Güncelleme Tarihi:
Tuvaletinizi yaparken telefonunuzu tuvalete götürmek sizi eğlendiriyor olabilir ama bunu neden yapmamanız gerektiğine dair korkunç gerçeği öğrenince biraz keyfiniz kaçabilir.
Leicester Üniversitesi'nde klinik mikrobiyoloji profesörü olan Dr. Primrose Freestone, dışkıda bulunan bakterilerinin cihazınızı tehlikeli mikroorganizmalar için bir sığınağa dönüştürebileceği konusunda uyarıyor.
Bu bakteriler arasında ishal ve mide kramplarına yol açabilen E. coli ve kan ve akciğer enfeksiyonlarına neden olan Pseudomonas da yer alıyor.
Ellerinizi sabunla yıkadıktan sonra bile, telefonunuza tekrar dokunduğunuzda bu bakteriler ellerinize tekrar bulaşabilir.
Sonuç olarak, telefonlar tuvaletten tamamen uzak tutulmalı ve düzenli olarak alkollü mendillerle dezenfekte edilmelidir.
Dr. Primrose, Daily Mail’e verdiği demeçte, MailOnline'a verdiği demeçte ‘Telefon bir noktada kirlenecektir, bu nedenle telefonunuzu periyodik olarak dezenfekte etmek iyi bir fikirdir’ dedi. Kendisi de telefonunu haftada iki kere dezenfektanla siliniyor.
Araştırmalar, tuvalet sifonu çekildiğinde oluşan o korkulan mikrop bulutunun klozet kapağı kapalı olsa bile kısmen dışarı sızabildiğini gösteriyor.
Colorado Boulder Üniversitesi'nde daha önce yapılan bir araştırmaya göre, bu sıçrama sekiz saniyede 1,5 metre yol alabiliyor. Bu nedenle, klozetin bir metre yakınında bulunan zemin, duvar ya da yakındaki bir kitap gibi şeyler kirlenebilir.
Sonuç olarak Profesör Dr. Primrose insanları telefonlarını tuvaletten uzak tutmaya, hatta daha da iyisi banyodan tamamen çıkarmasını önerdi ve sözlerine şöyle devam etti:
“Tuvaletlere bitişik alanlar, oldukça kirlidir. Birçok banyo yüzeyinde dışkı bakterileri olacaktır. Yani sabunlar ve musluklar, tuvalet ve lavabo yüzeyleri, kapı kolları, banyo paspasları gibi… Liste epey liste uzun…
Eğer bağırsaklarınızı boşaltırken telefonunuzu elinde tutuyorsanız, sifonu çekmeden önce yere koymak yapabileceğiniz en kötü şeylerden biridir.
Bunun nedeni, dışkı maddesinin sifon çekildikten sonra klozetten dışarı sıçraması ve sonunda zemine yerleşmesidir.
Profesör Dr. Primrose “Tuvaletin etrafındaki zemin - düzenli olarak dezenfekte edilmezse - saatlerce ve günlerce canlı kalabilecek çok sayıda bağırsak bakterisi içeren dışkı izlerine sahip olacaktır” dedi.
Telefonunuzu rezervuar veya yakındaki pencere pervazı gibi yakındaki başka bir yüzeye koysanız bile, bu da kirlenme riski taşıyabilir.
Dr. Primrose tuvaleti kullanmak için gereken nispeten kısa bir süre için bile telefonunuzdan ayrı kalmanın zor olabileceğini kabul ediyor. Örneğin çok önemli bir telefon görüşmesini kaçırmak istememek gibi… Ama Dr. Primrose, tüm süre boyunca cebinizde telefonunuzu tutmanızı öneriyor.
- Enterococcus
- Proteus
- E. coli
- Staphylococcus
- Laktik asit bakterileri
- Streptococcus
- Pseudomonas
- Bazı maya ve mantarlar ve çok daha fazlası…
Hoşumuza gitmese de telefonlar, tıpkı kapı kolları, elektrik düğmeleri ve musluklar gibi bakteriyel kontaminasyon riski taşıyan, çok dokunulan nesnelerdir. Bu nedenle, onlara dokunmadan önce ya da dokunduktan sonra ellerimizi çok daha sık yıkamalı ve aynı zamanda dezenfekte etmeliyiz.
% 70 alkollü mendil veya sabun ve su karışımı kullanmak iyi seçeneklerdir, ancak su geçirmez değilse suya batırmayın veya çamaşır suyu gibi sert kimyasallar kullanmayın.
Ev hijyeni ve gıda güvenliği uzmanı, tuvalet kağıdınızı yerleştirmenin en iyi yolu konusunda da görüş bildirdi.
Tuvalet kağıdı, kullanıcıya dönük yerleştirildiğinde bir sonraki kâğıt parçası kullanıcıya doğru bakar. Duvara dönük pozisyonunda ise kâğıt parçası duvara doğru yönelir.
Hijyen uzmanlarına göre üstten yani kullanıcıya dönük yerleştirme, kâğıda yalnızca kullanıcının dokunmasını sağlar ve çapraz kontaminasyon riskini azaltabilir.
Ayrıca bu pozisyon, otelcilik ve temizlik sektörlerinde de yaygın olarak tercih edilir. Estetik veya kişisel alışkanlıklar açısından da tercih edilen yön değişebiliyor elbette ama temizlik açısından düşününce küçük bir detayın etkisi büyük olabilir.
- 2021'de yapılan bir araştırma, sifon çekildikten sonra idrar, dışkı, kusmuk ve virüs izleri taşıyan küçük damlacıkların ağız seviyesinde havaya karıştığı uyarısında bulundu.
- Araştırma, sifonun çekilmesiyle on binlerce partikülün havaya yayıldığını ve yerden birkaç metre yükseğe çıkabildiğini gösterdi.
- Küçük damlacıklar ve aerosoller o kadar hafiftir ki, bir yüzeye yerleşmeden önce küçük cereyanlarla havada süzülebilirler.
- Araştırmacılar bunların hastalıklar için vektör görevi de görebileceğini söylüyor. Örneğin Covid'e neden olan SARS-CoV-2 virüsü insan dışkısında canlı olarak bulunmuştur.
- Bu nedenle bilim insanları, enfekte bir kişinin dışkısından sifonla taşınan partiküllerin havaya karışabileceği, tuvaleti kullanan başka bir kişiye bulaşabileceği konusunda uyarıyor.