Paylaş
Yenidoğan dönemi sindirim, boşaltım, bağışıklık gibi sistemler açısından diğer çocukluk dönemlerinden farklıdır. Bebek anne karnının sıcak ve güvenilir ortamından ayrılıp dünyaya geldiğinde, özellikle sindirim sisteminin işlevlerinin gelişim süreci zaman alır. İlk defa bebek sahibi olan ailelerde; bebekteki hapşırma, hıçkırma, sıvı ve sık kaka yapma, gaz çıkarmakta zorlanma gibi hayatın ilk günlerinde normal olan tepkiler, kaygı unsuru oluşturur.
Yeni doğan bebeklerde hıçkırık sık görülür. Hıçkırık göğüs ve karın boşluğunu ayıran diyafram kasının ritmik kasılması sonucunda, ses tellerinin birbirine yaklaşması ile oluşur. Yeni doğan bebeklerde midenin genişlemesi sinirler aracılığıyla diyafram kasını uyarır, bu uyarı en sık hıçkırık nedenidir. Diğer bir deyişle hıçkırık bebeğin doyma bulgularından biridir. Biberonla beslenen bebeklerde, anne memesinden beslenenlere göre mide daha hızlı genişlediği için daha çok hıçkırık görülür. Bebeğin aşırı hava yutması, ani ısı değişikliği de hıçkırık nedenlerinden biridir.
Yeni doğan bebeklerde hıçkırık oluşumunda, hiç müdahale edilmese de kendiliğinden düzelir. Birkaç dakikada düzelmez ise bebek dik pozisyona getirilip sırtı sıvazlanmalı, buna rağmen hıçkırmaya devam ederse kısa süreli emzirilmelidir. Bebeğe hıçkırdığı zaman limon suyu verilmesi aspirasyon riski açısından önerilmez. Bir yaş üzerinde iç organların gelişimi ile birlikte hıçkırık azalır. Bir yaşı geçen çocukta hala sık hıçkırık görülüyorsa gastroözefajial reflü akla gelmelidir.
Paylaş