Güncelleme Tarihi:
Gebelik oluşabilmesi için adet döngüsünün fertil dönem adı verilen günlerinde beraber olunması gereklidir. Bu dönemin hesaplanabilmesi için kadının adet döngüsünün uzunluğunu bilmek gerekir. Yumurtlama (ovulasyon), olgun bir yumurtanın yumurtalıktan atılması işlemidir. Yumurta daha sonra fallop tüpü tarafından yakalanır ve fallop tüpünden rahim içine doğru olan yolculuğu başlar. Eğer yumurtlama olduğu sırada fallop tüpü içinde spermler varsa, yumurtanın döllenme şansı yüksek olur, böylece döllenen yumurta embriyoyu oluşturur ve embriyo da büyüyerek bebeğe dönüşebilir.
YUMURTLAMA DÖNEMİ NE ZAMAN BAŞLAR?
Yumurtlama her zaman adet kanaması başlamadan ortalama 14 gün önce meydana gelir. Ayrıca reglden önce 12-18 gün arasında da olabilir.
Adet döngüsü bir adetin ilk gününden sonraki adetin ilk gününe kadar geçen süredir. Adet kanamasının ilk günü, döngünün ilk günü olarak kabul edilir. Genellikle bu süre 21-35 gün arasında değişmektedir. Kadından kadına ya da aynı kadın için adet döngüleri arasında değişkenlik görülebilir. Örneğin 23 günlük döngüsü olan bir kadın için yumurtlama 7. ve 13. günlerde gerçekleşir.
YUMURTLAMA DÖNEMİ KAÇ GÜN SÜRER?
Yumurtanın olgunlaştıktan sonra 5 veya 6 gün içinde folikülden çıkar. Yaklaşık 24 saat içinde yumurtlama gerçekleşir. Bu bağlamda yumurtlama 1 gün sürer. Yumurta, fallop tüpüne ilerlmesinin ardından 24 saate kadar canlı kalırlar.
YUMURTLAMA DÖNEMİ NASIL HESAPLANIR?
Yumurtlama günü hesaplama için eczanede bazı kitler bulunmaktadır. Bu kitlerle hesaplanabilir. Ancak bu süreç adet döngüsü takip edilerek de hesaplanabilir. Bunun için adetin ilk gününden diğer adetin ilk gününe kadar olan gün sayısı yazılır ve o gün sayısından 14 çıkartılır Böylece ortaya yumurtlama günü çıkar.