Güncelleme Tarihi:
Hamilelik bulantıları, çoğu anne adayının yaşadığı bir durum. Bulantıların uzun süre devam etmesi gebelik sürecini zor hale getirebiliyor. Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenme çok önemli. Peki hamilelikte bulantılar ne zaman başlar? İşte detaylar...
Gebelikte bulantı, gebeliğin ilk 3 ayında (1. trimester) sık görülebilir. 2. trimester döneminde ise bulantılar hafifler ve annede iştah artışı dönemi başlar.
Anne adayları ilk 3 ayda bulantı ve kusma sorunuyla karşı karşıya kalabilirler. Bu normal bir durumdur. Bazı anne adayları bu bulantıyla baş edemeyip sıvı tedavisi yani serum alarak kendisini iyi hisseder.
Hamilelikte görülen mide bulantısı şikayetleri genellikle gebelik döneminin üçüncü ayı sona erdikten sonra hafifleyerek sona erer. Bu dönem ise gebeliğin 12 -14 haftalarına denk gelir. Ancak nadiren de olsa mide bulantısı şikayetleri daha uzun süreler devam edebilmektedir. Kimi gebelerde bu süreç doğuma kadar da sürebilmektedir.
Uzman Diyetisyen Müge Özyurt Şafak, hamilelikte bulantılar için önerilerini şöyle sıraladı;
Sabah bulantınız varsa yataktan kalkmadan önce tuzlu kraker veya grissini yiyin.
Kahvaltıda poğaça, açma gibi yağlı yiyeceklerden ve yağlı peynirlerden uzak durun.
Asitli meyve suları ve gazlı içecekler içmeyin.
Zencefil, limon ve nane bulantıyı geçirmeye yardımcı olur. Nane-limon çayı içebilirsiniz.
Tuzlu bisküvi, grissini, beyaz leblebi, haşlanmış patates, kızarmış ekmek gibi kuru ve nişastalı besinler midenizi bastırmak için faydalı olacaktır.
Midenin çok dolu ya da boş olması bulantıyı artırabilir. Bu nedenle küçük porsiyonla ve sık aralıklarla beslenilmeli. Yemeklerinizi yavaş yavaş yiyin ve iyi çiğneyin.
Sıvıları kendi toleransınıza göre tüketin. Çünkü bazı hamilelerde sıvılar mide bulantısını artırabilir. Eğer böyle bir durum varsa su ve diğer içecekleri öğün aralarında tüketin. Yemeklerle birlikte sıvı tüketmeyin.
Et, tavuk veya balıkmidenizi kötü etkiliyorsa protein ihtiyacınızı bunların yerine peynir, yoğurt, süt ve kuru baklagillerden karşılayabilirsiniz.
Yağlı, baharatlı ve kızarmış yiyecekler mide bulantılarınızın artmasına neden olabilir, bunun yerine kuru ve sade yemekleri tercih edebilirsiniz (Haşlanmış makarna, haşlanmış-fırınlanmış patates, az yağlı beyaz peynir gibi).
Kusma şikayeti de varsa sıvı kaybını karşılamak ve vücudu susuz bırakmamak için gün içerisine yayarak yavaş yavaş günde 6 bardak su içmeye dikkat edin.
Çiğ sebze ve meyveler mideyi geç terk edeceği için bu dönemde tercih etmeyin. Bulantı ve kusma çok kişisel durumlardır. Bazı anne adayları bulantı anında meyve yiyerek toparladıklarını ifade eder. Bu nedenle kendinizi gözlemleyip size dokunan yiyecekleri belirleyebilirsiniz.
Yemek hazırlarken oluşan kokular veya yemeğin görüntüsü de bulantılarınızı tetikleyebilir. Onun için sizi rahatsız eden yemekleri pişirmeyin. Bu konuda eşinizden veya ailenizden destek alın ve mutfak ortamındaki havalandırmanın iyi olmasını sağlayın.