Güncelleme Tarihi:
Turşular lezzetinin yanı sıra güçlü bir bağışıklığın anahtarlarından biri. İçerisindeki yararlı bakteriler sayesinde oldukça zengin. Ancak uzmanlar uygun koşullarda hazırlanmadığı zaman yararlı bakterilerin yerine zararlı bakterilerin sayısını arttırarak sağlığı olumsuz etkileyebileceğini ifade ediyor. Bizde evde turşu kurmanın sırrını ve püf noktalarını sizin için hazırladık. İşte önemi tüyolar...
Turşunun tuzu az konulduğunda yumuşama ve suda bulanıklaşma görülebilir. Diğer taraftan tuzu fazla konulduğunda ise olgunlaşma süresi uzadığı gibi tadı da fazla tuzlu olacaktır. Bu bağlamda salamura suyunun 1 litresine 80 gram tuz eklenebilir.
Ayrıca turşu açıldıktan sonra kapağının iyi kapatılmaması da bulanıklaşmaya yol açabilir.
Sebze veya meyveleriniz mayalanmaya başladıktan sonra en üst kısımda oluşan beyaz tabakanın kontrol edilmeli ve hemen alınmalı.
Bu tabaka anında alınmazsa küf oluşumuna ve dolayısıyla turşunun bozulmasına neden olur.
Eğer uygun oranda tuz eklenmediyse ve/veya uygun sıcaklıkta bekletilmediyse beyaz tabaka görülme olasılığı daha yüksektir.
Turşuyu cam kaplara kurmaya dikkat edin. Sağlığa uygun olmayan plastik kapların yapımında kullanılan kanserojen maddeler turşuya geçebilir ve bu da sağlık açısından büyük bir sorun.
Ayrıca kullanacağınız besinlerin ve malzemelerin önceden çok iyi temizlenmiş olmasına dikkat edin. Yiyeceklerin üzerinde kalan temizlik malzemeleri ağlık için risk oluşturmakla beraber mayalanmanın oluşmasını da engeller.
Turşuda kullanacağınız tuzlu salamura suyu temiz olmalı. Güvenli olmayan kaynaklardan alınan veya çok beklemiş sular zararlı bakterilerin çok fazla üremesine neden olarak zehirlenmeye sebebiyet verebilir.
Turşunun karanlıkta ve 18-20 derecede bekletilmesi gerekir. Eğer 20 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta bekletilirse zararlı bakterilerin hızla artması söz konusuyken 18 dereceden daha düşük bir sıcaklıkta bekletilmesi ideal bir turşu oluşumunu engeller. En ideal bekletme süresi ise genellikle 4-6 haftadır.