortalama 35 derece civarında oldu. Treuenbrietzen’de cuma günü başlayan yangın, bu sabah yağan yağmurla kontrol altına alınabildi. İspanya’da da 20 bin 500 hektardan fazla ormanlık alan küle döndü.
ALMANYA’da haziran ayının rekoru ise
Brandenburg eyaletine bağlı Cottbus’ta kırıldı.
Meteoroloji dairesinin 39.2 derece ile haziran ayının en sıcak ölçümünü yaptığı Cottbus’ta sıcaklık, son olarak Haziran 2002’de 38.3 ile rekor kırmıştı. Thüringen, Saksonya ve Brandenburg eyaletlerinde ise sıcaklık 38 dereceye kadar yükseldi. Birçok bölgede sıcaklıklar 38 derecenin biraz altında seyretti. Hafta sonu Brandenburg eyaletine bağlı
Treuenbrietzen adlı küçük yerleşim birimi yakınlarındaki iki ayrı orman yangını ise uzun süre kontrol altına alınamadı.
3 köy boşaltılırken, yangın, Almanya’nın kuşburnu üretimindeki en meşhur kasabası Beelitz’e kadar yaklaştı. Cuma gününden beri devam eden yangın, pazartesi sabah erken saatlerde yağan yağmurun da etkisiyle ancak kontrol altına alınabildi. Ancak tam olarak söndürülemedi. Doğu ve güney Almanya’daki sıcaklıklar rekor düzeyde artarken, ülkenin kuzeyi ve batısı ise 20’li derecelerde seyretti.
AVRUPA’DA DA ETKİLİ OLDUSıcak hava dalgası Fansa, İspanya ve Kuzey İtalya’da da etkili oldu. Fransa’da meteoroloji servisi Meteo France, 1947’den bu yana görülen en erken yüksek sıcak hava dalgası yaşandığını kaydetti. Haziran ayı için 11 bölgede yeni sıcaklık rekorları kırıldı. Fransa’nın güneybatısındaki Biarritz’de istatistikler tutulmaya başladığından beri en yüksek değer olan 42.9 derece tespit edildi.
İspanya’da ise orman yangınları ülkenin kuzey batısındaki Sierra de la Culebra sıradağlarında 20 bin 500 hektardan fazla alanı kül etti, 14 kasaba geçici olarak boşaltıldı. Kuzey İtalya’da, Po Vadisi son 70 yılın en kötü kuraklığını yaşıyor. Birçok belediye su dağıtımını karneye bağladı. Coldiretti Tarım Birliği’ne göre, ülkedeki inekler aşırı sıcaklar nedeniyle normalden yüzde 10 daha az süt üretiyor.