Güncelleme Tarihi:
Anne adayları, bebeklerinin gelişimi için hamileliğin her aşamasını takip etmek isterler. Her kadının belirli yumurtlama dönemi vardır. Bu nedenle hamilelik hesaplamada bazı detaylara dikkat etmek gerekiyor. İşte hamilelik hesaplama ile ilgili merak edilenler...
Hamilelik hesaplanırken son adet döneminin başladığı gün baz alınır. Buna bağlı olarak gebelik haftasını hasaplamak için o günün tarihinden son adet tarihi çıkarılır ve elde edilen sonu 7'ye bölünür. Çıkan sonuç da gebelik haftasını verir.
Hamilelik hesaplama araçları da önce ovulasyon tarihini, buradan da hamileliğin diğer süreçlerinin başlangıç ve bitiş tarihlerini hesaplar. Tüm bu hesaplamalar yapılırken ülkemizdeki ortalamalar göz önünde bulundurulur.
Gebeliğin süresi veya bebeğin kaç haftalık/aylık olduğu, annenin son adet döneminin ilk gününden itibaren hesaplanır. Gebeliğin kesin tarihi neredeyse hiç bilinmediğinden, son adet döneminin ilk günü bebeğin kaç haftalık olduğunu ölçmek için kullanılır. Son adet tarihine göre, tahmini son tarih, dönemin ilk gününden itibaren 40 haftadır. Bu sadece tahmini bir hesaplamadır.
4-5 haftayı doldurmuş gebelikler 1 aylık
8-9 haftayı doldurmuş gebelikler 2 aylık
12-13 haftayı doldurmuş gebelikler 3 aylık
17-18 haftayı doldurmuş gebelikler 4 aylık
21-22 haftayı doldurmuş gebelikler 5 aylık
25-26 haftayı doldurmuş gebelikler 6 aylık
30 haftayı doldurmuş gebelikler 7 aylık
34-35 haftayı doldurmuş gebelikler 8 aylık
38-39 haftayı doldurmuş gebelikler 9 aylık
40 haftalık gebelikler 9 ay 10 günlük süreyi doldurmuşlardır ve doğum ya gerçekleşmiş ya da her an gerçekleşebilir durumdadır.