Güncelleme Tarihi:
ABD'nin en çok izlenen televizyon programlarından biri olan The Real Housewives of Beverly Hills'in yıldızlarından Teddi Mellencamp, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla sevenlerini üzdü.
Haftalardır hayatını cehenneme çeviren baş ağrıları yaşadığını belirten Mellencamp, beyninde çok sayıda tümör tespit edildiğini söyledi. Mellencamp ayrıca doktorlarının tümörlerin en azından 6 aydır kafasının içinde büyümekte olduğunu söylediğini de aktardı.
43 yaşındaki televizyon yıldızına 2022 yılında cilt kanserinin en öldürücü formu olan melanoma (ikinci evre) teşhisi konmuştu. Aynı zamanda ünlü şarkıcı John Mellencamp'in kızı olan Teddi Mellencamp kanserden kurtulmak için 16 kez bıçak altına yatmıştı.
Mellencamp'in beynindeki tümörlerin, cilt kanserinden mi kaynaklandığı yoksa ayrı bir kanser mi olduğu kesinleşmedi ancak uzmanlar melanomanın beyne yayılması en olası kanserlerden biri olduğu konusunda uyarıyor.
Nitekim araştırmalar agresif melanoması olan 10 hastadan 7'sinde beyin tümörleri gelişebileceğine işaret ediyor. Beyin tümörleri, kritik sinirlerde ve dokularda gelişebildiğinden ameliyatla alınmaları oldukça zor oluyor.
Uzmanlar ayrıca tüm cilt kanserleri aynı gibi görünse de melanoma lekelerinin şekillerinin düzensiz, kahverengi ya da siyah renklerinin de dengesiz olduğunu vurguluyor.
Melanoma, cilde ve gözlere rengini veren melanin pigmentini üreten melanosit hücrelerinden kaynaklanıyor. Güneşe maruziyetin artması ve iklim değişikliği gibi sebepler melanoma vakalarında artışa neden oluyor. Örneğin son verilere göre ABD'de her yıl 104.000 kişiyi etkileyen 8.000 kişinin ölümüne yol açan melanoma, kanserle alakalı 10 ölümden 8'inin sebebi.
Daily Mail'in Moffitt Kanser Merkezi'nin yönergelerinden aktardığına göre, melanomanın işareti olan benler ciltteki diğer benlerden farklı bir şekle, büyüklüğe ya da renge sahip oluyor. Ayrıca renkleri dengesiz olan bu benler, bronz, kahverengi ya da siyahın birkaç tonunu bir arada bulundurabiliyor.
Melanoma benlerinin renk ya da şekilleri kademeli olarak değişebiliyor. Öte yandan melanoma olmayan benlerin aksine melanoma benlerinin şekilleri yamuk oluyor, tam bir yuvarlak oluşturmuyor.
Daha açık tenli kişilerde melanoma riski daha yüksek (33'te 1) zira bu kişilerin derilerindeki melanin miktarı daha düşük. Bu da güneşin ultraviyole ışınlarına karşı daha korumasız oldukları anlamına geliyor. Melanomanın diğer kanser türlerinden daha öldürücü olmasının sebebi ise derinin diğer yerlerine ve vücudun diğer organlarına hızla yayılabiliyor olması.
Moffitt Kanser Merkezi'ne göre, melanomanın beyne yayılması halinde baş ağrıları, görme sorunları, nöbetler, vücutta tek taraflı felç, lenf bezlerinde şişme, mide bulantısı ve kusma, halsizlik ve yorgunluk belirtileri ortaya çıkabiliyor.
Uzmanlar ileri seviye melanoma hastalarının yüzde 40 ila 70'inde hastalığın beyne yayıldığını tahmin ediyor. Melanomanın beyne sıçramasının ardından hastanın yaşam beklentisi 4-5 ayla sınırlı oluyor.
Bunun sebebi melanoma hücrelerinin, beyni koruyan bir zar olan kan-beyin bariyerini aşmalarına yardımcı olan gen mutasyonları geçirmesi ve bu sayede beyin dokularına ve sinir hücrelerine kolayca ulaşıyor olması olabilir.
2022'de yapılan bir çalışmada, beyne sıçrayan melanoma hücrelerinin, Alzheimer ve glioblastoma gibi beyin kanserleriyle ilişkilendirilen bir toksik protein olan amiloid beta üretebildiği de keşfedilmişti. Melanoma hücreleri ayrıca beyin gibi pek çok organda kendi kan hücrelerin oluşturuyor. Bu da söz konusu bölgelerdeki tümörlere daha fazla kan akışı sağlıyor.
Cilt kanseri olan kişilerin, başka bağımsız kanserler geliştirme olasılıkları da daha yüksek. Örneğin melanomanın meme, böbrek ve tiroit kanseri riskini artırdığını gösteren çalışmalar var. En az ölümcül cilt kanseri olan bazal hücreli karsinoma da kan, meme, kolon ve prostat kanseri riskinin artışıyla ilişkilendiriliyor.