Paylaş
Çocukluk çağında veya erişkin dönemde önemli bir bacak boy eşitsizliği olması durumunda kısa olan tarafın uzatılması için uyluk ve/veya kaval kemiğinin uzatma ameliyatı eşit boyda ekstremiteye ulaşmak için gereklidir. Bir diğer durum ise çok kısa boylu bireylerin boylarının uzatılmasında her iki tarafta seçilen kemiklerde simetrik olarak uzatma işlemi yapılabilmektedir.
Ekstremite uzunluğu eşitsizliği tedavisi hakkında merak edilenler
Eşit uzunlukta olmayan ekstremitelerin tedavilerinde çeşitli yöntemlerin arasında kısa tarafın uzatılmasına da sıkça başvurulmaktadır. Çocukluk çağındaki bir hastanın bacak boy farkı halihazırda 5 cm veya üzerindeyse uzun tarafın uzamasının yavaşlatıldığı daha kolay yöntemlerin başarılı olamayacağı anlaşılır ve kısa tarafta kısalığın kaynağı olan kemiğin uzatılması işlemi yapılır. Burada altta yatan neden doğumsal veya genetik kemik kısalıkları olabileceği gibi kırıklar sonrasında kemikteki kısalma ya da aşırı uzama olabilir. Çocukluk çağında bacak uzatma işleminde eksternal fiksatör uygulamaları veya duruma göre çivi üzerinden eksternal fiksatör ile uzatma (LON kısaltması yaygın olarak kullanılmaktadır) yapılabilir.
Erişkin bireylerdeki 2 cm veya daha üstündeki bacak boy farklılıklarında altta yatan nedene göre kısa tarafın uzatılması tercih edilebilir. Ayrıntılı bir değerlendirme sonrasında kaynak ortaya konur ve kısa kemik veya kemiklerin uzatması gerçekleştirilir. Bu hasta grubunda çocuklarda uygulanan yöntemlerin yanında yüksek teknoloji ürünü motorize çiviler de kullanılabilir. Bu çivilerde aralıklarla dışarıdan yapılan bir uyarı ile çivinin içerisindeki sistemin çalışması kemik uçlarının ayrılması sağlanır. Bu olgularda dışarıdan bir eksternal fiksatör kullanımına gerek duyulmaz.
Boy uzatma tedavisi çocukluk çağında uygulanmamaktadır
Kısa boylu bireylerin boy uzatma işlemleri ise genetik alt yapısı olan aşırı kısa boy söz konusu değilse çocukluk çağında uygulanmamaktadır. İskelet displazisi dediğimiz doğumsal kısa boy nedenleri söz konusu olduğunda ergenlik yaşı civarında uzatma işlemleri yapılabilmektedir.
Toplum veya dünya ortalamasının çok altında boya sahip kişiler de sosyal endişelerden dolayı boylarını uzatmak istemektedirler. Bu durumlarda işlemin ayrıntıları ve olası komplikasyonlar, ameliyat sonrasındaki fizik tedavinin önemi ve yoğun takip gerekliliği anlatıldıktan sonra hastaların tam uyum sağlayacağı anlaşıldıktan sonra estetik amaçlı olarak boy uzatma işlemine geçilebilir. Bu olgularda yukarıda anlatılan tüm teknikler kullanılabilmektedir. Bir ameliyat ve bunun takip eden takip dönemi ve çivi kilitlenmesi, fiksatör çıkartılması gibi ikincil prosedürler ile 6-8 cm boy kazanımı sağlıklı şekilde sağlanabilmektedir. İlk seansta çoklu kemik operasyonları veya çok ciddi ve yoğun fizyoterapi seansları ile bu kazanım 10 cm’ye kadar çıkartılabilmektedir. Son boyun hala tatmin etmediği ya da halen çok kısa olan olgularda diğer kemiklerde de uzatma işlemi ile aynı şekilde bir uzama için ikinci ameliyat seanslarına başvurulabilmektedir.
Tüm kemik uzatma ameliyatlarının ince ayrıntılarının olduğu, fizyoterapilerinin çok önemli olduğu ve tedavinin başında sürecin çok iyi bir şekilde anlaşılmış olması gerektiği kesinlikle bilinmelidir.
Paylaş