Paylaş
Kurban Bayramı’nda kronik hastalığı olanlar nelere dikkat etmelidir?
Kurban Bayramı'nda, kurban etinin aynı gün tüketilmesi özellikle mide rahatsızlığı olan kişilerde ciddi hazımsızlık sorunlarına neden olabilir. Etin bekletilmeden aynı gün tüketilmesi kişilerde hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi sıkıntılara yol açabilmektedir. Bu nedenle kurban etinin en az bir gün bekletildikten sonra tüketilmesi çok önemlidir.
Kurban eti nasıl pişirilmelidir?
Kurban etinin pişirilme şekli de sindirim sistemi rahatsızlıklarında çok önemli bir rol oynar. Haşlama, buğulama ya da fırında pişirilerek tüketilmesi sindirim siteminde büyük rahatlık sağlayacaktır. Izgara ya da mangalda pişirilen etlerin ise kömürleşmemesine dikkat etmek çok önemlidir çünkü kömürleşen ya da siyahlaşan etler ciddi oranda kansorejen madde içerir.
Kurban Bayramı’nın olmazsa olmazı olan kavurmada ise iç yağı, kuyruk yağı ya da herhangi bir katı yağ kullanılmaması gerekir. Etin kendi yağı ve suyuyla pişirilmesi gerekir, çünkü yağsız kırmız ette bile en az yüzde 20 oranında yağ bulunmaktadır. Yağ eklemesi yapılmadan haşlanarak pişirilmiş etler kronik hastalığı olanlar için uygun tüketim biçimidir.
Sakatat tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Kurban Bayramı’nda dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da sakatat tüketimidir. Kurban Bayramı'nda et tüketimi yaygın olduğu kadar, sakatat dediğimiz beyin, dil, ciğer, böbrek gibi besinlerin de tüketimi artmaktadır.
Sakatatlar ileri derecede kolesterol ve yağ içerdikleri için özellikle kalp ve damar hastaları tarafından tüketilmemesi çok önemlidir. Genel olarak sakatatlar zor sindirilen besinlerdir, bu nedenle gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi problemlere neden olabilir.
Tatlı tüketiminde nelere dikkat edilmelidir?
Diyabetli kişiler baklava gibi şekerli tatlılardan mümkün olduğunca uzak durmalı ve sütlü tatlıları tercih etmeli, ayrıca mutlaka porsiyon kontrolü sağlamalıdırlar. Kurban Bayramı’nda aşırı tatlı tüketilmesi sindirim sistem bozuklukları dahil birçok probleme yol açabilmektedir. Bunlar mide yanması, hazımsızlık, bağırsak sistem bozuklukları, tansiyon yükselmesi ve kalp çarpıntısı olarak sıralanabilir.
Tüm bunların yanı sıra yemeklerden sonra içilecek bir bardak maden suyu ve yeşil çay gibi içecekler oluşabilecek problemlere ve tansiyona ayrıca fayda sağlayacaktır. Bayram boyunca su tüketimine daha fazla dikkat edilmesi gerektiği de unutulmamalıdır.
Paylaş