Güncelleme Tarihi:
New York’ta kurul onaylı iç hastalıkları ve rejeneratif tıp uzmanı Dr. Michael Aziz’in dikkat çektiği bu bitki, ‘ölümsüzlük otu’ olarak anılıyor.
Dr. Michael Aziz, The New York Post’a verdiği demeçte, “ABD'de bu bitkiyi bilen çok az kişi var” diyerek jiaogulan’ın henüz yeterince tanınmadığını vurguladı. Günde 900 miligram jiaogulan tükettiğini belirten Dr. Aziz, bitkinin bilimsel temeline ve faydalarına dair önemli bilgiler paylaştı.
Jiaogulan, bilimsel adıyla Gynostemma pentaphyllum, halk arasında ise ‘güney ginsengi’ veya ‘mucize otu’ olarak biliniyor. Asya’nın dağlık ve ormanlık bölgelerinde yetişen bu sarmaşık türü bitki, yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanılıyor. Ancak son 10 yılda, özellikle Batı’da popülerliği hızla artmaya başladı.
Başlıca kullanım alanları bitkisel çaylar ve besin takviyeleri olan jiaogulan, antioksidan kapasitesiyle de öne çıkıyor. ‘The Ageless Revolution’ kitabının yazarı Dr. Aziz, jiaogulan çayının ORAC (Oksijen Radikali Emilim Kapasitesi) değerinin, yeşil çaya kıyasla sekiz kat daha yüksek olduğunu ifade ediyor.
Dr. Aziz, jiaogulan çayının hazırlanması için 250 mililitre sıcak suya bir-iki tatlı kaşığı kurutulmuş yaprak eklenmesini ve ardından süzülerek içilmesini öneriyor.
Jiaogulan çayının tadı kişiden kişiye değişiyor. Kimi hafif tatlı ve acı olarak tanımlarken, kimileri ‘topraksı’ bir aromaya sahip olduğunu söylüyor. Bu özgün acılık, bitkide doğal olarak bulunan saponinlerden kaynaklanıyor. Saponinler, jiaogulan’ın sağlık açısından sunduğu faydaların temel bileşeni olarak gösteriliyor.
Ocak ayında Journal of Functional Foods dergisinde yayımlanan bir çalışmada şu ifadelere yer verildi:
“Acı tadı ve soğuk doğası, ısıyı temizleme ve vücudu toksinlerden arındırma konusunda etkilidir. Bu yönleriyle viral hepatit, kronik gastroenterit ve kronik bronşit gibi rahatsızlıkların tedavisinde faydalı olabilir.”
Ayrıca, tatlımsı aromasıyla kalbi beslediği, karaciğeri koruduğu ve kan dolaşımına destek olduğu ifade edilen jiaogulan; hiperlipidemi, hipertansiyon, yağlı karaciğer, uykusuzluk ve baş ağrılarında da etkili olabilir.
Jiaogulan’ın en dikkat çeken bileşenlerinden biri, gypenosides adı verilen saponin türü. Yapı bakımından ginsengdeki ginsenosidlere benzeyen bu bileşikler, vücutta enerji dengesini sağlayan ve antioksidan etki gösteren AMP ile aktive olan protein kinaz (AMPK) enzimi üzerinde etkili.
Dr. Aziz, “Gypenosides, hücresel enerji dengesini korur, insülin sinyal iletimini iyileştirir ve mitokondrilerin yani hücrelerimizin enerji santralleri fonksiyonlarını güçlendirir” diyor. Tüm bu etkiler, uzun ömürlülüğün biyolojik temelleri arasında yer alıyor.
Ayrıca, yapılan bazı çalışmalar jiaogulan’ın kan basıncını düşürebileceğini ve kanser karşıtı özellikler taşıyabileceğini gösteriyor.
Dr. Aziz’e göre jiaogulan genellikle güvenli kabul ediliyor. Ancak bazı bireylerde bulantı, ishal, kusma, baş dönmesi, bulanık görme ve kulak çınlaması gibi yan etkiler görülebiliyor. Özellikle düzenli ilaç kullanan bireylerin, jiaogulan takviyesine başlamadan önce mutlaka bir sağlık profesyoneline danışmaları öneriliyor.
Dr. Aziz, özellikle diyabet hastalarını uyarıyor: “Jiaogulan kan şekerini düşürebilir. Bu nedenle çok miktarda jiaogulan çayı tüketen diyabet hastaları, ilaçlarını doktor kontrolünde yeniden düzenlemelidir.”
New York Post'un ‘Immortality herb’ may be more beneficial than green tea: ‘Few in the US know about it’ başlıklı haberinden derlenmiştir.