Güncelleme Tarihi:
Derz aralarındaki macun çizgilerini su yalıtımı için kapatın. Küfü engellemek için duvarları fırçalamak için su ve deterjan kullanın. Ayrıca banyo için uygun sprey temizleyicileri de uygulayabilirsiniz. Bunun için temizleyiciyi püskürtebilir veya bir fırça ile uygulayın. Daha sonra bir süre bekleyip alanı temizleyin. Banyonuz için doğru fan seçmeyi ihmal etmeyin.
Banyonuzun kuru kalması için etkili bir fana ihtiyacı vardır. Havalandırma, havadaki nemi çeker ve dışarı atılmasını sağlar. İçerideki nemi atmak için küçük ama güçlü bir fan yeterlidir. Ayrıca havalandırma veya tesisatını kontrol edip, bir sorun varsa giderilmeli.
* Küf oluşumunu önlemek için banyodaki nemin de azaltılması gerekir. Bunun için silecek kullanabilirsiniz. Duş ve duvarlarda oluşan suyu bir silecek ile giderebilirsiniz. Nem ve küf oluşumunu önlemenize yardımcı olacaktır.
* Islak, nemli ve sıcak ortamlar küf oluşumuna müsaittir. Bu nedenle banyoyu kullandıktan sonra havalandırma kesinlikle açık olmalı.
* Nemli veya ıslak kalan yerler de temizlenmeli ve içerideki nem de giderilmeli. Ayrıca banyo perdeleri de küf barındırabileceği için düzenli olarak temizlenmeli.
* Banyo havlularını ve paspaslarını düzenli olarak yıkayın
* Banyo havluları, halıları ve paspasları, küf oluşumuna karşı çekici noktalardır. Bu nedenle düzenli olarak ya da haftada 1 yıkamalısınız.
* Ayrıca duş malzemelerini de dikkatli kurulayın. Duştaki süngerleri, lifleri ve kullanılan ürün şişelerini çıkarın. Çünkü bu eşyalarda su birikebilir. Bu nedenle kuru olduğundan emin olmalısınız.
İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ, evlerde küfün, bakterilerin ve mantarların kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla oluştuğunu belirtti ve küf oluşumuna uygun ortamları şu şekilde sıraladı:
* Mekanların havalandırılmaması
* Kışın evde çamaşır kurutulması
* Su baskınları
* Tavanların ve duvar yüzeylerinin nemli kalması
* Tesisat sızıntıları
* Filtre temizliği yapılmamış klimalar
* Kötü yalıtım
* Çatı sızıntısı
* Duvarlarda terleme
Uzm. Dr. Aytaç Karadağ, evde küf sorununun sağlığımızı tehdit ettiğini, bu durumun tehlikeli bir boyuta gelmeden önce neler yapılabileceği konusunda önerilerini sıraladı.
* Ortamdaki rutubet nedeniyle duvarda ya da tavanda oluşan küfü temizlemek için öncelikle güvenlik önemlerinin ihmal edilmemesi gerektiğini, temizlik sırasında mutlaka eldiven ve maske kullanması gerekir.
*Temizlik esnasında ortamı havalandırmaya dikkat etmelisiniz Antimikrobik etkili olduğu için çamaşır suyunu 1/100 oranında sulandırarak ya da çamaşır suyu içeren bir temizleyici ürünü alana dökerek en az 10 dakika bekletin.
*Aynı zamanda bu amaçla yapılmış küf çözücü özel temizlik ürünlerinden de yararlanabilirsiniz.
*Daha sonra hafif nemli bezle alanı tekrar silin.
*En etkili yöntem olan çamaşır suyu maalesef evde alerjisi, astımı, bronşiti veya bebeği olanlar için uygun olmayabilir.
Bu durumda da bir sprey şişesine beyaz sirke koyarak küflü alanlara sıkıp, sirkeyi yüzeyde 1 saat bekletin. Daha sonra 2 su bardağı suya 1 tatlı kaşığı karbonat koyup karıştırın ve sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Ovma teliyle küflü bölgeyi ovun. Suyla duruladıktan sonra küflü bölgeye son olarak tekrar sirke sıkıp bu şekilde bırakın.
* Çatı-tavan arası
* Rutubetin olduğu bodrum katları
* Klima
* Havalandırma kanalları
* Banyo-tuvalet
* Yeni evlerde ebeveyn banyosundan dolayı yatak odaları
* Yatak şilteleri, bazalar, karyolalar
* Yorgan, yastık, nevresim