Güncelleme Tarihi:
İster but olsun ister kanat, tavuk eti pek çok açıdan en faydalı besinler arasında başı çekiyor. Peki tavuğun en faydalı yeri neresi? Birçok kriteri bir araya getirdiğimizde bu sorunun cevabı da ortaya çıkıyor: Tavuğun en faydalı yeri göğüs eti.
Zira tavuk göğsü vücuttaki dokuların tamirinde rol oynayan, bağışıklığı destekleyen ve enerjiyi artıran birçok besin maddesi içeriyor. Üstelik göğüs eti kalça, but ve kanat parçalarına kıyasla doymuş yağlar açısından oldukça fakir. Bu da tavuğu kalp sağlığı konusunda kaygı duyanlar için de ideal bir tercih haline getiriyor.
Gelin tavuk göğsünün faydalarına teker teker bakalım...
Kalori başına besin değeri olarak baktığımızda, tavuk göğsü protein açısından en zengin besinler arasında en üst sıralarda yer alıyor. Michigan Üniversitesi'nde beslenme bilimleri dersleri veren biyokimya uzmanı Dave Bridges, The New York Times'a yaptığı açıklamada, "Tavuk göğsünden aldığınızdan daha fazla protein almak için protein tozu yemeniz gerekir" dedi.
Vanderbilt Üniversitesi'nde Beslenme, Vücut Kompozisyonu ve Metabolizma biriminin direktörü olan Heidi Silver ise "Derisini aldığınız takdirde tavuk göğsünün karbonhidrat miktarı sıfırdır, yağ miktarı ise çok sınırlıdır" dedi.
100 gramlık bir porsiyon tavuk göğsü yaklaşık 160 kalori ve 32 gram protein içeriyor. Bu miktar 84 kilo ağırlığındaki normal bir yetişkin için günlük tavsiye edilen protein miktarının neredeyse yarısına tekabül ediyor. (Bazı araştırmalar düzenli olarak güç veya dayanıklılık antrenmanları yapan kişilerin daha fazla protein tüketmenin faydasını görebileceğine işaret ediyor.)
Kıyaslamak gerekirse aynı miktarda çiftlik somonu 206 kalori ve 22 gram protein içeriyor.
Dr. Silver, proteinin kas inşa etmenin yanı sıra hücrelerin tamiri, hastalıklarla savaşan antikorların üretimi ve sistemlerin işlemesini sağlayan enzimlerin salgılanması için gerekli olduğunu belirterek, "İnsanın vücudunun tamamı proteinden oluşur" dedi.
Dr. Bridges, tavuk göğsünün yüksek kolesterol ve kalp hastalığı riskini artıran diğer faktörlerle ilişkilendirilen doymuş yağlar açısından çok fakir olduğunu belirtti. Gerçekten de 100 gram tavuk göğsünde sadece 1 gram doymuş yağ bulunuyor. Dr. Bridges, tavuğun kalp sağlığını destekleyen oleik ve linoleik asitleri de az da olsa içerdiğini söyledi.
Dr. Bridges, "Beslenmenize daha fazla tavuk eklemek kalp hastalığı riskinizi mutlaka azaltır diyemeyiz ancak kırmızı et ve işlenmiş et ürünleri yerine tavuk yemek, riski azaltmaya yardımcı olabilir" diye konuştu.
Tavuk göğsü, günlük tavsiye edilen B3 vitamini (niasin) miktarının yarısından fazlası ile günlük tavsiye edilen B6 vitamini miktarının yüzde 70'inden fazlasını içeriyor. Dr. Silver bu besin maddelerinin vücutta birçok görev yaptığına dikkat çekti.
Öncelikle B vitaminleri beyin sağlığı için çok gerekli. Bu vitaminler olmadan ruh halimizi, uyku düzenimizi, dikkatimizi ve daha birçok şeyi düzenleyen dopamin, serotonin, melatonin gibi maddeleri üretmemiz mümkün değil. Dr. Silver, "B vitaminlerine hafıza, öğrenme, kelime ve bilgi işleme süreçleri için ihtiyacımız var" dedi.
Tennessee Üniversitesi'nde beslenme dersleri veren Lee Murphy de B vitaminlerinin DNA sentezi için gerekli olduğuna dikkat ederek, "Ayrıca besinleri enerjiye dönüştürmemize yardımcı oluyorlar" diye konuştu.
Dr. Bridges imkânı olanlara organik tavuk tercih etmeleri tavsiyesinde bulundu. Bir tavuğun organik sertifikası alabilmesi için organik yemlerle beslenmesi, serbest hareket edebilmesi ve kafesin dışına çıkabilmesi gerekiyor.
Bazı araştırmalar, bu şekilde büyütülen tavukların etlerindeki faydalı yağ oranının biraz daha yüksek olduğunu, doymuş yağ miktarının ise biraz daha düşük olduğunu gösteriyor.
Dr. Silver, tavuğun sadece göğsünün değil diğer parçalarının da çok faydalı olduğunu söyledi. Kalça ve but gibi daha koyu renkli etler göğse kıyasla daha yağlı oluyor ancak B12 vitamini, demir ve çinko gibi besin maddelerini de daha fazla içeriyor.
Dr. Silver, tavuk etinin özellikle kalbe yönelik faydalarını korumak için fırınlama, ızgarada pişirme, poşeleme ya da air fryer'da pişirme gibi az yağlı yöntemlerin tercih edilmesinin daha doğru olduğunu vurguladı.