Son Dakika Haberler×
  • HAMİLELİK
    • Doğum
    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelikte Beslenme
    • Hamilelikte Cinsellik
    • Hamilelikte Güzellik ve Bakım
    • Hamilelikte Sağlık
  • BEBEK
    • Bebek Beslenmesi
    • Bebek Sağlığı
    • Oyun Ve Aktiviteler
    • Yenidoğan
  • ÇOCUK
    • Eğitim
    • Çocuk Beslenmesi
    • Çocuk Sağlığı
  • ERGENLİK
    • Ergen Psikolojisi
    • Ergen Sağlığı
    • Eğitim
  • EBEVEYN
    • Sağlık
    • Kişisel Bakım
    • İlişkiler
    • Kanuni Hak ve Yasalar
  • YAŞAM
    • Etkinlikler
    • Dekorasyon
    • Alışveriş
    • Nasıl Yapılır?
    • Testler
  • YAZARLAR
Günlük Egazete
Hürriyet Facebook Hürriyet TwitterHürriyet LinkedinHürriyet YoutubeHürriyet Instagram
© Copyright 2025 Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.ŞKullanım Koşulları,Gizlilik Politikası,İletişim için bu linklerikullanabilirsiniz. Login olduğunuz taktirde kullanım koşullarınıve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
Hürriyet sondakika haber ios uygulamasıHürriyet sondakika haber android uygulaması
Hamilelik
HAMİLELİK BEBEK ÇOCUK ERGENLİK EBEVEYN YAŞAM YAZARLAR
GİRİŞ
HABERLERAile HaberleriEbeveyn HaberleriSağlık Haberleri

Ramazanda aç kalarak zayıflamak mümkün mü?

Güncelleme Tarihi: Mart 22, 2025 17:00

#Ramazanda Beslenme#Ramazan#Hekstra
TwitterLinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Fotoğraflar: iStock, Alamy
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2025 17:00

Genellikle 3 - 4 öğünde tüketilen besinler, beslenme düzeninin tamamen değiştiği ramazanda 2 öğüne sıkıştırılıyor. Dengeli bir beslenme için önemli tüyolar aktaran Diyetisyen Gülhan Koca, sahur ve iftar sofralarında bulunması gerekenleri de anlattı.

1/15Ramazanda aç kalarak zayıflamak mümkün mü

Gün boyunca aç kalınacağı düşünülerek kırmızı et, pilav, hamur işleri, tatlı, şarküteri ürünleri gibi karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketiminde artış olmakta, buna karşılık başta su olmak üzere, sebze ve meyve tüketimi azalmaktadır. Halbuki bu dönemde günlük almamız gereken enerji ve besin öğelerinin oranları değişmemektedir.

2/15Ramazanda aç kalarak zayıflamak mümkün mü

Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde 3-4 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. 

BAKMADAN GEÇME!

3/15Ramazanda aç kalarak zayıflamak mümkün mü

Oysa birçok kişi sahura kalkmamak için geceden bir şeyler yiyerek sahura kalkmadan oruç tutmayı tercih etmekte ve ramazan ayını 2 öğünle geçirmektedir.

4/15Ramazanda aç kalarak zayıflamak mümkün mü

Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde 3-4 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Oysa birçok kişi sahura kalkmamak için geceden bir şeyler yiyerek sahura kalkmadan oruç tutmayı tercih etmekte ve ramazan ayını 2 öğünle geçirmektedir.

Bu da aç kalınan saati uzatarak kan şekerinin düşmesine, metabolizma hızının azalmasına, halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkat eksikliğine neden olmaktadır. Bu alışkanlıktan uzak durup azalan öğün sayısını az ve sık yiyerek sahur ve iftar dahil 1-2 ara öğünle en az 4 öğüne çıkarmak gereklidir.

BAKMADAN GEÇME!

5/15Ramazanda aç kalarak zayıflanır mı

Ramazanda aç kalarak zayıflanır mı?

Kilo problemi olan bazı bireyler Ramazan ayını zayıflamak için fırsat olarak görmekte ve yalnızca iftarda bir şeyler tüketmektedir. Böyle bir beslenme şekli sonrası birey kilo vermek yerine kilo bile alabilir.

Bazal metabolizma hızının yavaşlaması, iftar ve sahur vakitlerinin günün daha az hareket edilen zamanlarına denk gelmesi, uzun süren açlıktan sonra iftarda normalden daha fazla miktarda ve hızlı yemek, kan şekeri düşüşüne bağlı olarak tatlılara karşı isteğin artması gibi birçok sebep de bu dönemde kişilerde ağırlık artışına neden olmaktadır.

6/15Ramazanda aç kalarak zayıflamak mümkün mü

BAKMADAN GEÇME!

7/15Sahurda ve iftarda nasıl beslenmek gerekir

Sahurda ve iftarda nasıl beslenmek gerekir?

