Dünyayı kurtarmışlardı, zarar üstüne zarar ediyor!

Güncelleme Tarihi:

Dünyayı kurtarmışlardı, zarar üstüne zarar ediyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2025 09:36

Almanya’nın Mainz kentinde faaliyet gösteren biyoteknoloji şirketi Biontech, yeni kanser ilaçlarına yönelik artan Ar-Ge harcamaları nedeniyle 2025 yılının ilk çeyreğinde zararını artırdı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, net zarar 416 milyon Euro’ya yükseldi. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 315 milyon Euro’ydu. Biontech’in cirosu da yüzde 2.5 düşerek 183 milyon Euro’ya geriledi.

Haberin Devamı

Görev süresi sona eren Mali İşler Müdürü Jens Holstein, sonuçlara temkinli bir iyimserlikle yaklaştı. Holstein, “İlk çeyrek satışlarımız beklentilerimiz doğrultusunda gerçekleşti ve Covid-19 aşılarına olan mevsimsel talebi yansıtıyor” dedi. Şirketin ana hedefi ise 2030 yılına kadar çok sayıda onkolojik ürüne sahip, öncü bir biyoteknoloji şirketine dönüşmek. Covid-19 aşısını dünyada ilk geliştiren şirket olan Biontech, bu alandaki deneyimini kanser tedavilerine taşımak istiyor. Şirket, 2025 sonuna kadar ABD’de rahim ağzı kanserine karşı geliştirdiği yeni nesil bir ilacın ruhsat başvurusunu yapmayı planlıyor. Bu ilaçta, kemoterapi maddeleri antikorlar aracılığıyla doğrudan kanser hücrelerine yönlendirilecek.

Dünyayı kurtarmışlardı, zarar üstüne zarar ediyor

Haberin Devamı

ARAŞTIRMA HARCAMALARI ARTIŞTA
Biontech, 2025 için 1.7 ile 2.2 milyar Euro arasında ciro öngörüyor. 2024’te bu rakam 2.75 milyar Euro olarak gerçekleşmişti. Biontech’in araştırma ve geliştirme harcamaları ise artışta. Şirket, bu alanda 2.6 ila 2.8 milyar Euro harcamayı planlıyor. Geliştirme çalışmalarında BNT327 adlı antikor ilacı ile farklı kanser türlerine yönelik mRNA tabanlı kanser aşıları öne çıkıyor. Mart ayında açıklanan plan kapsamında şirket, 2027’ye kadar dünya genelinde 950 ile 1350 arasında tam zamanlı iş pozisyonunu sonlandıracak.

ÇİNLİ ŞİRKET SATIN ALACAK
Almanya’daki Marburg (Hessen) ve Idar-Oberstein (Rheinland-Pfalz) tesisleri de bu planlamadan etkilenecek. Buna karşın, Mainz’de mRNA bazlı kanser ilaçları için kurulan yeni üretim tesisi ve Çinli Biotheus şirketinin satın alınmasıyla 800 ila 1200 yeni istihdam yaratılması hedefleniyor. Mali İşler Müdürü Jens Holstein ise haziran sonunda emekliye ayrılıyor. Yerine, İsviçreli ilaç devi Novartis’in küresel biyomedikal araştırma biriminin finans direktörü Ramon Zapata getirilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!