Güncelleme Tarihi:
Ancak uzmanlara göre, bu tedavi yalnızca çok sınırlı sayıdaki hastada uygulanabilecek. Almanya’da yaklaşık 1.2 milyon Alzheimer hastası bulunurken, bu yeni tedaviden potansiyel olarak fayda görebilecek kişi sayısının 20 bin civarında olduğu belirtiliyor. Lecanemab, Alzheimer’a neden olan Amyloid plaklarını hedef alarak, hastalığın ilerlemesini erken evrede yavaşlatmayı amaçlıyor. Ancak uzmanlar, bu tedavinin bir iyileştirme ya da kayda değer bir bilişsel iyileşme sağlamadığını, yalnızca küçük bir yavaşlama sunduğunu ifade ediyor. İlaç, sadece hafif bilişsel bozulma veya hafif demans yaşayan Alzheimer hastalarında uygulanabilecek. Ayrıca hastaların genetik profili de belirleyici.
ALTYAPI YETERLİ DEĞİL
Kadınlarda ilacın klinik etkisinin daha az, yan etki riskinin ise daha fazla olduğu ifade ediliyor. Alzheimer hastalarının yaklaşık üçte ikisinin kadın olduğu düşünülürse, bu durumun uygulama alanını daha da daralttığı belirtiliyor. Lecanemab’ın uygulanması için ciddi bir altyapı gerekiyor. Tedavi, iki haftada bir damar yoluyla uygulanıyor ve öncesinde detaylı genetik testler ile beyin görüntülemeleri gerekiyor. Uzmanlara göre, bu altyapı şu anda birçok sağlık merkezinde yeterli değil. Köln Üniversite Kliniği’nden Nörolog Dr. Özgür Onur, “Biz büyük bir merkez olmamıza rağmen yılda en fazla 100 hasta tedavi edebiliriz” dedi.
Avrupa’da ilacın fiyatı henüz açıklanmadı. Ancak ABD’de yıllık hasta başı maliyetin 26 bin 500 Dolar civarında olduğu belirtiliyor. Buna ek olarak teşhis ve uygulama süreçlerinde toplamda yıllık 6 bin ila 8 bin Euro arasında ek maliyetler oluşabiliyor.