Gün içinde kan şekerinin düşmesini ve uzun süreli açlık sonrası iftarda aşırı besin tüketimini engellemek için sahurda yağlı besinler yerine besin değeri yüksek, yavaş sindirilen, kana geçiş hızı düşük lifli olan esmer tahıl ürünleri, sebze, salata gibi gıdaları tercih etmek gerekir.

Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için sahurda tüketilmeleri uygundur. Kahvaltı gibi düşünülerek yumurta, süt, yoğurt, peynir, zeytin, reçel, kepek ekmeği veya süt, yulaf gevreği, meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir öğün tercih edilebilir. 

8/15Ramazanda aç kalarak zayıflamak mümkün mü

Diğer bir alternatif ise posa içeriği yüksek kurubaklagil çorbaları, etli veya etsiz sebze yemeği, yoğurt, esmer ekmek, çiğ sebzeler ve meyveden oluşan bir öğün tüketmektir. Sahur yemeğinden en az 30 dk sonra yatmak ve bol su içmek gerekir.

BAKMADAN GEÇME!

9/15Ramazanda aç kalarak zayıflamak mümkün mü

İftarda çok miktarda ve çok çeşitli yemekler, kan şekerini hızla yükselten gıdaları almak, hızlı yemek yemek ve yeteri kadar su içmemek yanlıştır. İftarda ağır ve yağlı besinler yemek yerine hafif, posalı ve sebze ağırlıklı besinler tercih edilmelidir.

 

10/15Ramazanda aç kalarak zayıflamak mümkün mü

İftar yemeğini 2 ana öğüne bölmek hem metabolizmanın çalışması için hem de uzun süren açlık sonrası birden bire fazla yemek yiyerek midede oluşabilecek sağlık sorunlarını engellemek için önemlidir.

 

BAKMADAN GEÇME!

11/15Ramazanda aç kalarak zayıflamak mümkün mü

Çorba ve kahvaltılık ürünler ve salata ile oruç açıldıktan 1-2 saat sonra etli veya etsiz, az yağlı sebze yemeği ile az miktarda bulgur, kurubaklagil gibi posalı yiyecekler ve yanında yoğurt veya ayran tercih edilmelidir. Birkaç saat sonrasında ara öğün olarak meyve, süt gibi besinler tüketilmelidir.

12/15Ramazanda aç kalarak zayıflamak mümkün mü

Günde en az 1,5-2 litre su içmesi gereklidir. Gün içinde su kaybının önlenmesi için özellikle sahurda sıvı alımına önem verilmelidir. Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa, vücutta su ve mineral kaybı olmaktadır.

 

BAKMADAN GEÇME!

13/15Ramazanda aç kalarak zayıflamak mümkün mü

Buna bağlı olarak da bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. İftar yemeklerinde yemekle beraber su tüketimi yerine iftar ile sahur arası 2 litre (10 su bardağı) su içmek daha doğru bir davranış olacaktır.

 

14/15Ramazanda aç kalarak zayıflamak mümkün mü

Besin zehirlenmelerini önlemek için dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden uzak durulmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, süt, yumurta, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.

 

BAKMADAN GEÇME!

15/15Ramazanda aç kalarak zayıflamak mümkün mü

Diyabet, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkları olan kişiler hekimlerine danışmadan oruç tutmamalıdırlar. Hekimleri tarafından uygun görüldüğü takdirde ise ramazan ayı boyunca bir diyetisyen tarafından beslenmeleri düzenlenmeli ve takip edilmelidir.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:
#Ramazanda Beslenme#Ramazan#Hekstra

BAKMADAN GEÇME!

Hürriyet - Haber, Son Dakika Haberler, Güncel Gazete Haberleri© Copyright 2025 Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş
FacebookTwitter
HaberlerAyetel KürsiAltın Fiyatlarıİnşirah SuresiYasin SuresiFelak NasFetih SuresiRamazan İmsakiyesi 2025İstanbul İmsakiye 2025Ankara İmsakiye 2025İzmir İmsakiye 2025Bursa İmsakiye 2025Gaziantep İmsakiye 2025
Güncel HaberlerRüya TabirleriKadir SuresiDuha SuresiEsmaül HüsnaSeçim SonuçlarıAdana İmsakiye 2025Antalya İmsakiye 2025Kocaeli İmsakiye 2025Mersin imsakiye 2025Şanlıurfa İmsakiye 2025Diyarbakır İmsakiye 2025
Namaz Vakitleriİmsakiyeİmanın Şartlarıİslamın ŞartlarıGüzel Sözlerİstanbul İmsakiyeErkek İsimleri
Döviz KuruBilezik FiyatlarıYükselen BurçHava DurumuNamaz VakitleriSeri İlanlarAnkara İmsakiyeKız İsimleri
Dolar KuruDolar TLSporMagazinYemek TarifleriAyetel KürsiKişisel Verilerin KorunmasıYasin SuresiDoğum Günü Mesajları
Hürriyet'e Reklam VerYatırımcı İlişkileriBize UlaşınHürriyet Kurumsal

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberleri, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi Hurriyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.