Paylaş
Birçok bebekte gaz olabilir, hatta erişkinler çocuklarının ne kadar çok gaz çıkardığına şaşırabilirler. Bebeklerde gaz genellikle geğirmek, karın şişliği, kramplar ve ağlama ile kendini gösterebilir. Çoğu zaman önemli bir hastalık belirtisi değildir. Günde 14 ila 23 defa gaz çıkarmak hem erişkinler hem de çocuklar için normaldir.
Gaz genellikle hava yutmaktan veya alınmış olan gıdanın yeterince parçalanıp hazmedilememesinden ortaya çıkabilir. Çocuklar ağladıkları sırada fazla hava yutarlar ve daha fazla gaz oluştururlar.
Gaz oluşmasında özellikle yiyeceklerin katkısı önemlidir. Meyvelerin ve meyve sularının içinde “sorbitol” denilen şeker alkolü bulunur. Bebek bunları yeterince hazmedemediği için gaz oluşturabilir. Aynı şekilde tahıllar (fasulye, bezelye, mercimek) ve sebzeler de (lahana, brokoli, karnabahar) hazmı zor gıdalar olduğundan gazı artırır.
Gazın oluşmasını engellemek için birkaç yöntem önerilebilir. Bunlardan bir tanesi çocuğu dik pozisyonda beslemektir. Özellikle anne, bebeği emziriyorsa ve biberonla besliyorsa, bebeğin başını midesinden daha yukarda tutması gereklidir. Böylelikle süt, midenin alt kısmına yerleşecek, hava daha yukarıda kalacak ve geğirmeyle boşalması kolay olacaktır. Çocuğun çok gazı varsa kullandığınız biberonun ağızlığını değiştirmek yararlı olabilir. Özellikle anne göğsünün ucundan daha yavaş akıtan bir şişe ağzı, gaz oluşmaması için yarar sağlar. Daha doğrusu yavaş akıtan biberon başlıkları daha sağlıklıdır.
Paylaş