Güncelleme Tarihi:
Gebelikte yapılması önerilen aşılar arasında olan tetanoz aşısı ne zaman yapılması gerektiği merak ediliyor. Ancak gebelikte tetanoz aşısı yaptırmanın belirli koşullları söz konusu. İşte konuyla ilgili detaylar...
HAMİLELİKTE TETANOZ AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?
Gebeliğin ilk ayında aşı yapılması önerilmemektedir. Eğer tetanoz aşısı yapılmadıysa 3. aydan sonra doktor kontrolünde yapılması uygundur. Eğer gerekli görülürse bundan sonraki haftalarda da 2. doz uygulanır.
Anne, tetanos aşısını 10 yıldan daha eski bir dönemde yaptırdıysa, ilk üç aydan sonra bir doz aşı yapılabilir.
GEBELİKTE TETANOZ AŞISI NEDEN YAPTIRILIR?
Doç. Dr. Gazi Yıldırım, gebelikte tetanoz aşısının nedenleri ve dozlarını şu şekilde açıkladı: "Ameliyat sırasında gebenin olası metal, neşter kaynaklı mikroplardan korunması için ve yenidoğan döneminde bebekte gelişebilecek tetanoz %60 ölümcül olduğundan, bunların önlenmesi açısından bu aşılar çok önemlidir."
TETANOZ AŞISI KAÇ DOZ?
Daha önce aşı yaptırmamış gebe kadınlara gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde birer ay ara ile iki doz verilir. İlkinden altı ay sonra üçüncü doz tekrarlanılır. Daha önce tetanos aşıları serisini tamamlamış gebelerde 10 yıldan fazla süre geçmiş ise tek doz verilir.